| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Wynagrodzenia > Podróże służbowe > Lunch w trakcie zagranicznej podróży służbowej

Lunch w trakcie zagranicznej podróży służbowej

Nasz pracownik odbywający zagraniczną podróż służbową (został wysłany jako przedstawiciel firmy na międzynarodową konferencję) miał zapewnione śniadania w hotelu, w którym był zakwaterowany. Dodatkowo w ramach konferencji, która odbywała się codziennie w godz. od 9.00 do 17.00, uczestnicy mieli zapewniony lunch (od 13.00 do 14.00). Jak w takiej sytuacji rozliczyć się z pracownikiem? Czy należą mu się diety obniżone jedynie o śniadania, czy lunch także obniża dietę?

RADA
Jeżeli lunch był pełnym posiłkiem, obniża on dietę przysługującą Państwa pracownikowi w ramach zagranicznej podróży służbowej o 30%. Jeśli jednak był to niewielki lekki posiłek, nie ma podstaw do obniżenia diety.

UZASADNIENIE
Nie we wszystkich krajach obowiązuje podobne nazewnictwo posiłków jak w Polsce. Ponadto w niektórych państwach obowiązuje trochę inny rozkład posiłków spożywanych podczas dnia niż w naszym kraju.

Lunch to na ogół lekki posiłek o charakterze zbliżonym do polskiego drugiego śniadania. Bywa także, że lunch jest w rzeczywistości obiadem.

Całodzienny charakter konferencji, w której brał udział Państwa pracownik, wskazuje, że najprawdopodobniej lunch zapewniony uczestnikom w jej trakcie miał charakter zbliżony do obiadu. W tej sytuacji należy zweryfikować to przypuszczenie pytając o to pracownika.

Jeżeli pracownik potwierdzi, że lunch był posiłkiem o charakterze obiadu, powinni Państwo uzyskać od niego pisemne oświadczenie w tej sprawie, które należy dołączyć do dokumentacji dotyczącej rozliczenia podróży służbowej.

Treść oświadczenia pracownika może wyglądać następująco:
„Niniejszym oświadczam, że lunch, który miałem zapewniony w czasie uczestnictwa w konferencji w ……… w dniach ……, był posiłkiem o charakterze obiadu.”

Lekki lunch, np. w postaci kanapki i ciastka z kawą, nie jest posiłkiem, który obniża przysługującą pracownikowi dietę. Natomiast pełny posiłek o charakterze obiadu, spożywany w południe lub wczesnym popołudniem, obniża dietę o 30% niezależnie od nazwy, jaką przyjęto na jego określenie.

Program konferencji, z którego wynika, że uczestnikom przysługiwał lunch, i oświadczenie pracownika są dokumentacją upoważniającą pracodawcę do obniżenia przysługującej pracownikowi diety o 30%. Będzie tak niezależnie od faktu, czy pracownik po konferencji spożył już danego dnia tylko jeden posiłek, czy dwa.

Dodatkowo dieta będzie obniżona o 15% w związku z tym, że w hotelu, w którym pracownik był zakwaterowany, otrzymywał śniadania. Pracownikowi będzie więc przysługiwała refundacja w wysokości 55% [100% – (30% + 15%)] diety przysługującej za podróż do danego kraju. Na ten zwrot będzie się składać część przeznaczona na kolację (30%) i na inne wydatki (25%).

WAŻNE!
Nie ma żadnych podstaw, by dzielić wskazane w rozporządzeniu wartości procentowe refundacji za poszczególne posiłki i obniżać o nie przysługującą pracownikowi dietę, gdy miał zapewnione dodatkowe „drobne” posiłki.

Przykład:
Pracownik w zagranicznej podróży służbowej miał zapewniony podwieczorek. W związku z tym pracodawca obniżył przysługującą mu dietę o 15%. Swoje postępowanie tłumaczył tym, że pracownik nie potrzebuje już 30% zwrotu za kolację, gdyż udostępniono mu wcześniej drobny posiłek. Takie postępowanie pracodawcy jest nieprawidłowe.


Podstawa prawna:
• § 5 ust. 2 rozporządzenia z 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju (DzU nr 236, poz. 1991 ze zm.).

 
reklama

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

Mateusz Wachowski

Aplikant radcowski

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »