| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Wynagrodzenia > Podróże służbowe > Diety krajowe i zagraniczne w podróżach służbowych - najważniejsze informacje

Diety krajowe i zagraniczne w podróżach służbowych - najważniejsze informacje

Z tytułu podróży służbowej krajowej lub zagranicznej pracowniko­wi zatrudnionemu w sferze budżetowej oraz poza tą sferą przysługują diety w wysokości określonej przez rozporządzenie o podróżach służbowych. Jak prawidłowo rozliczać diety? Czy diety z tytułu podróży służbowej stanowią przychód podlegający opodatkowaniu?

Suma przeznaczona na koszty utrzymania pracow­nika w podróży służbowej lub wynagrodzenie dzien­ne z tytułu pełnienia szczególnych obowiązków lub funkcji, np. posła, radnego.

W wynagrodzeniach

  1. W krajowych podróżach służbowych - kwota należna pracownikowi z tytułu odbywanej podró­ży służbowej, przeznaczona na pokrycie zwięk­szonych kosztów wyżywienia w czasie podróży. Jeżeli podróż trwa nie dłużej niż dobę i wynosi:
  • krócej niż 8 godzin - dieta nie przysługuje,
  • od 8 do 12 godzin - przysługuje połowa diety,
  • ponad 12 godzin - przysługuje dieta w peł­nej wysokości.

Jeżeli podróż trwa dłużej niż dobę, za każdą dobę przysługuje dieta w pełnej wysokości, a za niepełną, ale rozpoczętą dobę:

  • do 8 godzin - przysługuje połowa diety,
  • ponad 8 godzin - przysługuje dieta w pełnej wysokości.

Rekomendowany produkt: 100 pytań o wynagrodzenia w 2015 r. (PDF)

Dieta jest obniżana o koszt zapewnionego bez­płatnego wyżywienia (w tym w usłudze hote­larskiej), przyjmując, że każdy posiłek stanowi odpowiednio:

  • śniadanie - 25% diety,
  • obiad - 50% diety,
  • kolacja - 25% diety. Dieta nie przysługuje m.in.:
  • za czas delegowania do miejscowości stałego lub czasowego pobytu pracownika,
  • jeżeli pracownikowi zapewniono całodzienne bezpłatne wyżywienie.
  1. W zagranicznych podróżach służbowych - kwota, której wysokość zależy od kraju docelowego podróży służbowej, należna pracownikowi z tytu­łu odbywania tej podróży. W firmach prywatnych jej wysokość może być uregulowana w przepi­sach wewnątrzzakładowych. W takim przypadku nie może być niższa niż wysokość diety należ­nej w podróży krajowej. Dieta z tytułu odbywania zagranicznej podróży służbowej jest przeznaczo­na na pokrycie kosztów wyżywienia i inne drob­ne wydatki. Odpowiednio 15% diety jest prze­znaczone na śniadanie, 30% na obiad, 30% na kolację i 25% na inne wydatki. Jeżeli więc pracow­nik w podróży otrzymuje bezpłatne całodzienne wyżywienie - przysługuje mu tylko 25% diety. Jeśli pracownik ma zapewnione częściowe wyżywie­nie, dieta ulega odpowiedniemu zmniejszeniu. Pracownikowi, który otrzymuje za granicą należność pieniężną na wyżywienie, dieta nie przysługuje. Jeżeli należność jest niższa od diety, pracownikowi przy­sługuje wyrównanie do wysokości należnej diety. Za każdy dzień (dobę) pobytu w szpitalu lub innym zakładzie leczniczym za granicą pracownikowi przysługuje 25% diety.

Artykuł pochodzi z publikacji "Encyklopedia Kadr i Płac"

Książka do nabycia na sklep.infor.pl

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

iBHP Sp. z o.o.

ekspert z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »