Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Indywidualne prawo pracy > Zatrudnianie i zwalnianie > Konkurs na stanowiska kierownicze - procedura

Konkurs na stanowiska kierownicze - procedura

Konkurs na stanowiska kierownicze wykorzystywany jest w: przedsiębiorstwach państwowych, niektórych przedsiębiorstwach publicznych, spółkach powstałych w wyniku komercjalizacji, oświacie, instytutach badawczych, instytucjach kultury, służbie zdrowia, służbie cywilnej oraz zespolonej administracji wojewódzkiej. Tak szeroki zakres zastosowania procedury konkursowej jest konsekwencją szeregu zalet, jakie przypisuje się tej metodzie obsadzania stanowisk kierowniczych

[41] Szerzej na ten temat wypowiadają się specjaliści z zakresu organizacji i zarządzania. Zob. m. in.:
T. Gruszecki, J. Pamrów, Konkursy na...jw., s. 24-25; Z. Dobruszek, Z konkursowych doświadczeń, Przegląd Organizacji 1985, nr 12, s. 30 i n.; T. Listwan, Konkurs na...jw., s. 11; M. Kasten, Kryteria doboru...jw., s. 12; M. Dobrzyński, Kierowanie...jw., s. 182 i n.; T. Listwan, J. Koziński, S. Witkowski, Konkursy na...jw., s. 80 i n.

[42] Zgodnie z art. 56 ust. 5 ustawy o służbie cywilnej, ocena wiedzy i kompetencji kierowniczych kandydata na wyższe stanowisko w służbie cywilnej może być dokonana na zlecenie zespołu przez osobę niebędącą członkiem zespołu, która posiada odpowiednie kwalifikacje do dokonania tej oceny.

[43] Zupełnie inaczej wygląda sytuacja w państwach Europy zachodniej, gdzie zdecydowana większość podmiotów funkcjonujących w obrocie korzysta z usług ekspertów przy dokonywaniu obsady stanowisk kierowniczych. Na temat udziału specjalistów w procedurze konkursowej wypowiadają się m. in.: Z. Kubot, Eksperci w konkursie, Zarządzanie 1985, nr 10, s.15 i n.; T. Gruszecki, J. Pamrów, Konkursy na...jw., s. 24; Z. Dobruszek, Z konkursowych...jw., s.28; R. Kietliński, A. Sikorski, C. Szmidt, Konkursy na dyrektorów – niejasności, wątpliwości , nadzieje, Przegląd Organizacji 1985, nr 5, s. 3-4; L. Szołtys, Konkurs na...jw., s. 12 i n; T. Listwan, J. Koziński, S. Witkowski, Konkursy na stanowiska...jw., s. 103-104 i 124-125.

[44] W praktyce organizowania konkursów na stanowiska kierownicze wykorzystuje się różne systemy oceniania kandydatów. Obok tradycyjnej metody wyboru kandydatów zwykłą lub bezwzględną większością głosów, bardzo często stosuje się punktowe systemy ocen polegające na tym, iż każdy kandydat za spełnienie określonych wymagań uzyskuje pewną ilość punktów. O tym, za co są przyznawane punkty, jaka jest ich pula oraz jak są one podliczane decyduje treść regulaminu konkursowego. Zob. szerzej: M. Popinigis, Konkurs na stanowisko...jw., s. 356; M. Kasten, Konkurs na dyrektora, Warszawa 1987, s.137 i n.;T. Listwan, J. Koziński, S. Witkowski, Konkursy na...jw., s. 90 i n.; E. Dobrodziej, Konkursy na...jw., s. 62.

[45] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 25.06.2002r. w sprawie zasad i trybu postępowania konkursowego przy wyłanianiu kandydata na stanowisko wojewódzkiego inspektora farmaceutycznego (DzU nr 113, poz. 989).

[46] Sposób ostatecznego głosowania komisji został również uregulowany w odniesieniu do konkursów na stanowiska kierownicze w podmiotach leczniczych niebędących przedsiębiorcami (§13 rozporządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z 19.08.1998r. w sprawie szczegółowych zasad przeprowadzania konkursu na niektóre stanowiska kierownicze w publicznych zakładach opieki zdrowotnej, składu komisji konkursowej oraz ramowego regulaminu przeprowadzania konkursu – DzU nr 115, poz. 749 z późń. zm. ) oraz w konkursach na kuratora oświaty (§7 rozporządzenia konkursowego).

Xandia

Doradztwo finansowe