| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > Indywidualne prawo pracy > Prawa i obowiązki > Co może zrobić pracodawca, gdy pracownik jest nietrzeźwy lub pod wpływem narkotyków

Co może zrobić pracodawca, gdy pracownik jest nietrzeźwy lub pod wpływem narkotyków

Pracodawca, który stwierdzi nietrzeźwość pracownika, ma obowiązek odsunięcia go od pracy. W zależności od stopnia naganności zachowania zatrudnionego pracodawca może zastosować wobec niego różne sankcje, z dyscyplinarnym zwolnieniem włączenie. W taki sam sposób pracodawca może ukarać pracowników, którzy wykonują swoje obowiązki po użyciu narkotyków lub innych środków odurzających.

Ustalenie stopnia nietrzeźwości pracowników

Praktycznym problemem dla wielu pracodawców jest ustalenie stopnia nietrzeźwości pracownika. Rozróżniamy dwa stopnie nietrzeźwości (art. 46 ust. 2 i 3 ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi):

  • stan po spożyciu alkoholu, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do:

– stężenia we krwi od 0,2 do 0,5 promila alkoholu,

– obecności w wydychanym powietrzu od 0,1 mg do 0,25 mg alkoholu w 1 dm3,

  • stan nietrzeźwości, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do:

– stężenia we krwi powyżej 0,5 promila alkoholu,

– obecności w wydychanym powietrzu powyżej 0,25 mg alkoholu w 1 dm3.

Rozróżnienie to ma jednak znaczenie tylko z punktu widzenia prawa karnego i prawa wykroczeń. Na podstawie przepisów prawa pracy nie dochodzi natomiast do ścisłego wyodrębnienia stanu nietrzeźwości i stanu po spożyciu alkoholu ze względu na możliwość zastosowania określonych sankcji wobec pracownika. Stawienie się do pracy, jej wykonywanie lub przebywanie przez pracownika na terenie zakładu pracy pod wpływem alkoholu może grozić negatywnymi konsekwencjami nawet wtedy, gdy jego stężenie jest minimalne.

Pojęcie „stan nietrzeźwości” używane często w zakładowych przepisach prawa pracy w jego potocznym (a nie ustawowym) rozumieniu zwykle obejmuje stan po spożyciu alkoholu i stan nietrzeźwości. Bezpieczniejsze dla pracodawców jest zatem zakazywanie przebywania na terenie zakładu pracy pracownikom pod wpływem (lub po spożyciu) alkoholu lub innych środków odurzających, względnie po spożyciu alkoholu. Pozwala to uniknąć w ewentualnym procesie sporów z pracownikiem, u którego stwierdzono stężenie alkoholu we krwi od 0,2 do 0,5 promila, na tle interpretacji mogącej budzić w tej sytuacji wątpliwość pojęcia stanu nietrzeźwości.

Dla pracodawcy ustalenie dokładnego stężenia alkoholu w organizmie pracownika ma znaczenie tylko w aspekcie określenia stopnia naruszenia przez pracownika obowiązków pracowniczych i wyboru zastosowanej sankcji. Do celów postępowania w sprawach ze stosunku pracy nie jest bowiem konieczne ustalenie ściśle określonego stężenia alkoholu we krwi pracownika, jak to ma miejsce w postępowaniu karnym i w postępowaniu dotyczącym wykroczeń, a stan nietrzeźwości pracownika w czasie pracy może być dowodzony wszelkimi środkami dowodowymi (wyrok SN z 11 grudnia 2006 r., I PK 165/06, Pr. Pracy 2007/4/27).

reklama

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

BSWW Legal & Tax

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »