| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Indywidualne prawo pracy > Zatrudnianie i zwalnianie > Pracownik nie musiał składać oświadczenia

Pracownik nie musiał składać oświadczenia

Do stosunku pracy nie można stosować wadliwej i sprzecznej z konstytucją ustawy lustracyjnej - orzekł 17 października 2007 r. Sąd Rejonowy w Częstochowie.

ORZECZENIE

Sąd Rejonowy w Częstochowie Wydział VII Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wydał wyrok w sprawie z powództwa Alfreda E. przeciwko Politechnice Częstochowskiej o odszkodowanie za bezprawne rozwiązanie stosunku pracy oraz o sprostowanie świadectwa pracy.

Pracownik był zatrudniony do kwietnia 2007 r. na stanowisku starszego wykładowcy Politechniki Częstochowskiej. Na podstawie obowiązującej wówczas ustawy lustracyjnej został uznany za osobę pełniącą funkcję publiczną. Podlegał obowiązkowi złożenia oświadczenia lustracyjnego, ale nie zrobił tego. W tej sytuacji rektor Politechniki Częstochowskiej poinformował Alfreda E. o wygaśnięciu sprawowanej przez niego funkcji publicznej i w trybie ustawy lustracyjnej rozwiązał z nim stosunek pracy.

W wyroku z 11 maja 2007 r. Trybunał Konstytucyjny uznał za niezgodny z konstytucją wzór oświadczenia lustracyjnego. Z obowiązku poddania się procedurze lustracyjnej wyłączył też pracowników naukowych, w tym starszych wykładowców.

W tej sytuacji Alfred E. postanowił złożyć powództwo o odszkodowanie za okres bezprawnego pozbawienia pracy oraz o sprostowanie świadectwa pracy.

Zdaniem pełnomocnika powoda adwokata Mikołaja Pietrzaka z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka Trybunał Konstytucyjny stwierdził w wyroku z 11 maja 2007 r., że osoby, takie jak Alfred E. będące pracownikami naukowymi nie powinny być objęte obowiązkiem lustracji, a wzór oświadczenia lustracyjnego, które powinien złożyć, został uznany za niekonstytucyjny.

- Tymczasem powód stracił pracę, a nie ma żadnych przepisów, które pozwalają na przywrócenie go na zajmowane stanowisko. Państwo polskie ma obowiązek zapewnienia Alfredowi E. odpowiednich środków, żeby naprawić tę zupełnie nieuprawnioną utratę pracy - dodaje Mikołaj Pietrzak.

Pozwana Politechnika Częstochowska stwierdziła, że rozwiązując z powodem stosunek pracy działa na podstawie przepisów prawa. A uchylenie niekonstytucyjnych przepisów ustawy lustracyjnej nie daje jej możliwości prawnych do przywrócenia powoda do pracy.

Sąd Rejonowy uwzględnił w całości żądanie powoda i obciążył kosztami postępowania Politechnikę Częstochowską.

Zasądził na jego rzecz odszkodowanie w wysokości 21 tys. zł oraz odprawę emerytalną w wysokości 3840 zł.

W uzasadnieniu sąd stwierdził, że nie można tolerować sytuacji polegającej na tym, że w wyniku niekonstytucyjnych przepisów została wyrządzona krzywda Alfredowi E.

- Sąd naprawił błąd wynikający z wadliwej i nieprzemyślanej legislacji - podsumowuje Mikołaj Pietrzak.

Wyrok nie jest prawomocny, a pełnomocnicy strony pozwanej nie zapowiedzieli wczoraj, czy złożą od niego apelację.

Sygn. akt VII P 503/07

Polecamy artykuły

NOWY KODEKS PRACY 2018

Piotr Cypel

absolwent pedagogiki (specjalizacja doradztwo zawodowe z coachingiem) oraz studiów podyplomowych z zarządzania personelem. Od 2011 roku aktywnie zajmuje się̨ coachingiem, który jest jego pasją. Ukończył Practitioner Coach Diploma, szkolenie certyfikowane przez Noble Manhattan Coaching, International Institute of Coaching and Mentoring oraz Institute of Leadership and Management. Dodatkowo ukończył Coaching Clinic® Licensing Program, szkolenie licencjonowane przez CoachU oraz International Coach Federation, tym samym stając się̨ licencjonowanym trenerem Coaching Clinic®, najbardziej kompleksowego na polskim rynku szkolenia rozwijającego umiejętności coachingowe menedżerów. Jest członkiem Polskiego Stowarzyszenia Coachingu i Rozwoju oraz Stowarzyszenia Doradców Szkolnych i Zawodowych Rzeczypospolitej Polskiej. Autor artykułów o tematyce coachingowej dla: czasopisma Personel i Zarządzanie oraz tekstów portali prnews.pl, hrnews.pl, architekcikariery.pl, a także autor komentarzy do czterech dylematów etycznych coacha w książce „Profesjonalny coaching zasady i dylematy etyczne w pracy coacha”. Jest również̇ jednym ze współautorów książki „Zastosowanie coachingu w polityce społecznej”. W 2015 r. przeprowadził pierwsze w Polsce badania naukowe nad skutecznością̨ e-coachingu w rozwoju osobistym ludzi.

Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od kadry.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE