| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Indywidualne prawo pracy > Zatrudnianie i zwalnianie > Przeprowadzanie konkursów na stanowiska kierownicze - podmioty

Przeprowadzanie konkursów na stanowiska kierownicze - podmioty

Przeprowadzanie konkursów na stanowiska kierownicze odbywa się za pośrednictwem określonych podmiotów. Należy do nich organizator konkursu oraz komisja konkursowa. Jakie zadania podejmują?

[13] Por. Z. Niedbała, Konkursowy tryb doboru...jw., s. 85; T. Górzyńska, Stanowiska kierownicze w administracji państwowej, Zagadnienia prawne, Wrocław – Warszawa – Kraków – Gdańsk - Łódź 1985, s. 101; T. Listwan, Dyrektorzy z konkursów, Przegląd Organizacji 1985, nr 5, s. 9; L. Stępniak, Próba oceny funkcjonowania ustaw o przedsiębiorstwach państwowych i o samorządzie załogi, PUG 1985, nr 7, s. 194.

[14] Zarówno tych o charakterze formalnym (np. wymóg wykształcenia, dotychczasowy staż pracy w tym również okres pracy na stanowiskach kierowniczych, wymóg określonego wieku), które powinny się znaleźć w treści postanowienia o ogłoszeniu konkursu publikowanego w prasie o zasięgu ogólnokrajowym oraz podawanego do wiadomości pracowników instytucji, w której odbywa się konkurs, jak również kryteriów merytorycznej oceny kandydatów stosowanych przez komisję konkursową w toku postępowania (odnoszących się do cech osobowości, wiedzy i umiejętności osób ubiegających się o stanowisko kierownicze), które powinny być publikowane w regulaminie konkursu.

[15] Por.: J. Starościak, Zarys nauki administracji, Warszawa 1971, s. 224; Z. Kubot, Konkurs na dyrektora przedsiębiorstwa państwowego (Stan prawny i dotychczasowe doświadczenia) [w:] Sytuacja prawna dyrektora przedsiębiorstwa państwowego – model a rzeczywistość – materiały konferencji naukowej TNOiK, Wrocław 1983, s. 97; E. Karpowicz, J. Szaban, Drogą konkursu, Zarządzanie 1983, nr 10, s. 47; M. Popinigis, Konkurs na stanowisko dyrektora przedsiębiorstwa państwowego, Studia Prawnicze 1986, nr 3-4, s. 343.

[16] Jest to możliwe dzięki zróżnicowanemu składowi komisji konkursowej oraz udziałowi w procedurze konkursowej ekspertów z różnych dziedzin nauki.

[17] Por.: T. Listwan, Konkurs na dyrektora, Przegląd Organizacji 1982, nr 8, s. 12.

[18] Zob.: T. Górzyńska, Stanowiska kierownicze... jw., s. 101.

[19] T. Listwan, J. Koziński, S. Witkowski, Konkursy na stanowiska... jw., s. 38.

[20] Zob.: E. Dobrodziej, Konkursy na stanowiska...jw., s. 30; M. Kabaj, Konkurs na stanowiska...jw., s. 9; M. Kasten, Vedemecum konkursów na stanowiska kierownicze, Warszawa 1985, s. 25.

[21] Por. M. Kabaj, Konkurs na stanowiska...jw., s. 10; R. Kietliński, A. Sikorski, C. Szmidt, Konkursy na dyrektorów, Przegląd Organizacji 1985, nr 5, s. 2.

[22] Powołanie do składu komisji konkursowej, która odpowiedzialna jest za prawidłowe przeprowadzenie całej procedury doboru, osób niekompetentnych, nie mających odpowiedniego przygotowania teoretycznego i praktycznego, może w sposób istotny przyczynić się do wypaczenia ostatecznych wyników konkursu, co w konsekwencji może prowadzić do podjęcia niewłaściwej decyzji w zakresie obsady danego stanowiska kierowniczego. Niestety niezwykle często z taką sytuacją mamy do czynienia w Polsce, co istotnie wpływa na obniżenie efektywności tej metody doboru kadr kierowniczych, przyczyniając się do deprecjacji i pozorności konkursów na stanowiska zarządzające.

Polecamy artykuły

URLOPY WYPOCZYNKOWE

Łukasz Chmielniak

Specjalista prawa karnego gospodarczego, autor bloga Białe kołnierzyki