Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Wiadomości > Im wyższy poziom stanowiska, tym wyższa premia

Im wyższy poziom stanowiska, tym wyższa premia

W Polsce krótkoterminowe zmienne wynagrodzenie zarządów stanowi średnio 26 proc. podstawowej pensji. W europejskich firmach przeciętna roczna premia dla najwyższej kadry zarządzającej waha się od 23 proc. podstawowej pensji na Węgrzech do 45 proc. w Niemczech.

Taka różnica wiąże się bezpośrednio z różnicami w poziomie rozwoju gospodarczego między krajami wschodnimi a zachodnimi. W Europie Środkowo-Wschodniej, będącej regionem rozwijającym się, jest duża podaż tańszych pracowników operacyjnych o podstawowym wykształceniu i umiejętnościach. Z drugiej strony doświadczeni menedżerowie z dłuższym stażem na stanowiskach zarządczych są „dobrem rzadkim” w przeciwieństwie do Europy Zachodniej, a więc ich „cena” na rynku pracy jest relatywnie wyższa – dodaje Katarzyna Stasińska z Aon Hewitt.

Zakaz ujawniania wysokości wynagrodzenia przez pracownika >>

Analiza została przygotowana na podstawie europejskiego raportu Aon Hewitt – Managing Compensation in Europe 2011, który analizuje tendencje w zakresie wynagrodzeń, w tym ich części zmiennej, w takich krajach, jak: Austria, Belgia, Czechy, Francja, Niemcy, Grecja, Węgry, Włochy, Holandia, Polska, Rosja, Słowacja, Hiszpania, Szwecja, Szwajcaria, Turcja, Wielka Brytania.

Anna Leszczyńska

Aplikant radcowski