| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Wynagrodzenia > Podróże służbowe > Rozliczanie podróży służbowych pracowników

Rozliczanie podróży służbowych pracowników

Kwestię ustalania pracownikom diet z tytułu krajowych oraz zagranicznych podróży służbowych reguluje rozporządzenie ministra pracy i polityki społecznej. Jakie diety z tytułu podróży służbowych przysługują pracownikom? Jakie są zasady rozliczania podróży służbowych pracowników?

Diety

Dieta w czasie podróży zagranicznej jest przeznaczona na pokrycie kosztów wyżywienia i inne drobne wydatki. Przysługuje w wysokości obowiązującej dla docelowego państwa podróży zagranicznej. W przypadku podróży zagranicznej odbywanej do dwóch lub więcej państw pracodawca może ustalić więcej niż jedno państwo docelowe (§ 13 ust. 2 nowego rozporządzenia). Zasada ta nie dotyczy sposobu ustalania diet za czas przejazdu przez kilka państw tzw. tranzytem.

Przykład:

W razie służbowej podróży zagranicznej do Bułgarii (przez Słowację, Węgry i Rumunię), odbywanej samochodem prywatnym, pracodawca ustala należną dietę w wysokości przewidzianej dla Bułgarii. Inaczej będzie, jeżeli w każdym z tych państw pracownik będzie miał do wykonania zadania służbowe (tj. każde z nich będzie państwem docelowym).

Kwotę diety zmniejsza się o koszt zapewnionego bezpłatnego wyżywienia – przyjmując, że każdy posiłek stanowi odpowiednio:

  • śniadanie – 15% diety,
  • obiad – 30% diety,
  • kolacja – 30% diety.

W ten sam sposób pomniejsza się dietę w przypadku korzystania przez pracownika z usługi hotelarskiej, w ramach której zapewniono wyżywienie.

Polecamy serwis: Dokumentacja płacowa

Pracownikowi, któremu zapewniono w czasie podróży zagranicznej bezpłatne, całodzienne wyżywienie, przysługuje 25% diety ustalonej w następujący sposób:

  • za każdą dobę podróży zagranicznej przysługuje dieta w pełnej wysokości,
  • za niepełną dobę podróży zagranicznej:
    • do 8 godzin – przysługuje 1/3 diety,
    • ponad 8 do 12 godzin – przysługuje 50% diety,
    • ponad 12 godzin – przysługuje dieta w pełnej wysokości.

Dieta nie przysługuje pracownikowi, który otrzymuje w czasie podróży zagranicznej należność pieniężną na wyżywienie. Jeżeli należność pieniężna jest niższa od diety, pracownikowi przysługuje wyrównanie do wysokości należnej diety.

UWAGA!

Od 1 marca 2013 r. pracodawca może ustalać więcej niż jeden kraj docelowej delegacji, co ma istotne znaczenie ze względu na różnice w wysokości diet przysługujących w poszczególnych państwach.

Zobacz koniecznie:

Zwrot kosztów leczenia

W przypadku choroby powstałej podczas podróży zagranicznej pracownikowi przysługuje zwrot udokumentowanych niezbędnych kosztów leczenia za granicą. Zasada ta jest zatem taka sama jak do tej pory – z tym, że dodano jeden wyjątek. Otóż, zwrot tych kosztów następuje ze środków pracodawcy, z wyjątkiem świadczeń gwarantowanych, udzielonych zgodnie z przepisami o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego w Unii Europejskiej, o których mowa w art. 5 pkt 32 ustawy zdrowotnej (§ 19 ust. 2 nowego rozporządzenia).

Rozliczanie zaliczki

Doprecyzowano, że ustalenie zaliczki na niezbędne koszty podróży zagranicznej i jej rozliczenie powinno następować według średniego kursu z dnia jej wypłacenia, określonego przez Narodowy Bank Polski (§ 20 nowego rozporządzenia).

Zadaj pytanie na: Forum Kadry

Podstawa prawna:

Więcej przeczytasz w Poradniku Organizacji Non-Profit >>>

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

Marta Maria Bandzmer

Doradca podatkowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »