Pierwszą czynnością, jaką musi dokonać pracodawca, aby sprawdzić, czy pracownikom przysługują posiłki i napoje profilaktyczne, jest ustalenie stanowisk pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje. Musi zatem przeprowadzić badanie wydatku energetycznego pracowników w ciągu zmiany roboczej. Dopiero to wyliczenie wskaże, którym pracownikom takie posiłki i napoje przysługują.
Pracodawca jest zobowiązany zapewnić posiłki profilaktyczne pracownikom wykonującym prace:
reklama
reklama
- związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
- związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10oC lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25oC,
- związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym,
- pod ziemią.
Okresem zimowym jest czas między 1 listopada a 31 marca. Tylko wówczas pracownikowi zatrudnionemu na otwartej przestrzeni będzie przysługiwał posiłek profilaktyczny, jeżeli jego wydatek energetyczny w ciągu zmiany roboczej wynosi powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. W omawianej sytuacji na prawo do posiłków profilaktycznych nie wpływa temperatura powietrza, jaka występuje w czasie tak ustalonego okresu zimowego.
Zobacz również serwis: Profilaktyczna ochrona zdrowia
PRZYKŁAD
Pracownik jest zatrudniony przy pracach związanych z porządkowaniem zewnętrznego terenu zakładu. Zmierzony wydatek energetyczny wynosi w jego przypadku 1600 kcal w ciągu zmiany roboczej. Zatem pracodawca rozpoczął wydawanie temu pracownikowi posiłków profilaktycznych począwszy od 1 listopada 2013 r. pomimo dość wysokich temperatur w tym okresie. Z końcem marca 2014 r. pracodawca powinien zaprzestać wydawania posiłków. Nie ma w tym przypadku znaczenia, czy niskie temperatury będą się utrzymywać po 31 marca br., czy nie.