Forum
~kaśka
poniedziałek, 21 styczeń, 2008, 11:45
gospodarstwo rolne
Czy można zaliczyć pracę w gospodarstwie rolnym od 1970, jeżeli przejął to pole od rodziców i pracował w nim do 1998r. W 1998r. zaczął pracę zawodową i prosi o zaliczenie do wysługi lat. Wcześniej pracował od 16 roku życia na tym polu.
~RJ
poniedziałek, 21 styczeń, 2008, 12:23
Odp: gospodarstwo rolne
Tak można. Ustawa z 20.07.1990 r. o wliczaniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym do pracowniczego stażu pracy.
~kaśka
poniedziałek, 21 styczeń, 2008, 12:27
Ale to jest aż 28 lat. Bedziemy musieli wypłacać nagrody jubileuszowe czy tak?
~RJ
poniedziałek, 21 styczeń, 2008, 12:33
Zaległych nie wypłacacie. Jeżeli pracownik wcześniej tego nie udokumentował, to jego problem. Jeśli teraz przedstawi wszystkie niezbędne dokumenty ( zeznania świadków, akt notarialny, poświadczenie zameldowania, do stażowego jakie ma doliczasz mu ten okres i ma łączny staż. Jeśli ma np. 10 lat pracy + te 28, łącznie 38 i nagrody są wypłacane co 5 lat, u nas wypłaca się za 35 lat. Za 2 lata będzie miał 40-lecie. W przypadku, gdy prawo do nagrody wyższego stopnia nabędzie do 12 miesięcy od poprzedniej, wówczas wypłaca się różnicę między wyższą a niższą. Ale taki mamy zapis w regulaminie wynagradzania. Nie wiem jak jest u Ciebie. Zaległych nagród nie należy wypłacać, ponieważ wcześniej pracownik tego nie udokumentował.
~kaśka
poniedziałek, 21 styczeń, 2008, 12:39
A czy po 1 stycznia 1983 musi udowodnić że był objęty ubezpieczeniem społecznym rolników czy nie - bo pracował od 16 roku życia na tym polu aż do 1998r. (dokąd podjął pierwszą pracę.) Ma zeznania świadków że pracował od 1970r. do 1998r. objął gospodarstwo w 1988r.
~RJ
poniedziałek, 21 styczeń, 2008, 12:44
Zeznania świadków + akt notarialny, że przejął to gospodarstwo + zaświadczenie, że przez cały czas był tam zameldowany. Jeśli przejął to gospodarstwo, to wystarczą te dokumenty.
~kaśka
poniedziałek, 21 styczeń, 2008, 12:51
Tzn. 16 lat ma w 1970r. w 1988 przejmuje gospodarstwo, pracuje w nim do 1998r, i oprócz zeznań świadków, zameldowania nic więcej nie potrzeba? Ktoś mi wmiawiał że jeszcze ubezpieczenie opłacane.
~RJ
poniedziałek, 21 styczeń, 2008, 13:31
Od 1970 ro do 1988 r. pracuje jako domownik. W 1998 r. jeśli przejął gospodarstwo, to na pewno opłacał składki i to zaświadczenie powinien dołączyć. Na poprzedni okres nie. Wiem, że zus wymaga opłacania składek po 01.01.1983 r. U mnie w pracy opiniuje to radca prawny i nigdy nie żąda zaświadczenia o opłacaniu składek, poza sytuacją, gdy ktoś sam prowadził gospodarstwo rolne. Dla zaliczenia pracy w charakterze domownika istotne znaczenie ma data i fakt, czy zainteresowany przejął to gospodarstwo (praca przed 01.01.1993 r.).
~RJ
poniedziałek, 21 styczeń, 2008, 13:32
Odp
Praca przed 01.01.1983 r. przepraszam za pomyłkę.
~kaśka
poniedziałek, 21 styczeń, 2008, 13:57
Objął gospodarstwo w 1988r.
Ja mam takie zaświadczenie z Krus: od 1977 - 1998 był objęty ubezpieczeniem społecznym, czy to wystarczy?
Ja mam takie zaświadczenie z Krus: od 1977 - 1998 był objęty ubezpieczeniem społecznym, czy to wystarczy?
~RJ
poniedziałek, 21 styczeń, 2008, 14:05
Z tego wynika, że został objęty ubezpieczeniem zanim objął gospodarstwo. W zupełności wystarczy.
~kaśka
poniedziałek, 21 styczeń, 2008, 14:10
Dzięki - kamień z serca. Tzn. jeżeli jest zapis był objęty to jest równoznaczne z opłacaniem składek?
~RJ
poniedziałek, 21 styczeń, 2008, 14:15
Tak.Pozdrawiam.
~kaśka
poniedziałek, 21 styczeń, 2008, 14:18
Dzięki!
~kamila
poniedziałek, 28 styczeń, 2008, 10:59
czesc chodzi mi o to ze mojej mamie brakuje kilku lat przepracowanych do wczesniejszej emerytury w urzedzie miasta gdzie mieszkała za młodu zaliczyli jej okres nieskładkowy od kiedy pracowała w gospodarstwie rodziców ( wzieła świadków) ,teraz mieszka w innej gminie i kiedys pracowała z tesciami na roli i juz tego w tej gminie nie chcą uwzględnic co to ma byc czy moze mi to ktos wytłómaczyc bardzo prosze
~kamila
poniedziałek, 28 styczeń, 2008, 11:10
czesc chodzi mi o to ze mojej mamie brakuje kilku lat przepracowanych do wczesniejszej emerytury w urzedzie miasta gdzie mieszkała za młodu zaliczyli jej okres nieskładkowy od kiedy pracowała w gospodarstwie rodziców ( wzieła świadków) ,teraz mieszka w innej gminie i kiedys pracowała z tesciami na roli i juz tego w tej gminie nie chcą uwzględnic co to ma byc czy moze mi to ktos wytłómaczyc bardzo prosze
~kamila
poniedziałek, 28 styczeń, 2008, 11:10
~Renata
poniedziałek, 5 maj, 2008, 16:43
Mam pytanie. Aby zaliczyć pracę w gospodarstwie od 16 roku życia jako domownik do stażu pracy konieczne jest ubezpieczenie w KRUS?
~xxx
środa, 7 maj, 2008, 11:14
tak po 1983 roku
~aaa
środa, 7 maj, 2008, 11:26
Do Kamili- Jeżeli pracowała w gosp. teściów to warunkiem jest
1)przejęcie tego gospodarstwa przez mamę lub męza
2)praca po ukonczeniu 16 lat życia do podjęcia pierwszej pracy
3)okres pracy w gosp. przed 1.01.1983r może być zaliczony
4) gosp. należało do teścoiw
1)przejęcie tego gospodarstwa przez mamę lub męza
2)praca po ukonczeniu 16 lat życia do podjęcia pierwszej pracy
3)okres pracy w gosp. przed 1.01.1983r może być zaliczony
4) gosp. należało do teścoiw
~RJ
środa, 7 maj, 2008, 11:27
Od 1983 r. weszło obowiązkowe ubezpieczenie, ale aby zaliczyć nie jest wymagane opłacanie składek. U nas radca prawny zalicza. Jedynym warunkiem jest to czy ktoś przejął to gospodarstwo, zależnie oczywiście od okresu, którego dotyczy praca. Szczegóły opisane wyżej.
~lmt
poniedziałek, 28 lipiec, 2008, 13:48
Po ukończeniu 16lat pracowałam u rodziców w gospodarstwie rolnym w latach1969-71 w roku1975 przejęłam gospodarstwo na mocy ustawy z dnia26.10.1971nr.27poz.250.obszar gospodarstwa wynosił 0,24h czy lata1969-71 mogę zaliczyć do stażu pracy?
~lmt
wtorek, 29 lipiec, 2008, 10:45
Uzupełnienie pytania:W 1975r.dwóch świadków i mama poświadczyli przed pracownikiem urzędu do spraw rolnictwa ,że od 1971r.ja przejęłam gospodarstwo. Na podstawie tego poświadczenia i ustawy z 26.10.1971r. w 1975r. zostałam właścicielem tego gospodarstwa.
~aga
czwartek, 31 lipiec, 2008, 00:35
moj tata pracowal w gospodarstwie rolnym u ludzi obcych od 16 roku zycia do 18 czy wlicza sie to do lat pracy -do emerytury
~aga
czwartek, 31 lipiec, 2008, 00:40
moj tata pracowal w gospodarstwie rolnym u ludzi obcych od 16 roku zycia do 18 czy wlicza sie to do lat pracy -do emerytury w latach 1963-1966
jesli tak to jakie dokumenty sa potrzebne
jesli tak to jakie dokumenty sa potrzebne
~teresa
środa, 27 sierpień, 2008, 21:24
jestem nauczycielką chcę odejść na wcześniejszą emeryturę jednak zus nie chce zaliczyć mi okresu od 1stycznia 1983 roku do 1 września1983roku kiedy rozpoczełam pracę w szkole
~teresa
środa, 27 sierpień, 2008, 21:25
jestem nauczycielką chcę odejść na wcześniejszą emeryturę jednak zus nie chce zaliczyć mi okresu od 1stycznia 1983 roku do 1 września1983roku kiedy rozpoczełam pracę w szkole
~teresa
środa, 27 sierpień, 2008, 21:26
~marta
czwartek, 4 wrzesień, 2008, 14:00
cześć chodzi mi o to że pracuję trzy lata,wcześniej przez dziewięć lat płacłam składkę KRUS a zakład pracy nie chce mi doliczyć tych lat do wysługi.czy powinni mi je doliczyć?
~ellej
piątek, 5 wrzesień, 2008, 10:33
A jak myślicie co zrobić w takiej sytuacji pracownik ma gospodarstwo i podjął pracę to czy ten okres zaliczyć mu do stażu czy nie w zasadzie ciągle ma to gospodarstwo więc nie jest to zakończony okres
~maria
sobota, 13 wrzesień, 2008, 17:29
Jestem nauczycielką z 28 letnim stażem pracy. w latach 1971 - 73 pracowałam w gospodarstwie rolnym rodziców, jednak gospodarstwa nie przejęłam. Czy ten okres mogę zaliczyć aby przejść na wcześniejszą emeryturę?
~kawka
sobota, 13 wrzesień, 2008, 17:49
Dzień 31.12.2008r. dla osób urodzonych po dniu 31.12.1948r. a przed dniem 1.01.1969r. jest ostatecznym terminem na spełnienie warunku wymaganego okresu składkowego i nieskładkowego, w tym okresu pracy nauczycielskiej. Zatem do tego dnia nauczyciel powinien posiadać co najmniej 30-letni okres składkowy i nieskładkowy, w tym co najmniej 20-letni okres pracy nauczycielskiej. Do tego wymaganego 30-letniego okresu - jako okresy uzupełniające uwzględnia się przypadające przed dniem 1 stycznia 1983 r. okresy pracy w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16 roku życia.
Przez pracę w gospodarstwie rolnym, rozumie się pracę wykonywaną przez domownika. Za domownika uważa się osobę bliską rolnikowi (np. dziecko) ,
która ukończyła 16 lat i pozostawała w okresie pracy w gospodarstwie rolnym we wspólnym gospodarstwie domowym z rolnikiem lub zamieszkiwała na terenie jego gospodarstwa albo w bliskim sąsiedztwie, a ponadto stale pracowała w tym gospodarstwie i nie była związana z rolnikiem stosunkiem pracy.
Dodaję, że fakt uczęszczania do szkoły ponadpodstawowej nie stoi na przeszkodzie w uznaniu pracy w gospodarstwie rolnym, chyba że z okoliczności sprawy wynika, że nauka w szkole wykluczała możliwość stałej pracy w tym gospodarstwie np. osoba ucząca się zamieszkiwała w internacie lub też szkoła znajdowała się w dalekiej odległości od gospodarstwa i dojazd do tej szkoły zajmował dużo czasu. Decyzję o uwzględnieniu bądź nie uznaniu okresu pracy w gospodarstwie rolnym, podejmuje na podstawie analizy przedłożonych dokumentów i okoliczności sprawy organ rentowy przy rozpatrywaniu wniosku
o przyznanie emerytury.
Przez pracę w gospodarstwie rolnym, rozumie się pracę wykonywaną przez domownika. Za domownika uważa się osobę bliską rolnikowi (np. dziecko) ,
która ukończyła 16 lat i pozostawała w okresie pracy w gospodarstwie rolnym we wspólnym gospodarstwie domowym z rolnikiem lub zamieszkiwała na terenie jego gospodarstwa albo w bliskim sąsiedztwie, a ponadto stale pracowała w tym gospodarstwie i nie była związana z rolnikiem stosunkiem pracy.
Dodaję, że fakt uczęszczania do szkoły ponadpodstawowej nie stoi na przeszkodzie w uznaniu pracy w gospodarstwie rolnym, chyba że z okoliczności sprawy wynika, że nauka w szkole wykluczała możliwość stałej pracy w tym gospodarstwie np. osoba ucząca się zamieszkiwała w internacie lub też szkoła znajdowała się w dalekiej odległości od gospodarstwa i dojazd do tej szkoły zajmował dużo czasu. Decyzję o uwzględnieniu bądź nie uznaniu okresu pracy w gospodarstwie rolnym, podejmuje na podstawie analizy przedłożonych dokumentów i okoliczności sprawy organ rentowy przy rozpatrywaniu wniosku
o przyznanie emerytury.
~maria
niedziela, 14 wrzesień, 2008, 12:12
Dziękuję za informację!
~gosia
poniedziałek, 15 wrzesień, 2008, 15:48
Po ukończeniu 16 lat pracowałam u rodziców w gospodarstwie rolnym w latach 1993-2000 a w roku 2002 przejęłam gospodarstwo o pow.0,84 ha czy lata 1993-2000 mogę zaliczyć do stażu pracy?
~zofia
poniedziałek, 15 wrzesień, 2008, 15:49
w latach 1974 - 1976 pracowałam jako domownik w gospodarstwie rolnym rodziców (gospodarstwa nie przejęłam) czy ten okres zaliczany jest do jubileuszu, czy tylko do emerytury?
~sławek
wtorek, 16 wrzesień, 2008, 10:45
Pracownik upomina się o zaliczenie do wysługi pracy na roli po ukończeniu 16 roku życia..Po ukończeniu szkoły średniej Rozpoczął naukę w Szkole oficerskiej w Poznaniu.służył jako oficer od 1985 roku do 2004 .Gospodarkę rodzice podarowali mu w 1990 r. Nie przedstawił zaświadczenia,że gospodarstwo to prowadził po darowaniu .Czy można mu zaliczyć okres od 1981 r.do 1985 r. do września do wysługi?
~sławek
wtorek, 16 wrzesień, 2008, 13:09
pytanie: gospodarstwo rolne
co rozumieć przez pojęcie rozpoczęcie prowadzenia gospodarstwa?
~Madzia
poniedziałek, 22 wrzesień, 2008, 19:31
Po ukończeniu 16lat mieszkałam i pracowałam w gosp. rodziców jednocześnie chodziłam do szkoły -5 letnie Technikum Rolnicze w tej samej miejscowości.Mieszkałam i pracowałam przez 10 lat do 1978 roku. Po śmierci ojca z mamą razem we dwie prowadziłyśmy przez 3 lata. Wyszłam za mąż wyjechałam na drugi koniec Polski.Gospodarstwa nie objęłam.Mam 27,5 roku pracy,i 55lat życia.Czy ZUS zaliczy mi lata w rolnictwie jako lata uzupełniające do brakujących 30 lat.
~miki
wtorek, 7 październik, 2008, 15:56
Pytanie: gospodarstwo rolne
Czy okres studiów dziennych i jednoczesnej pracy w gospodarstwie rolnym rodziców zaliczyć można do stażu pracy? Nadmieniam, iż uczelnia znajdowała się w odległości poniżej 50 km od miejsca położenia gospodarstwa rolnego, a w trakcie studiów na zajęcia dojeżdżałam (3-4 dni w tygodniu) z miejsca zamieszkania i nigdy nie mieszkałam i nie byłam zameldowana w mieście, w którym znajdowała się uczelnia.
~Janka
piątek, 10 październik, 2008, 23:03
Pracowałam po 16 roku w gospodarstwie rolnym u rodziców, tj. od 1977r. do 1981r.Chodziłam do oddalonego od miejsca zamieszkania o 11 km liceum. Od 20 roku życia podjęłam pracę w Policji. Złożyłam w kadrach zeznania swiadków i inne dokumenty, tzn. akt własności ziemii moich rodziców,dokumenty potwierdzajace odprowadzanie składek i inne. Nie zaliczono mi do wysługi lat pracy w gospodarstwie rolnym, pomimo, iż złożyłam komplet potrzebnych dokumentów. W odpowiedzi napisano mi,że powinnam mieć zapisaną na siebie część Ziemii, wtedy uznano by mi te lata pracy. Czy powinnam sie odwołać?
~aga
piątek, 17 październik, 2008, 18:33
Czy okres studiów zaocznych i jednoczesnej pracy w gospodarstwie rolnym rodziców zaliczyć można do stażu pracy? Chcę podkreślić iż wyżej wymienione zdarzenie miało miejsce w latach 2001-2006 r. Od 2007 roku podjęłam pracę czy w takim razie pracodawca powinien zaliczyć mi również pracę po 16 roku życia i doliczyć do stażu pracy czy potrzebne mi są jakieś zaświadczenia. Proszę o pomoc.
~Piotr
sobota, 18 październik, 2008, 13:07
Witam. Pracowałem w gospodarstwie rolnym moich rodziców od 16 roku życia tj. od 1991 roku w charakterze domownika. W tym czasie uczeszczalem do szkoly sredniej oddalonej od miejsca zamieszkania o okolo 30 km. Sytuacja taka trwała do 1997 roku kiedy to podjąłem pracę w policji. Czy okres pracy w gospodarstwie moze byc mi zaliczony do wysługi lat? Nadmieniam ze złozylem następujące dokumenty do kadr: zeznania 2 swiadkow, Zaswiadczenie o zameldowaniu w tym czasie w tym gospodarestwie, zaswiadczenie z KRUS ze moi rodzice odprowadzali skladke, zaswiadczenie ze moi rodzice w tym czasie posiadali to gospodarstwo. Po dwuch miesiącach oczekiwania na decyzje otrzymałem odpowiedz z kadr niestety negatywną z informacją ze jezeli ja nie odprowadzalem skladek do KRUS to wysluga nie moze byc mi zaliczona. Czy tak faktycznie jest i moje odwolanie bedzie bez zasadne czy moge sie odwolac od tej decyzji??
~Anna
środa, 22 październik, 2008, 15:06
Złożyłam wniosek do ZUS o naliczenie emerytury z wszystkimi potrzebnymi dokumentami. Do 30 letniego stażu bezskładkowego zaliczyłam sobie pracę w gospodarstwie rolnym rodziców w latach 1977 - 1982. Zus żąda ode mnie zaświadczenia, że rodzice płacili w tym czasie składkę KRUS, a oni byli zatrudnieni w zakładzie państwowym i takiej składki ( KRUS) nie odprowadzali.
Czy takie zaświadczenia są niezbędne?
Czy takie zaświadczenia są niezbędne?
~GRAZIA
czwartek, 23 październik, 2008, 22:39
w latach 1974 - 1976 pracowałam jako domownik w gospodarstwie rolnym rodziców (gospodarstwa nie przejęłam) czy ten okres zaliczany jest do jubileuszu, czy tylko do emerytury?
~BOżENA
czwartek, 23 październik, 2008, 22:42
Odp
w latach 1979 - 1982 pracowałam jako domownik w gospodarstwie rolnym rodziców (gospodarstwa nie przejęłam) czy ten okres zaliczany jest do jubileuszu, czy tylko do emerytury?
~GRAZIA
~GRAZIA
~Piotr
piątek, 24 październik, 2008, 21:09
prosze o pilna podpowiedz
Witam. Pracowałem w gospodarstwie rolnym moich rodziców od 16 roku życia tj. od 1991 roku w charakterze domownika. W tym czasie uczeszczalem do szkoly sredniej oddalonej od miejsca zamieszkania o okolo 30 km. Sytuacja taka trwała do 1997 roku kiedy to podjąłem pracę w policji. Czy okres pracy w gospodarstwie moze byc mi zaliczony do wysługi lat? Nadmieniam ze złozylem następujące dokumenty do kadr: zeznania 2 swiadkow, Zaswiadczenie o zameldowaniu w tym czasie w tym gospodarestwie, zaswiadczenie z KRUS ze moi rodzice odprowadzali skladke, zaswiadczenie ze moi rodzice w tym czasie posiadali to gospodarstwo. Po dwuch miesiącach oczekiwania na decyzje otrzymałem odpowiedz z kadr niestety negatywną z informacją ze jezeli ja nie odprowadzalem skladek do KRUS to wysluga nie moze byc mi zaliczona. Czy tak faktycznie jest i moje odwolanie bedzie bez zasadne czy moge sie odwolac od tej decyzji??