| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > HRM > Komunikacja > Jakich błędów należy się wystrzegać w trakcie business lunchu?

Jakich błędów należy się wystrzegać w trakcie business lunchu?

Jestem dyrektorem w dużej korporacji. Często jestem zapraszany na lunch czy kolację służbową, często sam też zapraszam swoich kontrahentów. Zawsze jednak mam problem przy wyborze restauracji, menu, wina. Zastanawiam się też, kiedy rozpocząć rozmowę o sprawach biznesowych, jak kłaść serwetę, która zwykle leży obok talerzyka. Jeśli zapraszam kobietę, na ile mam jej okazywać szacunek należny płci, by nie zostać posądzonym o brak kultury.

Zachowanie przy stole

Znacznym błędem, który będzie świadczył o braku ogłady, jest zabranie naszemu sąsiadowi przy stole kieliszka albo talerzyka z sałatką czy talerzyka z chlebem. Amerykanie, którzy często popełniają ten błąd i zarazem bardzo się go obawiają, stosują następujący zabieg: bezpośrednio przed dojściem do stolika wyciągają przed siebie na chwile ręce i składają kciuk i palec wskazujący w kółeczko. Patrząc na lewą dłoń widzą w ten sposób literkę „b” (bread – mój chleb, a co za tym idzie, moja sałatka są po mojej lewej stronie). Patrząc na prawą dłoń widzą literkę „d” (drink – mój kieliszek jest po mojej prawej stronie). W czasach PRL-u Polacy nabyli dziwnych, z punktu widzenia etykiety, związanych z chlebem, nawyków: chcąc zagryzać chlebem jakąś potrawę, kładą kromkę chleba na krawędzi głównego talerza, smarują ją ewentualnie masłem, i odgryzają po kawałku w trakcie jedzenia potrawy; gdy mają do dyspozycji wędlinę czy ser żółty, robią sobie kanapkę i jedzą ją, trzymając ją w ręku. To duży błąd. Porcję chleba lub bułkę należy przełożyć, najlepiej szczypcami lub specjalnym widelcem, na swój talerzyk do pieczywa i jedząc jakąś potrawę widelcem i nożem, w tym wędliny i ser, odłamywać malutkie kawałki, takie na jeden kęs i ewentualnie smarować je masłem.

O czym rozmawiać

Błędem jest rozpoczęcie rozmowy na temat biznesu na początku lunchu lub w trakcie jedzenia potraw. Rozmowę na tematy służbowe zaczynamy przy kawie, wcześniej prowadząc small talk (rozmowę o niczym), a następnie rozmowę towarzyską (najlepiej o kulturze). Podczas small talk i rozmowy towarzyskiej popełniamy często dwa błędy: zajmujemy więcej niż 50 proc. czasu rozmowy (powinniśmy zmierzać do tego, by to zaproszona osoba mówiła) i nie realizujemy zasady aktywnego słuchania. Podczas gdy druga osoba mówi, należy przerwać jedzenie i picie, patrzeć na nią oraz zadawać pytania.


reklama

Autor:

doktor nauk humanistycznych, filozof, historyk filozofii i kultury

Źródło:

INFOR
Monitor Prawa Pracy i Ubezpieczeń648.00 zł

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

Deloitte

Audyt, konsulting, zarządzanie ryzykiem, doradztwo finansowe i podatkowe

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »