| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Poradniki > Jak prawidłowo zatrudnić pracownika

Jak prawidłowo zatrudnić pracownika

Racjonalne zarządzanie pracownikami ma bardzo duże znaczenie w prawidłowym i efektywnym działaniu przedsiębiorstwa, które chce odnosić sukcesy w prowadzeniu swojej działalności.

Jednym ze świadczeń dodatkowych może być również aktywizacja sportowa młodych ludzi przez zarząd firmy (np. w formie organizowania i finansowania zawodów między komórkami lub jednostkami organizacyjnymi w zaproponowanych przez pracowników konkurencjach).

• Wynagrodzenie „do wyboru” - kafeterie

Pracownicy niektórych naszych przedsiębiorstw z pewnością nigdy nie słyszeli o pozapłacowych systemach wynagradzania. Warto więc uświadomić pracodawcom i ich pracownikom, że wynagrodzenie za pracę niekoniecznie w całości musi być wypłacone „żywym pieniądzem”. Na takiej tezie opiera się idea kafeteryjnego systemu wynagradzania, traktująca problem zarobków kompleksowo.

Program kafeteryjny oferuje możliwość swobodnego wyboru opcji pozapłacowych. Istnieje wiele różnych świadczeń do wyboru. Chodzi o to, aby część wynagrodzenia zasadniczego mogła być przeznaczona (przeliczona) na różnego rodzaju usługi rzeczowe w formie wybranej przez pracownika. Może się zdarzyć tak, że nowo zatrudniony pracownik otrzymuje przydzieloną mu kategorię zaszeregowania, np. 500 zł, z czego „żywy pieniądz” to 300 zł, a pozostała część ma swój odpowiednik w systemie kafeteryjnym.

Kafeterie (możliwości do wyboru) można rozszerzać na dowolne usługi. Stąd mogą one przybrać formę broszurki z propozycjami. Wszystkie kafeterie są skalkulowane i przeliczone na konkretne usługi.

Przykład

Kafeteryjne zestawy do wyboru:

@RY1@i26/2008/037/i26.2008.037.000.0004.026.jpg@RY2@

Należy podkreślić, że omawiany system wynagradzania mieści się w ramach uzgodnień układów zbiorowych czy regulaminowych. W tych dokumentach jest też określona procentowa relacja płac zasadniczych do kafeterii. Wskaźniki procentowe mogą być jednakowe dla wszystkich, mogą też być zróżnicowane dla poszczególnych grup. Określa się też grupy pracownicze, które z powodu bardzo niskich zarobków muszą otrzymać jednak „żywy pieniądz”.

Autor:

Źródło:

INFOR
Monitor Prawa Pracy i Ubezpieczeń648.00 zł

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

Kamil Polak

Ekspert

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »