| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > BHP > Profilaktyczna ochrona zdrowia > Od 1 kwietnia 2014 r. część pracowników bez prawa do posiłków profilaktycznych

Od 1 kwietnia 2014 r. część pracowników bez prawa do posiłków profilaktycznych

Tylko do 31 marca br. pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym. Za okres zimowy uważa się bowiem tylko czas od 1 listopada do 31 marca.

Pierwszą czynnością, jaką musi dokonać pracodawca, aby sprawdzić, czy pracownikom przysługują posiłki i napoje profilaktyczne, jest ustalenie stanowisk pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje. Musi zatem przeprowadzić badanie wydatku energetycznego pracowników w ciągu zmiany roboczej. Dopiero to wyliczenie wskaże, którym pracownikom takie posiłki i napoje przysługują.

Pracodawca jest zobowiązany zapewnić posiłki profilaktyczne pracownikom wykonującym prace:

  • związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
  • związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10oC lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25oC,
  • związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym,
  • pod ziemią.

Okresem zimowym jest czas między 1 listopada a 31 marca. Tylko wówczas pracownikowi zatrudnionemu na otwartej przestrzeni będzie przysługiwał posiłek profilaktyczny, jeżeli jego wydatek energetyczny w ciągu zmiany roboczej wynosi powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. W omawianej sytuacji na prawo do posiłków profilaktycznych nie wpływa temperatura powietrza, jaka występuje w czasie tak ustalonego okresu zimowego.

Zobacz również serwis: Profilaktyczna ochrona zdrowia

PRZYKŁAD

Pracownik jest zatrudniony przy pracach związanych z porządkowaniem zewnętrznego terenu zakładu. Zmierzony wydatek energetyczny wynosi w jego przypadku 1600 kcal w ciągu zmiany roboczej. Zatem pracodawca rozpoczął wydawanie temu pracownikowi posiłków profilaktycznych począwszy od 1 listopada 2013 r. pomimo dość wysokich temperatur w tym okresie. Z końcem marca 2014 r. pracodawca powinien zaprzestać wydawania posiłków. Nie ma w tym przypadku znaczenia, czy niskie temperatury będą się utrzymywać po 31 marca br., czy nie.

reklama

Autor:

prawnik, wykładowca, autor ponad 150 publikacji z zakresu prawa pracy oraz komentarza do Kodeksu pracy, od 10 lat zajmuje się zawodowo prawem pracy

Źródło:

Monitor Prawa Pracy i Ubezpieczeń

Zdjęcia

Napoje i posiłki profilaktyczne. /Fot. Fotolia
Napoje i posiłki profilaktyczne. /Fot. Fotolia

Monitor Prawa Pracy i Ubezpieczeń648.00 zł

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

PORTA KMI POLAND

jest liderem wśród producentów skrzydeł i ościeżnic drzwiowych w Polsce.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »