| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Wynagrodzenia > Rozliczanie wynagrodzeń > Jak rozliczać wartość posiłków zapewnianych pracownikom

Jak rozliczać wartość posiłków zapewnianych pracownikom

Skutki podatkowe i składkowe zapewnienia pracownikom posiłków są różne w zależności od tego, czy obowiązek ich zapewnienia wynika z przepisów. W różny sposób może być również ustalana wartość pieniężna świadczeń z tego tytułu. Znajomość tych zasad jest niezbędna do prawidłowego rozliczenia przychodu pracownika.

Zapewnienie posiłków pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych jest obowiązkiem pracodawcy, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. W takiej sytuacji wartość świadczenia jest w całości zwolniona zarówno ze składek, jak i z podatku. Jeśli jednak pracodawca nie ma takiego obowiązku, a udostępnia pracownikom posiłki, wówczas po stronie pracownika powstaje przychód podlegający opodatkowaniu. Gdy wartość tego przychodu przekroczy 190 zł miesięcznie, to od nadwyżki ponad tę kwotę należy naliczyć składki na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne.

Posiłki wynikające z przepisów bhp

Zwolnienie z podatku dochodowego od osób fizycznych obejmuje m.in. świadczenia, które przysługują pracownikom na podstawie przepisów bhp, jeżeli zasady ich przyznawania wynikają z odrębnych ustaw lub z przepisów wykonawczych wydanych na podstawie tych ustaw (art. 21 ust. 1 pkt 11 updof). Chodzi o pracowników zatrudnionych w tzw. warunkach uciążliwych, którym pracodawca ma obowiązek zapewnić nieodpłatnie:

  • posiłki wydawane ze względów profilaktycznych w formie jednego dania gorącego oraz
  • napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy (§ 1 rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów).

Rodzaje prac, które zobowiązują pracodawcę do zapewnienia posiłków

Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje, oraz szczegółowe zasady ich wydawania, a także warunki uzasadniające zapewnienie posiłków w punktach gastronomicznych bądź możliwość przyrządzania posiłków przez pracowników, ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi. Jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa, pracodawca ustala te kwestie po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników (§ 5 rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów). Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za te posiłki.

Zagrożenie

Pracodawca, który nie zapewnia pracownikom posiłków i/lub napojów albo w ich miejsce wypłaca ekwiwalent, może zostać ukarany za naruszanie przepisów bhp karą grzywny od 1000 zł do 30 000 zł.

reklama

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

KasperskyLab

Ochrona przed zagrożeniami IT

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »