| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > BHP > Szkolenia bhp > Szkolenia BHP - kto je prowadzi

Szkolenia BHP - kto je prowadzi

Pracodawca nie może dopuścić do pracy pracownika, który nie przeszedł szkolenia w zakresie przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Szkolenia BHP może przeprowadzać pracodawca lub jednostki organizacyjne prowadzące działalność szkoleniową w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy.

Zobacz także: Forum Kadry - BHP

Instruktaż stanowiskowy

Drugi rodzaj instruktażu to instruktaż stanowiskowy. Przeprowadza się go przed dopuszczeniem do wykonywania pracy na określonym stanowisku:

  1. pracownika zatrudnianego na stanowisku robotniczym oraz innym, na którym występuje narażenie na działanie czynników szkodliwych dla zdrowia, uciążliwych lub niebezpiecznych;
  2. pracownika przenoszonego na to stanowisko;
  3. ucznia odbywającego praktyczną naukę zawodu oraz studenta odbywającego praktykę studencką.

Rozporządzenie przewiduje węższy, w odniesieniu do instruktażu ogólnego, krąg podmiotów uprawnionych do przeprowadzania instruktażu stanowiskowego. Instruktaż ten prowadzi:

  • wyznaczona przez pracodawcę osoba kierująca pracownikami lub
  • pracodawca.

Wymienione osoby muszą posiadać w tym celu odpowiednie kwalifikacje i doświadczenie zawodowe. Powinny być ponadto przeszkolone w zakresie metod prowadzenia instruktażu stanowiskowego.

Podstawa prawna:

Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 27 lipca 2004 r. w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. z 2004 Nr 180, poz. 1860 z późn. zm.)

reklama

Polecamy artykuły

Autor:

Źródło:

INFOR

Zdjęcia

Szkolenie BHP. /Fot. Fotolia
Szkolenie BHP. /Fot. Fotolia

Koszty podatkowe – wyłączenia i ograniczenia (PDF)14.90 zł

Narzędzia kadrowego

POLECANE

URLOPY WYPOCZYNKOWE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

Artur Zych

Wiceprezes Zarządu i Dyrektor Handlowy BIK Brokers. Absolwent wydziału Zarządzania i Marketingu Uniwersytetu Warszawskiego. W latach 1992-95 jeden z organizatorów i założycieli sieci restauracji KFC, Pizza Hut i Taco Bell należącej do PepsiCo.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od kadry.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK