| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > BHP > Ochrona indywidualna > Ochrona pracowników w czasie zimy

Ochrona pracowników w czasie zimy

Kodeks pracy nie określa wprost, jakie szczególne warunki pracy należy zapewnić pracownikom w okresie zimy. Z przepisów dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy wynika jednak, że ochrona przed chłodem, opadami atmosferycznymi czy zawiejami należy do obowiązków pracodawcy, a zasady tej ochrony zależą od tego, gdzie i jakiego rodzaju pracę wykonują osoby przez niego zatrudnione. W niektórych przypadkach wystarczy tylko zapewnić odpowiednie ogrzewanie, w innych specjalną odzież, a niekiedy trzeba przerwać pracę.

Szczegółowe zasady ochrony pracowników przed uciążliwościami zimy zawierają akty wykonawcze wydane na podstawie kodeksu pracy.

Są to rozporządzenia określające powszechne normy bhp oraz odrębne odnoszące się do specyficznych warunków pracy w różnych branżach. Ich nieprzestrzeganie jest wykroczeniem przeciwko prawom pracownika.

Gorące dania i napoje

Według ogólnej zasady sformułowanej w kodeksie pracy pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych pracodawca powinien zapewnić jedno nieodpłatne danie gorące oraz napoje, których zarówno rodzaj, jak i temperatura muszą być dostosowane do warunków wykonywanej pracy. Jeżeli jest to niemożliwe z uwagi na jej charakter albo względy organizacyjne, wtedy należy umożliwić pracownikom korzystanie w czasie pracy z takich posiłków w punktach gastronomicznych albo ich przyrządzanie przez pracowników we własnym zakresie z otrzymanych produktów – wynika z rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. nr 60, poz. 279). Wydzielone pomieszczenie socjalne może być np. wyposażone w kuchenkę mikrofalową. W przypadku pracy na otwartej przestrzeni, w porze zimowej pracownikom trzeba dostarczać posiłki (bądź zapewnić możliwość ich sporządzenia lub zakupu), jeżeli praca ta wiąże się z wysiłkiem fizycznym, powodując w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet. Napoje natomiast przysługują przy temperaturze otoczenia poniżej 10 °C.

reklama

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

Mikołaj Lech

prawnik, aplikant rzecznikowski

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »