| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > BHP > Ochrona indywidualna > Ochrona pracowników w czasie zimy

Ochrona pracowników w czasie zimy

Kodeks pracy nie określa wprost, jakie szczególne warunki pracy należy zapewnić pracownikom w okresie zimy. Z przepisów dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy wynika jednak, że ochrona przed chłodem, opadami atmosferycznymi czy zawiejami należy do obowiązków pracodawcy, a zasady tej ochrony zależą od tego, gdzie i jakiego rodzaju pracę wykonują osoby przez niego zatrudnione. W niektórych przypadkach wystarczy tylko zapewnić odpowiednie ogrzewanie, w innych specjalną odzież, a niekiedy trzeba przerwać pracę.

PRZYKŁAD 1: Patrole straży granicznej

Dla funkcjonariuszy straży granicznej określono normy żywieniowe związane z pełnieniem służby. Jeśli zimą pełnią ją na wolnym powietrzu przez co najmniej cztery godziny dziennie, przysługuje im bezpłatnie 45% normy dodatkowej uzupełniającej (w naturze).

Nie dotyczy to funkcjonariuszy korzystających z całodziennego darmowego wyżywienia lub z większej normy dodatkowej. Ponadto pełniący służbę na otwartej przestrzeni przy temperaturze niższej niż 10 °C, mają prawo do ciepłych napoi w ilościach zaspokajających ich potrzeby (rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych i administracji z 7 czerwca 2002 r. w sprawie przypadków otrzymywania przez funkcjonariuszy Straży Granicznej wyżywienia oraz norm tego wyżywienia – Dz.U. nr 86, poz. 783; ost. zm. Dz.U. z 2010 r. nr 150, poz. 1011).

PRZYKŁAD 2: Praca w kanałach

W chłodnej porze roku osobom pracującym w kanałach należy zapewnić ogrzewane pomieszczenia do spożywania posiłków i ogrzania się. Jeżeli roboty są prowadzone z dala od zakładu pracy, pracownikom należy przygotować schroniska przewoźne lub stałe oraz toalety.

Schroniska te powinny się znajdować maksymalnie 500 m od najdalej położonego stanowiska pracy oraz być wyposażone w pomieszczenia ogrzewane w porze zimowej, z miejscem do podgrzewania posiłków, suszenia odzieży, a także m.in. w urządzenia do mycia się (rozporządzenie ministra gospodarki przestrzennej i budownictwa z 1 października 1993 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy eksploatacji, remontach i konserwacji sieci kanalizacyjnych – Dz.U. nr 96, poz. 437).

Podstawa prawna

  • Art. 207, 210, 213, 232, 233, 2376–2377, 23715 ustawy z 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy – t.j. Dz.U. z 1998 r. nr 21, poz. 94; ost. zm. Dz.U. z 2010 r. nr 182, poz. 1228.
reklama

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

Dorota Fedorowska

psycholog, mediator. Kancelaria Mediacyjna „Primum Consensus”.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »