| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > BHP > Ochrona indywidualna > Bezpieczeństwo pracy zimą

Bezpieczeństwo pracy zimą

Ekipy naszych pracowników będą wykonywać krótkotrwałe roboty w okresie zimowym (od kilku tygodni do kilku miesięcy w jednym miejscu) w tzw. otwartym terenie. Do miejsca pracy pracownicy będą przywożeni i odwożeni każdego dnia. Ochronę miejsca wykonywania robót zlecimy firmie wyspecjalizowanej. Na co powinniśmy zwrócić uwagę aby być w zgodzie z przepisami bhp?

Stanowiska pracy

Stanowiska pracy znajdujące się na zewnątrz pomieszczeń powinny być tak usytuowane i zorganizowane, aby pracownicy:

  • w miarę możliwości – nie byli narażeni na zmienne warunki atmosferyczne, w szczególności opady atmosferyczne, silny wiatr;
  • mogli wzajemnie powiadamiać się o zaistniałym zagrożeniu.

Wskazanym jest aby w miejscu wykonywania robót zapewnić źródła ciepła np. koksowniki, przy których pracownicy będą mogli się doraźnie ogrzewać.

Posiłki i napoje

Pracownikom należy zapewnić nieodpłatnie:

  • gorące napoje gdy prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodują w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny powyżej 1500 kcal u mężczyzn i 1000 kcal u kobiet a także, gdy jest wykonywana na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C,
  • posiłki profilaktyczne, gdy prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodują w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet są wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym (od 1 listopada do 31 marca).

Pracodawca, który nie ma możliwości dostarczania posiłków, jest obowiązany umożliwić pracownikom przyrządzanie posiłków we własnym zakresie z otrzymanych produktów.

Napoje wydawane w celach profilaktycznych przysługują pracownikom zatrudnionym przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C.

Woda do picia oraz napoje wydawane w celach profilaktycznych powinny być dostępne w ciągu całej zmiany roboczej.

Szczegółowe zasady ich wydawania posiłków profilaktycznych i napojów ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a gdy w zakładzie nie działa zakładowa organizacja związkowa zasady ustala pracodawca po zasięgnięciu opinii przedstawicieli pracowników.

Podstawa prawna:

  • art. 232 Kodeksu pracy,
  • § 30, § 31, § 45 ust 4, § 1 ust. 3 załącznika nr 3 do rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny Pracy (DzU z 2003 r. nr 169, poz. 1650 ze zm.),
  • § 134 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (DzU nr 75, poz. 690 ze zm.),
  • rozporządzenie Rady Ministrów z 28maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (DzU nr 60, poz. 279).
reklama

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

Artur Zych

Finansowanie dla firm - kredyty, leasing, faktoring.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »