| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > BHP > Profilaktyczna ochrona zdrowia > Czy pracodawca musi zapewnić pracownikom posiłki i napoje profilaktyczne?

Czy pracodawca musi zapewnić pracownikom posiłki i napoje profilaktyczne?

W magazynie pracownicy wykonują prace związane z dużym obciążeniem fizycznym (ręczne przenoszenie ciężarów). Praca częściowo odbywa się w zmiennych warunkach atmosferycznych. Pracownicy domagają się wydawania posiłków i napojów profilaktycznych. Motywują to tym, że ich praca wykonywana jest w warunkach szczególnie uciążliwych. Pracodawca nie podziela opinii pracowników. Twierdzi, że praca nie należy do prac szczególnie uciążliwych i w związku z tym pracownikom nie przysługują posiłki i napoje profilaktyczne. Pracodawca nie zdecydował się na ustalenie w przepisach wewnątrzzakładowych prawa pracowników do posiłków i napojów profilaktycznych. Czy pracodawca powinien wydawać posiłki i napoje profilaktyczne pracownikom?

Oznacza to, że w przypadku braku uregulowań wewnątrzzakładowych w powyższym zakresie pracownikom nie przysługują posiłki i napoje profilaktyczne.

W omawianym przypadku pracodawca powinien ustalić wydatek energetyczny, przeanalizować warunki wykonywania pracy i określić, czy warunki pracy, w jakich pracownicy wykonują pracę, zaliczyć można do prac szczególnie uciążliwych. Następnie, w zależności od wyników badań, ustalić zasady wydawania posiłków i napojów bądź poinformować pracowników, iż prace, które wykonują, nie są zaliczane do prac szczególnie uciążliwych, a posiłki i napoje profilaktyczne im nie przysługują.

Pracodawca może też, bez względu na wyniki analizy, podjąć decyzję o ich wydawaniu pracownikom.

Ponadto pracodawca zapewnia napoje (w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników, odpowiednio zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy) pracownikom zatrudnionym:

  • w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,
  • w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
  • przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C,
  • przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
  • na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.

PRZYKŁAD

Na terenie jednego z zakładów pracy na linii produkcyjnej, na której pracę wykonują kobiety i mężczyźni, w okresie letnim często zdarzały się przypadki zasłabnięcia pracownic. Pracodawca zapewnił napoje w okresie letnim, regulując powyższe w regulaminie pracy. W związku z zasłabnięciami kobiet oraz ich późniejszą absencją chorobową pracodawca ponosił bardzo wysokie koszty. W jednym przypadku w wyniku zasłabnięcia pracownica uległa wypadkowi przy pracy (złamanie ręki).

W wyniku kontroli Państwowej Inspekcji Pracy inspektor pracy wystąpił do pracodawcy o obliczenie wydatku energetycznego. Pracodawca wykonał zalecenie inspektora, w wyniku którego stwierdzono, że pracę kobiet zaliczyć należy do szczególnie uciążliwych w związku z wykonywaniem pracy związanej z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1100 kcal.

Pracodawca zapewnił pracownicom posiłki i napoje profilaktyczne, dokonał stosownych zapisów w regulaminie pracy i niezbędnych zmian w ocenie ryzyka zawodowego oraz poinformował pracownice o ryzyku zawodowym występującym na stanowiskach pracy.

PODSTAWA PRAWNA

  • Art. 232 ustawy z 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (DzU z 1998 r. nr 21, poz. 94 ze zm.),
  • Rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (DzU z 1996 r. nr 60, poz. 279).
reklama

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

Marcin Sanner

Doradca prawny z zakresu Prawa Zamówień Publicznych

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »