| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > BHP > Profilaktyczna ochrona zdrowia > Woda, inne napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników – obowiązki pracodawcy

Woda, inne napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników – obowiązki pracodawcy

Komu przysługuje woda, inne napoje i posiłki profilaktyczne? Zgodnie z prawem pracodawca zapewnia wszystkim pracownikom wodę pitną niezależnie od warunków atmosferycznych. Natomiast przy zatrudnianiu pracowników na stałe lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych pracodawca ma obowiązek zapewnienia także profilaktycznych posiłków i napojów.

Wymogi dotyczące posiłków

Zapewnione posiłki powinny posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal i zawierać około:

  1. 50-55% węglowodanów,
  2. 30-35% tłuszczów,
  3. 15% białek.

Kolejny obowiązek pracodawcy związany z wydawaniem posiłków polega na zapewnieniu zachowania odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych przygotowywania oraz spożywania posiłków i napojów.

Zdarza się, że w przypadku określonego rodzaju wykonywanej pracy bądź ze względów organizacyjnych nie ma możliwości wydawania pracownikom posiłków. Wówczas pracodawca może w czasie pracy zapewnić:

  1. korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych,
  2. przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów.

Zobacz również: Forum Kadry - BHP

Obowiązek wydawania posiłków – rodzaj prac

Pracodawca zatrudniający pracowników przy pracach wymienionych w § 3 rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów ma obowiązek wydawania im posiłków. Dotyczy to pracowników wykonujących prace:

  1. związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8374 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
  2. związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10 st C lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25 st C,
  3. związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca,
  4. pod ziemią.

Co więcej, pracodawca zapewnia posiłki pracownikom zatrudnionym przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych. 

Zobacz również: Jakie obowiązki wobec pracowników ma pracodawca w czasie zimy

Obowiązek poczynienia ustaleń

Zgodnie z § 5 rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów do zadań pracodawcy należy również ustalenie:

  • stanowisk pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje,
  • szczegółowych zasad ich wydawania, a także
  • warunków uzasadniających zapewnienie posiłków w sposób.

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

Adam Głos

Od stycznia 2013 roku pełni funkcję Prezesa Tax Care. Wcześniej, przez blisko trzy lata, pracował na stanowiskach: Dyrektora Sprzedaży oraz Wiceprezesa Zarządu.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »