REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Posiłki profilaktyczne, Odzież ochronna

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

BHP: Bony, talony, kupony zamiast posiłku profilaktycznego. Kiedy i komu przysługują, kto wydaje

Pracownicy zatrudnieni w warunkach szczególnie uciążliwych mają prawo do posiłków profilaktycznych. Zamiast posiłku w formie dania gorącego pracodawca może im przekazać bony, talony, kupony i inne dowody uprawniające do otrzymania produktów spożywczych lub posiłku.

Dodatkowe świadczenia dla pracowników w 2024 r. - komu i kiedy przysługują?

Dodatkowe świadczenia gwarantowane przez prawo pracy czyli co oprócz wynagrodzenia pracodawca powinien wypłacać pracownikom w 2024 roku? Obowiązki wypłat pracodawców wynikają z przepisów dotyczących pracy zdalnej, bhp, podnoszenia kwalifikacji zawodowych, odpraw, zwolnień od pracy, PPK, zakazu konkurencji. 

Posiłki profilaktyczne. Czy nadejście wiosny zwalnia pracodawców z obowiązku wydawania posiłków profilaktycznych pracownikom

Mamy dopiero początek marca, ale temperatury sięgające nawet kilkunastu stopni Celsjusza sugerują koniec zimy i początek wiosny. Czy oznacza to, że pracodawca może zaprzestać wydawania posiłków profilaktycznych pracownikom wykonującym prace fizyczne na otwartej przestrzeni podczas zimy?

Darmowe posiłki dla pracowników do 31 marca 2024 r. Co jeszcze musi zapewnić pracodawca w związku z pracą na mrozie?

Ze względu na warunki atmosferyczne występujące zimą, pracodawca ma szczególne obowiązki związane z bezpieczeństwem i higieną pracy. Niektórym pracownikom należy zapewnić ciepłe napoje i posiłki profilaktyczne. To nie wszystko, o pracodawca musi zadbać w związku z zimą i pracą na mrozie.

Odzież intensywnej widzialności – co należy o niej wiedzieć?

Odzież intensywnej widzialności, zwana również odzieżą „hi–vis” ratuje życie każdego dnia. Została zaprojektowana tak, aby mogła zapewnić użytkownikowi widoczność, zwłaszcza w warunkach słabego oświetlenia lub złych warunków atmosferycznych. To ważny element ubioru – zarówno w pracy, jak i w drodze do niej. Najlepszą ochronę zapewniają certyfikowane materiały fluorescencyjne wraz z elementami odblaskowymi, które powinny być odpowiednio pielęgnowane.

Odzież ochronna i robocza chroniąca przed promieniowaniem UV

Stale rośnie liczba dni, w których temperatury osiągają wysokie wartości, a promieniowanie UV jest niebezpieczne – szczególnie dla tych, którzy swoją pracę wykonują na świeżym powietrzu. Ochrona przed skutkami promieniowania to nie tylko filtry UV czy przebywanie w cieniu. To także kwestia odzieży ochronnej – w której funkcjonalności nastąpił duży postęp.

Odzież ochronna o zwiększonej widzialności - norma EN 17353

Odzież ochronna o zwiększonej widzialności ma nową normę - EN 17353. Zastępuje dwie normy: EN 1150: 1999 i EN 13356: 2001. Dlaczego konieczne było wprowadzenie nowej normy?

Bony i karty przedpłacone na posiłki i napoje - rozliczanie

Rozliczanie bonów i kart przedpłaconych na posiłki i napoje profilaktyczne dla pracowników dotyczy zwykle sytuacji, gdy pracodawcy nie mają możliwości wydawania pracownikom posiłków, artykułów spożywczych i napoi. Jak można wydawać pracownikom posiłki i napoje? Czy bony żywnościowe i karty przedpłacone zwolnione są z podatku i ze składek? Kiedy posiłki są częściowo zwolnione ze składek?

W jakiej sytuacji dodatek za pranie odzieży roboczej jest zwolniony z oskładkowania

W naszej spółce planujemy wprowadzenie dodatku pieniężnego na utrzymanie w czystości odzieży ochronnej. Czy będzie on zwolniony z oskładkowania? Jakie działania powinniśmy podjąć, aby ewentualne wyłączenie składkowe nie zostało zakwestionowane przez ZUS?

Odzież chroniąca przed promieniowaniem UV dla pracujących na powietrzu

Osoby pracujące latem na świeżym powietrzu powinny używać odzieży chroniącej przed promieniowaniem UV. Odzież UV zapewniająca bezpieczeństwo pracy w warunkach naświetlenia słonecznego powinna spełniać wymogi normy EN 13758-2:2003+A1:2006 (PN-EN 13758-2:2007).

Czy można przyznać ekwiwalent za używanie i pranie odzieży służbowej

Chcemy pracownikom administracyjno-biurowym (wykonującym pracę tylko w biurze) wypłacać ekwiwalent pieniężny za pranie oraz używanie własnej odzieży i obuwia służbowego. Pracownicy korzystają z jednolitej odzieży służbowej. Wypłata ekwiwalentu wynikałaby wprost z przepisów wewnętrznych obowiązujących u pracodawcy. Czy możliwa jest, zgodnie z art. 2377 Kodeksu pracy, wypłata ekwiwalentu za pranie i używanie własnej odzieży służbowej, a nie roboczej? - pyta Czytelniczka z Włocławka.

Obowiązki pracodawcy w okresie zimowym w zakresie BHP

W okresie zimowym pracodawca musi zapewnić pracownikom posiłki regeneracyjne i ciepłe napoje. Należy również zapewnić minimalną temperaturę w pomieszczeniach pracy oraz przestrzegać przepisów i zasad bezpieczeństwa przy odśnieżaniu dachów.

Posiłki i napoje profilaktyczne od 1 listopada

W okresie zimowym, tj. od 1 listopada 2017 r. do 31 marca 2018 r. pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, bezpłatne posiłki i napoje.

Ekwiwalent za pranie odzieży roboczej a podatek i składki ZUS

W przypadku braku możliwości zapewnienia prania odzieży roboczej przez pracodawcę, czynność ta może być wykonana przez pracownika. W takim przypadku, pracodawca ma obowiązek wypłacić pracownikowi ekwiwalent pieniężny. Czy ekwiwalent za pranie odzieży roboczej jest zwolniony z podatku i składek ZUS?

Zwolnienie z PIT bonów, talonów i kuponów na zakup żywności oraz napojów bezalkoholowych

W razie niemożności wydania pracownikom posiłków i napojów energetycznych, pracodawca może przekazać im bony, talony, kupony lub inne dowody uprawniające do uzyskania na ich podstawie posiłków, artykułów spożywczych lub napojów bezalkoholowych. Ich wartość korzysta ze zwolnienia z podatku dochodowego od osób fizycznych.

Zimne napoje dla pracowników w czasie upałów

Pracodawca ma obowiązek dostarczyć zimne napoje pracownikom wykonującym pracę w wysokiej temperaturze. Jakie warunki muszą być spełnione by powstał obowiązek dostarczenia zimnych napojów?

Napoje i posiłki profilaktyczne od 1 listopada

Zgodnie z zasadami BHP pracodawcy mają obowiązek w okresie zimowym zapewniać niektórym pracownikom napoje i posiłki profilaktyczne. Okres zimowy zaczyna się 1 listopada a kończy 31 marca. Jakich pracowników dotyczy ten obowiązek?

Minimalna temperatura w pracy - obowiązki pracodawcy

Przepisy BHP określają minimalną temperaturę w pomieszczeniach, gdzie wykonywana jest praca. Zimą - na pracodawcy spoczywa szereg obowiązków w celu zapewnienia odpowiednich warunków pracy.

Napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników

Napoje i posiłki profilaktyczne przysługują pracownikom, którzy zatrudnieni są w warunkach uciążliwych, na stanowiskach których wykonywanie wiąże się z dużym wydatkiem energetycznym oraz koniecznością wykonywania pracy w niskich lub wysokich temperaturach. Regulacje dotyczące wydawania posiłków i napojów profilaktycznych powinny być zamieszczone w regulaminie pracy.

Potrącenie wynagrodzenia z kilku tytułów w przypadku rozwiązania umowy o pracę

Umowa z pracownikiem zostanie rozwiązana 31 października z przyczyn niedotyczących pracownika. Wobec tego zostaną mu wypłacone odprawa pieniężna, ekwiwalent za niewykorzystany urlop wypoczynkowy oraz nagroda uznaniowa. Pracownik ma jednak kilka potrąceń komorniczych. Jak prawidłowo przeprowadzić wszystkie potrącenia?

Posiłki, napoje profilaktyczne i regeneracyjne wydawane pracownikom

Pracodawca ma obowiązek zapewnić nieodpłatne posiłki i napoje pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za te posiłki i napoje.

Wysokość ekwiwalentu za odzież i obuwie robocze

Zapewnienie pracownikom odzieży i obuwia robo­czego jest jednym z elementów wypełniania przez pracodawcę obowiązków w zakresie zapewnie­nia bezpiecznych i higienicznych warunków pracy w miejscu pracy. Pracodawca powinien zapewnić wydanie odzieży i obuwia roboczego nowo zatrud­nionemu pracownikowi, jeżeli wymagają tego prze­pisy bhp. Obowiązek ten dotyczy również sytuacji, gdy w czasie zatrudnienia następuje zmiana sta­nowiska pracy na wymagające używania odzieży i obuwia roboczego.

Komu przysługują posiłki regeneracyjne i napoje w okresie zimowym?

Posiłki regeneracyjne i napoje powinny być dostarczane przez pracodawców określonym grupom pracowników. Jakiego okresu i jakich pracowników dotyczy ten obowiązek?

Wysokość ekwiwalentu za używanie odzieży roboczej

Jeśli na pracodawcy ciąży obowiązek zapewnienia pracownikowi odzieży roboczej, powinien on również dbać o jej czystość i konserwację. Jaka jest wysokość ekwiwalentu za używanie odzieży roboczej, gdy pracownik sam kupi i czyści odzież roboczą?

Wysokość ekwiwalentu za pranie odzieży roboczej

Pracodawca ma obowiązek zapewnić pranie i konserwację odzieży roboczej. Jeżeli nie jest w stanie tego zrobić - może obarczyć tym obowiązkiem pracownika. Wówczas musi wypłacić stosowny ekwiwalent pieniężny.

Jakim pracownikom trzeba zapewnić od 1 listopada napoje i posiłki profilaktyczne

Zgodnie z przepisami bhp pracodawca ma obowiązek w okresie zimowym (od 1 listopada do 31 marca) zapewnić określonym pracownikom posiłki profilaktyczne. Jakim pracownikom trzeba zapewnić od 1 listopada napoje i posiłki profilaktyczne?

Napoje i posiłki profilaktyczne

Napoje i posiłki profilaktyczne powinny być zapewniane pracownikom zatrudnionym w szczególnie uciążliwych warunkach. Koszty ich pokrywa pracodawca. Szczegółowe uregulowania w tym zakresie zawarte są w rozporządzeniu w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.

Ekwiwalent za używanie i pranie odzieży roboczej

Pracownicy mogą używać własnej odzieży jako roboczej. Jak ustalić wysokość ekwiwalentu za używanie i pranie odzieży roboczej dla pracowników i zleceniobiorców? Czy pracownicy muszą przedstawiać faktury lub rachunki? Czy ekwiwalenty są zwolnione z podatku dochodowego i składek oraz czy stanowią dla pracodawcy koszty uzyskania przychodu?

BHP – podstawowe informacje dla pracodawców

Szkolenia bhp, badania lekarskie, posiłki i napoje profilaktyczne, środki ochrony indywidualnej – o to musi zadbać pracodawca. Jednak to nie wszystkie obowiązki nałożone na pracodawcę przez przepisy BHP. Jakich działań ze strony pracodawcy wymaga ochrona zdrowia pracownika?

Woda, inne napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników – obowiązki pracodawcy

Komu przysługuje woda, inne napoje i posiłki profilaktyczne? Zgodnie z prawem pracodawca zapewnia wszystkim pracownikom wodę pitną niezależnie od warunków atmosferycznych. Natomiast przy zatrudnianiu pracowników na stałe lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych pracodawca ma obowiązek zapewnienia także profilaktycznych posiłków i napojów.

Przydzielona odzież robocza a schorzenie uniemożliwiające noszenie

Zatrudniamy pracownika na stanowisku kucharza. Zgodnie z przepisami pracownik ma obowiązek nosić obuwie ochronne. Niemniej jednak przedstawił on zaświadczenie lekarskie, z którego wynika, że nie może nosić przydzielonych butów (z podnoskiem, zabudowaną piętą) z uwagi na schorzenie stóp, tzw. ostrogi. Lekarz rodzinny w zaświadczeniu zalecił, aby pracodawca zezwolił na noszenie butów, które nie będą urażały ostrogi. Czy pracodawca musi zgodzić się na takie rozwiązanie? Czy takie zaświadczenie może wydać lekarz rodzinny?

Czy mundur może zastąpić odzież roboczą

Czy przydzielanie pracownikom sortów mundurowych zwalnia pracodawcę z ustalenia i wydawania pracownikom – odpowiednio do zajmowanego stanowiska pracy – odzieży roboczej? Czy odzież robocza może spełniać rolę odzieży identyfikacyjnej? Co to jest odzież rotacyjna i jak ją stosować w firmie?

Bezpieczeństwo pracy zimą

Ekipy naszych pracowników będą wykonywać krótkotrwałe roboty w okresie zimowym (od kilku tygodni do kilku miesięcy w jednym miejscu) w tzw. otwartym terenie. Do miejsca pracy pracownicy będą przywożeni i odwożeni każdego dnia. Ochronę miejsca wykonywania robót zlecimy firmie wyspecjalizowanej. Na co powinniśmy zwrócić uwagę aby być w zgodzie z przepisami bhp?

Profilaktyczne posiłki i napoje dla pracowników

Niektórzy pracownicy naszej firmy pracują na powietrzu przy sprzątaniu terenu zakładu oraz przy pilnowaniu. Pracownicy zatrudnieni przy pilnowaniu mają obiekt, w którym mogą przebywać w czasie pracy. Jednak przeciętnie połowę czasu spędzają na powietrzu. Natomiast pracownicy sprzątający przez cały czas pracują na powietrzu. Czy takim pracownikom przysługują w okresie zimowym profilaktyczne posiłki i gorące napoje?

Czy pracownicy mogą używać własnych ubrań ochronnych?

Pracodawca może pozwolić na używanie własnych ubrań ochronnych, zamiast zapewniać pracownikom odzież i obuwie robocze. W takim wypadku jest on zobowiązany jednak wypłacić pracownikom ekwiwalent za pranie odzieży.

Koszty niezwróconych odzieży i obuwia roboczego

Jesteśmy zakładem produkcji spożywczej. Wydajemy pracownikom odzież ochronną (fartuchy i czepki) raz na 4 miesiące (tyle trwa okres ich używalności i taki zapis znajduje się w naszym regulaminie pracy). Jednak niektórzy pracownicy odchodzą z pracy przed upływem tego okresu i część z nich nie zwraca otrzymanej odzieży. Czy możemy obciążyć te osoby kosztami odzieży? Jeżeli tak, to jak ustalić ich wysokość i jak wyegzekwować ich zwrot od byłych pracowników?

Zwrot kosztów w razie zwolnienia pracownika

Pracodawca może dochodzić niezamortyzowanej wartości odzieży ochronnej, jeżeli pracownik wraz z zakończeniem stosunku pracy nie zwrócił jej. Natomiast zwrot kosztów poniesionych na kurs doszkalający będzie możliwy, gdy sporządzona zostanie odpowiednia umowa.

Zwrot kosztów za otrzymaną odzież ochronną w razie zwolnienia z pracy

Prace zimowe - obowiązki pracodawcy

Pracownicy wykonujący swoją pracę w trudnych warunkach atmosferycznych i niskiej temperaturze narażeni są przede wszystkim na upadki będące skutkiem poślizgnięcia się na ośnieżonej lub zalodzonej powierzchni oraz na odmrożenia kończyn, uszu czy choroby będące skutkiem gwałtownych zmian temperatury.

Jakie obowiązki wobec pracowników ma pracodawca w czasie zimy

Przekazanie odzieży roboczej na własność pracowników

W załączniku do zakładowego regulaminu pracy określiliśmy okresy użytkowania poszczególnych elementów odzieży i obuwia roboczego, w które wyposażani są nasi pracownicy. Przykładowo, magazynier otrzymuje fartuch ochronny na 12 miesięcy i rękawice ochronne na 6 miesięcy. Po upływie tych okresów pracownikom wydawane są nowe elementy ubioru. Co powinniśmy robić z dotychczas używaną odzieżą? Stopień jej zużycia bywa różny. Niektórzy pracownicy pytają, czy mogą zatrzymać na własność jakieś elementy ubioru, jeśli wciąż nadają się one do użytku. Czy możemy się na to zgodzić?

Ochrona pracowników w czasie zimy

Obowiązek przestrzegania bhp przy odśnieżaniu dachów

Pracodawca organizujący prace przy odśnieżaniu dachów powinien przestrzegać przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.

Ręczne prace transportowe – ryzyko zawodowe

Czy od wartości odzieży reprezentacyjnej przekazanej pracownikowi na własność trzeba opłacić składki i zaliczkę na podatek

Jakim pracownikom przysługują napoje i posiłki profilaktyczne w okresie zimowym

W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

Jak rozliczać wartość posiłków zapewnianych pracownikom

Skutki podatkowe i składkowe zapewnienia pracownikom posiłków są różne w zależności od tego, czy obowiązek ich zapewnienia wynika z przepisów. W różny sposób może być również ustalana wartość pieniężna świadczeń z tego tytułu. Znajomość tych zasad jest niezbędna do prawidłowego rozliczenia przychodu pracownika.

Jak przygotować się do prac zimowych?

W jaki sposób należy przechowywać środki ochrony indywidualnej na budowie

W niedużej firmie budowlanej wykonuje się różnego rodzaju prace budowlane na zlecenie, w tym również prace na wysokości. Pracownicy na jednej z budów mieli do dyspozycji pomieszczenie, w którym się przebierali oraz przechowywali sprzęt ochronny, m.in. szelki i pasy złożone na posadzce. Podczas kontroli przez służbę bhp pracodawcy zarzucono niewłaściwe przechowywanie środków ochrony indywidualnej i odzieży. Jakie są zasady przechowywania szelek, pasów i odzieży roboczej oraz zasady ich przyznawania pracownikom?

Profilaktyczne posiłki i napoje

Obowiązek wydawania posiłków i napojów w stosunku do niektórych pracowników wynika wprost z Kodeksu pracy. Niemniej jednak rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, zależą od grupy pracowników oraz warunków w zakładzie pracy.

REKLAMA