Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Indywidualne prawo pracy > Zatrudnianie i zwalnianie > Można zwolnić grupowo i indywidualnie pracowników, którzy mają prawo do urlopu wychowawczego i obniżyli etat – stanowisko MPiPS

Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej potwierdziło, że pracownikom, którzy są uprawnieni do urlopu wychowawczego i korzystają w tym czasie z obniżonego etatu, można wypowiedzieć umowę o pracę w ramach zwolnień grupowych lub indywidualnych z przyczyn leżących po stronie pracodawcy (pod warunkiem niezłożenia sprzeciwu przez organizację związkową). Ochrona pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego i obniżającego etat jest taka sama jak pracownika na urlopie wychowawczym.

Pracownicy, którzy są uprawnieni do urlopu wychowawczego, mogą obniżyć wymiar czasu pracy. Wówczas przez okres maksymalnie 12 miesięcy przysługuje im ochrona przed zwolnieniem z pracy. Jednak z ochrony tej nie korzystają oni w czasie zwolnień grupowych oraz zwolnień indywidualnych (gdy sprzeciwu nie zgłosi zakładowa organizacja związkowa). Takie stanowisko zaprezentowało na swojej stronie internetowej Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej. Ochrona osób obniżających etat w czasie, kiedy przysługuje im prawo do urlopu wychowawczego, jest jednak taka sama jak w przypadku pracowników korzystających z urlopu wychowawczego. Poniżej przedstawiamy stanowisko MPiPS.

Wyjaśnienia MPiPS dotyczące szczególnej ochrony stosunku pracy pracowników korzystających z urlopu wychowawczego, a także pracowników uprawnionych do urlopu wychowawczego korzystających z prawa wykonywania pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy

1. Przepisy Kodeksu pracy regulują zakres szczególnej ochrony stosunku pracy:

a) pracownika korzystającego z urlopu wychowawczego (art. 1861),

b) pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego, korzystającego z prawa do wykonywania pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy (art. 1868).

Ochrona trwałości stosunku pracy pierwszej grupy pracowników polega na zakazie wypowiedzenia oraz rozwiązania umowy o pracę przez pracodawcę w okresie od dnia złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego do dnia zakończenia tego urlopu.

Coris Lex Services sp. z o. o.

Ubezpieczenia ochrony prawnej