| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > HRM > Komunikacja > Czy alkohol na firmowej imprezie zawsze jest niestosowny?

Czy alkohol na firmowej imprezie zawsze jest niestosowny?

Alkohol na firmowej imprezie często stanowi problem zarówno dla organizatorów jak i dla gości. Zapewnić alkohol na imprezie? Napić się alkoholu? Czy alkohol na firmowej imprezie zawsze jest niestosowny?

PROBLEM

Nasza firma obchodzi w tym roku 10-lecie istnienia i z tej okazji planujemy zorganizować dla pracowników atrakcyjne przyjęcie firmowe. Myśleliśmy o letniej imprezie plenerowej, takie spotkania w piknikowej atmosferze zazwyczaj jednak kojarzą się z grillem i towarzyszącym mu „kuflem piwa”. Może jednak lepszym rozwiązaniem będzie wieczorna zabawa w pubie?

Czy alkohol na tego typu imprezie nie będzie czymś niestosownym?

Polecamy również serwis: Zarządzanie

ROZWIĄZANIE

Organizując jakiekolwiek przyjęcie dla załogi, należy mieć na względzie cel spotkania i przede wszystkim jego charakter. Jeśli naszej imprezie towarzyszyć ma atmosfera relaksu i wspólnej zabawy, zdecydowanie powinna ona odbywać się poza siedzibą firmy. Spotkania takie mają znacznie mniej formalny charakter i trwają często wiele godzin – nierzadko do momentu, kiedy pracownicy mają ochotę na zabawę. W takich okolicznościach podawanie alkoholu (w przypadku imprez plenerowych są to przeważnie trunki niskoprocentowe) nie jest więc niczym niestosownym, w przeciwieństwie do wszelkich spotkań pracowników na terenie siedziby organizacji – te powinny odbywać się bez udziału alkoholu – niezależnie od tego, czy miejscem spotkania jest biuro, czy też stołówka lub barek na terenie firmy.

Zabawa pod dyskretnym nadzorem

Ostentacyjna kontrola pracowników na firmowym przyjęciu nie jest wskazana, ale warto pamiętać o tym, że dobrze bawić mają się wszyscy, a nie tylko część uczestników. Dlatego można wprowadzić pewne mechanizmy „zarządzania ryzykiem” i ostrożnie podejść do ilości serwowanego na firmowej imprezie alkoholu. Każda osoba inaczej na niego reaguje i nie wszyscy potrafią samodzielnie kontrolować ilość spożywanych trunków. Zaproponowanie ciekawego programu jest także jednym ze sposobów na to, by picie „napojów wyskokowych” nie stało się jedyną atrakcją spotkania. Dobrym rozwiązaniem jest też powierzenie osobie z kierownictwa czy dyrektorowi personalnemu roli gospodarza, który będzie czuwał nad jego organizacyjnym przebiegiem, dbał, aby wszyscy dobrze się bawili i interweniował w sytuacjach ryzyka (np. gdy ożywiona dyskusja pracowników zaczyna przeradzać się w kłótnię czy opowiadane są seksistowskie dowcipy).

Zobacz także: Imprezy integracyjne a przychód pracownika - orzecznictwo

Może się jednak zdarzyć, że któryś z pracowników, mimo czujnego oka organizatorów, pod wpływem atmosfery zabawy i nadużycia alkoholu naruszy zasady współżycia społecznego lub dbałości o dobro pracodawcy (np. dopuści się obrażania przełożonych, rękoczynów wobec innych pracowników czy molestowania seksualnego). Takie zachowania nawet w trakcie imprez firmowych poza siedzibą firmy mogą być podstawą odpowiedzialności dyscyplinarnej czy nawet rozwiązania stosunku pracy. Jeden z wyroków SN stwierdza wprost, że „obowiązek przestrzegania zasad współżycia społecznego w zakładzie pracy obejmuje powstrzymywanie się również poza miejscem i czasem pracy od takich zachowań, które wywołują lub potęgują wzajemnie negatywny stosunek współpracowników i konflikty w środowisku pracy” (wyrok SN z 9 lipca 2008 r., I PK 2/08).

reklama

Autor:

psycholog pracy i dyrektor firmy doradczej StaffPoland Sp. z o.o.

Źródło:

Personel i Zarządzanie

Zdjęcia

Alkohol na imprezie firmowej. /Fot. Fotolia
Alkohol na imprezie firmowej. /Fot. Fotolia

Monitor Prawa Pracy i Ubezpieczeń648.00 zł

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

Dorota Kręcisz

Księgowa, ekonomistka

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »