| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > HRM > Szkolenia i rozwój > Program „Zwiedzaj i Pracuj” w Japonii

Program „Zwiedzaj i Pracuj” w Japonii

Od poniedziałku 13 lipca 2015 r. można składać wnioski wizowe dla uczestników programu "Zwiedzaj i Pracuj" w Japonii. Do Ambasady Japonii w Warszawie stosowne dokumenty składają osoby w wieku od 18 do 30 lat.

Od poniedziałku 13 lipca 2015 r. w Ambasadzie Japonii w Warszawie będzie można składać wnioski wizowe dla uczestników programu „Zwiedzaj i Pracuj”.

Program „Zwiedzaj i Pracuj” skierowany jest do osób młodych - w wieku od 18 do 30 lat włącznie. Umożliwia wyjazd do Japonii na okres do jednego roku, stanowiący połączenie pobytu wypoczynkowego, pozwalającego na poznanie kultury i stylu życia w Japonii, z możliwością podjęcia pracy zarobkowej.

Więcej informacji

Dnia 11 lipca 2015 r. wejdzie w życie Porozumienie między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej a Rządem Japonii w sprawie Programu „Zwiedzaj i Pracuj”, podpisane w Tokio w dniu 27 lutego 2015 r.

Rekomendowany produkt: Urlopy wypoczynkowe – udzielanie, ustalanie wymiaru i naliczanie wynagrodzenia

Wnioski wizowe będzie można składać w Ambasadzie Japonii w Warszawie od poniedziałku, 13 lipca 2015 r.

Korzyści wynikające z udziału w Programie

Program „Zwiedzaj i Pracuj” skierowany jest do osób młodych (w wieku od 18 do 30 lat włącznie) i umożliwia wyjazd do Japonii na okres do jednego roku, stanowiący połączenie pobytu wypoczynkowego, pozwalającego na poznanie kultury i stylu życia w Japonii, z możliwością podjęcia pracy zarobkowej, mającej charakter dodatkowy w stosunku do głównego - turystycznego i kulturoznawczego celu pobytu.

Warunki udziału w Programie

O udział w Programie mogą starać się obywatele polscy, spełniający poniższe warunki:

  1. za główny cel udziału w Programie uznają pobyt wypoczynkowy w Japonii;
  2. w dniu złożenia wniosku mają od osiemnastu (18) lat do trzydziestu (30) lat włącznie;
  3. nie towarzyszą im osoby, pozostające na ich utrzymaniu;
  4. mają ważny paszport oraz bilet powrotny, bądź wystarczające środki do jego nabycia;
  5. posiadają wystarczające środki na własne utrzymanie w ramach udziału w Programie w początkowym okresie pobytu, oraz
  6. spełniają wymogi zdrowotne, określone w przepisach prawnych Japonii oraz zakupią ubezpieczenie zdrowotne, obejmujące opiekę szpitalną.

Program "Zwiedzaj i pracuj" na Tajwanie

Roczny limit wiz z tytułu udziału w Programie „Zwiedzaj i Pracuj” będzie wynosił – w 2015 r. 250 (dwieście pięćdziesiąt) wiz, a w kolejnych latach: 500 (pięćset) wiz.

Dane kontaktowe

W przypadku pytań z Państwa strony, dotyczących warunków udziału w Programie bądź procedury wizowej, prosimy o kontakt z Ambasadą Japonii w Warszawie (osoba kontaktowa – p. Maria Żurawska, email: maria.zurawska@wr.mofa.go.jp)

Zapytania i wnioski wizowe powinny być przesyłane na adres główny konsulatu: cons@wr.mofa.go.jp

Telefon kontaktowy: +48 22 696 50 05 (konsulat), +48 22 696 50 46 (tel. bezpośredni – p. Maria Żurawska)

Informacje podstawowe oraz wzory dokumentów do pobrania

Informator dotyczący programu "Zwiedzaj i Pracuj”

Zadaj pytanie na FORUM

reklama

Źródło:

Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej

Zdjęcia

Program „Zwiedzaj i Pracuj” w Japonii. / Fot. Fotolia
Program „Zwiedzaj i Pracuj” w Japonii. / Fot. Fotolia

Monitor Prawa Pracy i Ubezpieczeń648.00 zł

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

Kadry dla Każdego

Strona poświęcona aktualnościom kadrowo-płacowym.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »