| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > BHP > Ochrona indywidualna > Ochrona pracowników w czasie zimy

Ochrona pracowników w czasie zimy

Kodeks pracy nie określa wprost, jakie szczególne warunki pracy należy zapewnić pracownikom w okresie zimy. Z przepisów dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy wynika jednak, że ochrona przed chłodem, opadami atmosferycznymi czy zawiejami należy do obowiązków pracodawcy, a zasady tej ochrony zależą od tego, gdzie i jakiego rodzaju pracę wykonują osoby przez niego zatrudnione. W niektórych przypadkach wystarczy tylko zapewnić odpowiednie ogrzewanie, w innych specjalną odzież, a niekiedy trzeba przerwać pracę.

PRZYKŁAD 1: Patrole straży granicznej

Dla funkcjonariuszy straży granicznej określono normy żywieniowe związane z pełnieniem służby. Jeśli zimą pełnią ją na wolnym powietrzu przez co najmniej cztery godziny dziennie, przysługuje im bezpłatnie 45% normy dodatkowej uzupełniającej (w naturze).

Nie dotyczy to funkcjonariuszy korzystających z całodziennego darmowego wyżywienia lub z większej normy dodatkowej. Ponadto pełniący służbę na otwartej przestrzeni przy temperaturze niższej niż 10 °C, mają prawo do ciepłych napoi w ilościach zaspokajających ich potrzeby (rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych i administracji z 7 czerwca 2002 r. w sprawie przypadków otrzymywania przez funkcjonariuszy Straży Granicznej wyżywienia oraz norm tego wyżywienia – Dz.U. nr 86, poz. 783; ost. zm. Dz.U. z 2010 r. nr 150, poz. 1011).

PRZYKŁAD 2: Praca w kanałach

W chłodnej porze roku osobom pracującym w kanałach należy zapewnić ogrzewane pomieszczenia do spożywania posiłków i ogrzania się. Jeżeli roboty są prowadzone z dala od zakładu pracy, pracownikom należy przygotować schroniska przewoźne lub stałe oraz toalety.

Schroniska te powinny się znajdować maksymalnie 500 m od najdalej położonego stanowiska pracy oraz być wyposażone w pomieszczenia ogrzewane w porze zimowej, z miejscem do podgrzewania posiłków, suszenia odzieży, a także m.in. w urządzenia do mycia się (rozporządzenie ministra gospodarki przestrzennej i budownictwa z 1 października 1993 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy eksploatacji, remontach i konserwacji sieci kanalizacyjnych – Dz.U. nr 96, poz. 437).

Podstawa prawna

  • Art. 207, 210, 213, 232, 233, 2376–2377, 23715 ustawy z 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy – t.j. Dz.U. z 1998 r. nr 21, poz. 94; ost. zm. Dz.U. z 2010 r. nr 182, poz. 1228.
reklama

Narzędzia kadrowego

POLECANE

UMOWY ZLECENIA 2017

reklama

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Emilia Stawicka

Specjalista w obsłudze księgowej i kadrowo-płacowej firm

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »