| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > BHP > Ochrona indywidualna > Bezpieczeństwo pracy zimą

Bezpieczeństwo pracy zimą

Ekipy naszych pracowników będą wykonywać krótkotrwałe roboty w okresie zimowym (od kilku tygodni do kilku miesięcy w jednym miejscu) w tzw. otwartym terenie. Do miejsca pracy pracownicy będą przywożeni i odwożeni każdego dnia. Ochronę miejsca wykonywania robót zlecimy firmie wyspecjalizowanej. Na co powinniśmy zwrócić uwagę aby być w zgodzie z przepisami bhp?

Stanowiska pracy

Stanowiska pracy znajdujące się na zewnątrz pomieszczeń powinny być tak usytuowane i zorganizowane, aby pracownicy:

  • w miarę możliwości – nie byli narażeni na zmienne warunki atmosferyczne, w szczególności opady atmosferyczne, silny wiatr;
  • mogli wzajemnie powiadamiać się o zaistniałym zagrożeniu.

Wskazanym jest aby w miejscu wykonywania robót zapewnić źródła ciepła np. koksowniki, przy których pracownicy będą mogli się doraźnie ogrzewać.

Posiłki i napoje

Pracownikom należy zapewnić nieodpłatnie:

  • gorące napoje gdy prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodują w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny powyżej 1500 kcal u mężczyzn i 1000 kcal u kobiet a także, gdy jest wykonywana na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C,
  • posiłki profilaktyczne, gdy prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodują w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet są wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym (od 1 listopada do 31 marca).

Pracodawca, który nie ma możliwości dostarczania posiłków, jest obowiązany umożliwić pracownikom przyrządzanie posiłków we własnym zakresie z otrzymanych produktów.

Napoje wydawane w celach profilaktycznych przysługują pracownikom zatrudnionym przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C.

Woda do picia oraz napoje wydawane w celach profilaktycznych powinny być dostępne w ciągu całej zmiany roboczej.

Szczegółowe zasady ich wydawania posiłków profilaktycznych i napojów ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a gdy w zakładzie nie działa zakładowa organizacja związkowa zasady ustala pracodawca po zasięgnięciu opinii przedstawicieli pracowników.

Podstawa prawna:

  • art. 232 Kodeksu pracy,
  • § 30, § 31, § 45 ust 4, § 1 ust. 3 załącznika nr 3 do rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny Pracy (DzU z 2003 r. nr 169, poz. 1650 ze zm.),
  • § 134 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (DzU nr 75, poz. 690 ze zm.),
  • rozporządzenie Rady Ministrów z 28maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (DzU nr 60, poz. 279).

Polecamy artykuły

Narzędzia kadrowego

POLECANE

NOWY KODEKS PRACY 2018

reklama

Ostatnio na forum

RODO 2018

Eksperci portalu infor.pl

Katarzyna Rogowska

Doradca podatkowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od kadry.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK