Forum
Artykuł: Za pracę w wolną sobotę pracownikowi należy się inny dzień wolny
Pracodawca, który zlecił pracownikowi wykonywanie pracy w dniu, który miał być dla niego wolny z tytułu przeciętnie pięciodniowego tygodnia pracy, musi dać mu inny dzień wolny od pracy do końca okresu rozliczeniowego.
Zobacz artykuł »
Pracodawca, który zlecił pracownikowi wykonywanie pracy w dniu, który miał być dla niego wolny z tytułu przeciętnie pięciodniowego tygodnia pracy, musi dać mu inny dzień wolny od pracy do końca okresu rozliczeniowego.
Zobacz artykuł »
~bastek00
niedziela, 13 styczeń, 2008, 05:21
Za pracę w wolną sobotę pracownikowi...
Witam,
nigdzie nie pisze, że w zamian za przepracowaną sobotę w wymiarze 4 godzin, pracodawca może udzielić tylko 4 godzin czasu tzw "do wybrania". U nas jest tak praktykowane, iż za 2 soboty po 4 godziny każda otrzymujemy 1 dzień wolny, na podstawie wniosku z którym "musimy" wystąpić "że my chcemy" to jako nadgodziny. Wtedy podobno nie należy nam się dzień wolny w zamian za przepracowany ponad normę tygodniową nie wspominając o jakichkolwiek dodatkach 50 czy 100%. CZY TAKIE POSTĘPOWANIE JEST DOPUSZCZALNE? Czy można w ten sposób obejść obowiązek udzielenia nam jako pracownikom przysługującego dnia wolnego?
~Przemekslask
niedziela, 13 styczeń, 2008, 09:14
Odp: Za pracę w wolną sobotę pracownikowi...
no i dobrze, że nie pisze, bo nie ma czegoś takiego, że za dwie soboty po 4 h jeden dzień wolny. W kodeksie jasno pisze, że za przepracowaną sobotę należy się dzień wolny, czyli w twoim wypadku powinno to być dwa dni a nie jeden !!! nie wiem skąd twój pracodawca bierze takie przepisy, że skoro na wasz wniosek to już nic wam się nie należy.
Ogólnie z to co zawarłeś w pytaniu jest niezgodne z kodeksem pracy !!!!!
Ogólnie z to co zawarłeś w pytaniu jest niezgodne z kodeksem pracy !!!!!
~bas
niedziela, 13 styczeń, 2008, 19:34
Sądzę ,że wszędzie należy być elastycznym i zachować spokój .Konieczna jest uczciwość i porządek po jednej i drugiej stronie .Nie wolno oszukiwać pracownika,ale pracownik musi też zrozumieć,że finanse nie sa z gumy i jesli sam będę chciał popracować w sobotę,ale nie będzie roboty na 8 godzin tylko na cztery to wolę wziąć te cztery niż w ogóle nic nie robić i nic nie dostać.
~Jola B.
poniedziałek, 14 styczeń, 2008, 20:17
za pracę w sobotę oddajemy wolny inny dzień pracy w uzgodnieniu z pracownikiem.Pracodawca nie może mu narzucić wolnego dnia.
~BEATA
wtorek, 15 styczeń, 2008, 15:37
u prywatnych pracodawców mających sklepy spożywcze ,piekarnie , ciastkarnie, nie obowiązują te przepisy , w papierach się zgadza a tak naprawdę to pracownicy pracują cały tydzień i żaden pracownik nie może się wyłamać bo takie prawo obowiązuje - prawo pracodawcy
~EWA
wtorek, 15 styczeń, 2008, 15:42
POPIERAM TĘ WYPOWIESZ , TO JEST PRAWDA , PRACUJĘ U TAKIEGO PRYWACIARZA - W PRACY OBOWIĄZUJĄ NAKAZY PRACODAWCY I TU WSZYSCY ZARABIAJĄ NAJNIŻSZĄ OBOJĘTNIE ILE LAT PRACUJESZ
~BOŻENA
wtorek, 15 styczeń, 2008, 15:47
W PRYWATNYCH SKLEPACH NIE MA WOLNYCH DNI , PRACOWNICY SĄ ZMUSZANI DO PODPSYWANIA LISTY OBECNOŚCI ALE PRACUJĄ ALE INSPEKCJA PRACY NIE SPRAWDZ BO ZERO KONTROLI
~AGA
wtorek, 15 styczeń, 2008, 15:58
OBOJĘTNIE ILE PRACUJESZ W WONYM DLA CIEBIE DNIU NALEŻY SIĘ DZIEN WOLNY , A JEŻELI PRACODAWCA SIĘ Z TYM NIE ZGADZA , TO NIECH OHGANIZUJE PRAWIDŁOWO CZAS PRACY - PRAWO MÓWI - CHOĆBYŚ PRACOWAŁ 2 GODZINY TO WZAMIAN PRACODAWCA ODDAJE JEDEN DZIEŃ
~Dorota
wtorek, 15 styczeń, 2008, 20:13
Problem w tym, że w kodeksie pracy nie ma dokładnie napisane, że "niezależnie od liczby przepracowanych godzin w dzień wolny od pracy należy się dodatkowy dzień wolny". A jeżeli tak nie jest napisane, to pracownik nie ma podstaw się dopominać całego dnia,jeżeli przepracował w sobotę tylko 2 godziny. Pracodawca rozumie: dwie godziny pracował - dwie należą się wolne.
~Dorota
wtorek, 15 styczeń, 2008, 21:11
Problem w tym, że w kodeksie pracy nie ma dokładnie napisane, że "niezależnie od liczby przepracowanych godzin w dzień wolny od pracy należy się dodatkowy dzień wolny". A jeżeli tak nie jest napisane, to pracownik nie ma podstaw się dopominać całego dnia,jeżeli przepracował w sobotę tylko 2 godziny. Pracodawca rozumie: dwie godziny pracował - dwie należą się wolne.
~mm
wtorek, 15 styczeń, 2008, 21:21
Warto przeczytac art.151.3 k.p wtedy nie ma wątpliwości, że niezależnie od ilości godzin przepracowanych - caly dzień.
~m5
sobota, 19 styczeń, 2008, 12:53
czy pracownikowi który miał pracować w sobotę a przyniósł zwolnienie należy sie też dzień wolny ????
~bastek00
sobota, 26 styczeń, 2008, 14:42
do~Dorota - ale zobacz, że pisze coś na temat 100% wynagrodzenia w dzień wolny od pracy czyli 2-krotność godzin jakby do wybrania miałaby tu sens... skoro mam 40 godzinny tydzień pracy to powinienem pracować 5 dni na 7. Reszta to wolne od pracy. Czyli jak dla mnie nadgodziny 100-tki lub 2 razy więcej wolnego...
~~~~~~~
środa, 30 styczeń, 2008, 12:36
no właśnie nikt nie sprawdza ile kto pracuje, a powinien, gdzie są Inspekcje Pracy, czy tylko biorą pieniądze za siedzenie w biurach? Ale po co się męczyć skoro nikt nie zgłasza nadużycia. tylko trzeba jeszcze zapytać kto ma to robić, pracownik który się boi?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
~kierka
czwartek, 14 luty, 2008, 09:42
może stary ten artykuł i nie wiele wniesie mój komentarz... ale co tam ;-) mysle sobie majac za sobą już dobry staż pracy że tak naprawdę każdy szef potrafi oszukac pracownika i oszczędzić na nim ile tylko mu się uda a dlaczego??? bo pracownik nie docieka swojego... przyjmuje jak wyrok wszytko co pada ze strony pracodawcy... PIP to nie dobry wujek który odwiedza co niedziele i sprawdza czy pracownicy mają się dobrze... tam gdzie następuje łamanie prawa potrzebne jest najpierw zabieganie o wyprostowanie sytuacji a jak to nie pomoże zgłoszenie do odpowiedniej instytucji... szkoda naprawdę szkoda zę w Polsce jest tyle chińczyków którzy zamykają oczy i pracują na zwykłych przekretasów i na to by im bezprawnie napychać portfele i jeszcze oczywiście płaczą przy tym pracownicy że tak im zle i nie dobrze a pracodawcy poznając możliwości naginania przepisów dla mało inteligentnych pracowników starają się jeszcze mocniej oszczedzić... życzę wiecej swiadomości że pracownik to nie ktoś kto pracuje i bierze co mu dają... to osoba która powinna dostać godziwe wynagrodzenie za odpowidenio wykonaną pracę... jesli nie dba o swoje będzie zawsze dostawał najmniej... są tacy pracodawcy którzy na dopytywanie i dociekanie swojego zastosują zwolnienie... ale z tego to trzeba sie ucieszyc i jak najprędzej zmienić pracę z chińszczyzny słabotłatnej na coś co wreszcie bedzie bardziej opłacalne i zgodne z prawem pozdrawiam
~krawcowa
wtorek, 26 luty, 2008, 20:03
pracuje w zakładzie krawieckim.obowiązuje mnie pieciodniowy tydzień pracy.zgodnie z umowa o prace sobota jest dniem wolnym od pracy.teoretycznie tak,praktyka mówi co innego. chcesz pracować?musisz przyjść w sobote a jak nie to droga wolna . nic by człowiek nie mówił gdyby jeszcze zapłacono za te soboty...
~andżi
niedziela, 30 marzec, 2008, 19:54
Ciekawe dlaczego pracownicy kadr nic nie mówią co tam sie dzieje. Jest np. fizyczną niemożliwością rozliczenie całej firmy w dniu ostatnim miesiąca 30 czy 31! Koniecznością jest przyjście w sobotę czy niedzielę lub w święto.
Do -kierka 15 jest jeszcze zbyt młody, gdybyś był starszy to z taką łatwością nie pisałbyś o zmianie pracy!
Do -kierka 15 jest jeszcze zbyt młody, gdybyś był starszy to z taką łatwością nie pisałbyś o zmianie pracy!
~jagoda
wtorek, 22 kwiecień, 2008, 09:33
No właśnie moi drodzy w art 151.3 nie ma informacji na temat "2 godziny pracujesz dostajesz dodatkowo cały dzień wolny" jak to rozumieć?
~kkk
wtorek, 22 kwiecień, 2008, 10:15
są wyjaśniania i na stronach PIP w i prasie na ten temat.
Praca w sobotę - dniu wolnym od pracy z tytułu przeciętnie pięciodniowego tygodnia pracy:
- do 8 h - pracownikowi należy się tylko dzień wolny
- powyżej 8 h - pracownikowi należy się dzień wolny + wynagrodzenie i dodatek 50% za każdą godzinę nadliczbową ponad 8godzin, ewentualnie zamiast dodatku czas wolny.
www.rp.pl/artykul/118822.html
www.rp.pl/artykul/61868.html
www.rp.pl/artykul/58640.html
Praca w sobotę - dniu wolnym od pracy z tytułu przeciętnie pięciodniowego tygodnia pracy:
- do 8 h - pracownikowi należy się tylko dzień wolny
- powyżej 8 h - pracownikowi należy się dzień wolny + wynagrodzenie i dodatek 50% za każdą godzinę nadliczbową ponad 8godzin, ewentualnie zamiast dodatku czas wolny.
www.rp.pl/artykul/118822.html
www.rp.pl/artykul/61868.html
www.rp.pl/artykul/58640.html
~wsa
wtorek, 22 kwiecień, 2008, 10:44
kkk ma rację .
~grażyna
piątek, 6 czerwiec, 2008, 10:35
ma rację, ale szkoda że nie ma władzy :) Teoria sobie - praktyka sobie... jak to w życiu, niestety!
~Jolanda
środa, 30 lipiec, 2008, 14:32
nadal nie wiem czy pracując w sobote 6 godzin i dostając w zamian wolny poniedziałek muszę odpracować brakujące 2 godziny? mój pracodawca twierdzi, ze tak bo bedzie mi brakowało godzin do normy tygodniowej(38)!!! a ja sadze, ze pracując 9 godzin przekrocze dobowa norme czasu pracy i będzie dodatek 50% - czy mam rację?
~mm
środa, 30 lipiec, 2008, 19:59
Jeżeli pracowałaś w dodatkowym dniu wolnym (sobota) 6 godzin, to w zamian, pracodawca ma obowiązek udzielić całego dnia wolnego a nie tylko 6 godzin i 2 godziny do odpracowania. Podstawa Art. 151 k.p.
~anula
czwartek, 31 lipiec, 2008, 08:15
Pracuje w markecie jako kasjerka w umowie mam prace w systemie pięciodniowy tydzień pracy. Nie mam podane jakie dni są wolne raz to środa i piątek innym razem wtorek i niedziela. trzy niedziele w miesiącu pracuje żadna sobota nie jest wolna a bywa że tygodniu mam jeden dzień wolny. Pracodawca twierdzi że za soboty i niedziele nic dodatkowego się mi nie należy. to samo z urlopem wlicza soboty i niedziele. cz ma racje?
~wer
czwartek, 31 lipiec, 2008, 15:16
1.Niestety nie ma obowiązku płacenia więcej za soboty i niedzielę- jeśli jest to dzień pracy dla pracownika. ( Co innego gdy pracuje od pon do piątku i przyjdzie w sobotę lub niedzilę - wtedy są to nadgodziny)
2. Przepisy jasno mówią , że musisz mięć przynajmniej 1 niedzielę w miesiącu wolną )( o sobotach nic nie muszą ) . U mnie w zakładzie - ruch ciągły - jest to zorganizowane w ten sposób ,że pracownik ma 2 dni wolnego po kolei i niestety częst też tylko 1 niedzielę w miesiącu ( np sob i nd lub nd i pon. lub wt. iśr lub pon. i wt. itd.)
2. Przepisy jasno mówią , że musisz mięć przynajmniej 1 niedzielę w miesiącu wolną )( o sobotach nic nie muszą ) . U mnie w zakładzie - ruch ciągły - jest to zorganizowane w ten sposób ,że pracownik ma 2 dni wolnego po kolei i niestety częst też tylko 1 niedzielę w miesiącu ( np sob i nd lub nd i pon. lub wt. iśr lub pon. i wt. itd.)
~wer
czwartek, 31 lipiec, 2008, 15:17
Odp
Do urlopu wlicza sie tylko dni pracujące , tzn, jęsli niedziela jest dniwem pracującym wg harmonogramu , ap oniedziałek wolnym - to niedziela wliczasz , ale poniedziałku już nie ).
~pracownik
piątek, 10 październik, 2008, 23:01
POMÓŻCIE JESTEM PRACOWNIKIEM !!! CHCĘ OTRZYMAĆ CO MI SIĘ NALEŻY !!! W tym miesiącu zapłacono mi za soboty. Pracuję co drugą sobotę po 4 godz. i nie mam możliwości tego odebrać w wolnym więc mi za to płacą (zgadzam się na to dobrowolnie).Podstawy mam 3000zł brutto i do tego premia za "efekty". Wypłata za wrzesień wyniosła 4442,28zł.Za 8 sobót po 4godz. mają mi zapłacić osobno (okres rozliczeniowy to 4 miesiące i przypada na 30 września) Ile powinnam otrzymać netto i brutto za te soboty?
~mm
piątek, 10 październik, 2008, 23:03
~koleżanka, może pomoże.
~pracownik
piątek, 10 październik, 2008, 23:08
Jak sie o tym nie ma pojęcia to ciężko zrozumieć.
Może jakiś konkretny przykład ktoś mi poda.
Z góry wielkie dzięki.
Z góry wielkie dzięki.
~pracownik
piątek, 10 październik, 2008, 23:10
Z góry wielkie dzięki.
Z góry wielkie dzięki.
~pracownik
piątek, 10 październik, 2008, 23:13
Z góry wielkie dzięki.
Z góry wielkie dzięki.
~pracownik
piątek, 10 październik, 2008, 23:14
POMÓŻCIE JESTEM PRACOWNIKIEM !!! CHCĘ OTRZYMAĆ CO MI SIĘ NALEŻY !!! W tym miesiącu zapłacono mi za soboty. Pracuję co drugą sobotę po 4 godz. i nie mam możliwości tego odebrać w wolnym więc mi za to płacą (zgadzam się na to dobrowolnie).Podstawy mam 3000zł brutto i do tego premia za "efekty". Wypłata za wrzesień wyniosła 4442,28zł.Za 8 sobót po 4godz. mają mi zapłacić osobno (okres rozliczeniowy to 4 miesiące i przypada na 30 września) Ile powinnam otrzymać netto i brutto za te soboty?
~pracownik
piątek, 10 październik, 2008, 23:15
Z góry wielkie dzięki.
Z góry wielkie dzięki.
~DAREK
środa, 19 listopad, 2008, 09:09
MAM PYTANIE ZWIĄZANE Z WOLNYMI SOBOTAMI CZY NALEŻ SIE TYLKO DZIEŃ WOLNY CZY JESZCZE COŚ MI SIE POWINNO NALEŻEĆ
~~bastek00
niedziela, 23 listopad, 2008, 01:30
...no i od 3 miesięcy pracuję w innym miejscu jednak w tej samej branży. :) Sprawę oddałem adwokatowi. Była przeprowadzona inspekcja PIP. Nie żałuję, że się zwolniłem w trybie natychmiastowym. Miałem to zrobić dużo wcześniej to by mi nie przedawniło się trochę sobót. Dostałem już część zaległego wynagrodzenia a resztę zasądzi sąd, ponieważ widzę jakieś opory. Piszcie, notujcie swoje soboty, nadgodziny itd... przed upływem 3 lat trzeba się o to upomnieć, jeśli ktoś wytrzyma taki czas oszukiwania go.
~DAREK - poszukaj w internecie, teraz już nie pamiętam gdzie ale kiedyś znalazłem opis przeliczania pracy w soboty i wynikało z niego, że poza dniem wolnym może się zdarzyć, że wskoczysz w nadgodziny i za to też coś tam było...
... kolejna osoba w mojej byłej firmie złożyła wniosek do PIPu. Nie narzekajcie na tę instytucję, jak się boicie to dajcie się oszukiwać dalej i lepiej milczcie... sami pozwalacie soba pomiatać. U mnie miarka się przebrała. MAM TERAZ LEPIEJ :))) Życzę wszystkim tego samego.
~DAREK - poszukaj w internecie, teraz już nie pamiętam gdzie ale kiedyś znalazłem opis przeliczania pracy w soboty i wynikało z niego, że poza dniem wolnym może się zdarzyć, że wskoczysz w nadgodziny i za to też coś tam było...
... kolejna osoba w mojej byłej firmie złożyła wniosek do PIPu. Nie narzekajcie na tę instytucję, jak się boicie to dajcie się oszukiwać dalej i lepiej milczcie... sami pozwalacie soba pomiatać. U mnie miarka się przebrała. MAM TERAZ LEPIEJ :))) Życzę wszystkim tego samego.
~LEA
czwartek, 27 listopad, 2008, 09:50
Dwa pytania:
1. w 5-cio dniowym tyg pracy pracownik pracujacy w sobote otrzymuje w zamian inny dzien wolny. Sobote ma zaplacona tak jak zwykly dzien, ten udzielony dzien wolny jest nieplatny. Czyli w wyplacie nic sie nie zmieni, mimo tego, ze praca w sobote jest jednak malym poswieceniem. Dobrze mysle?
2. DLACZEGO W WIELU FIRMACH za przyjscie w sobote stosuje sie setki bez dot. dnia wolnego!?! Pracownk sobie w ten sposob dorabia i to jest ok. Ale to niezgodne z kodeksem pracy! Pracodawca nie moze zaplaciic, tylko MUSI udzielic dnia wolnego. GDZIE JEST KRUCZEK?
1. w 5-cio dniowym tyg pracy pracownik pracujacy w sobote otrzymuje w zamian inny dzien wolny. Sobote ma zaplacona tak jak zwykly dzien, ten udzielony dzien wolny jest nieplatny. Czyli w wyplacie nic sie nie zmieni, mimo tego, ze praca w sobote jest jednak malym poswieceniem. Dobrze mysle?
2. DLACZEGO W WIELU FIRMACH za przyjscie w sobote stosuje sie setki bez dot. dnia wolnego!?! Pracownk sobie w ten sposob dorabia i to jest ok. Ale to niezgodne z kodeksem pracy! Pracodawca nie moze zaplaciic, tylko MUSI udzielic dnia wolnego. GDZIE JEST KRUCZEK?
~LEA
czwartek, 27 listopad, 2008, 09:58
Dwa pytania:
~marg
czwartek, 27 listopad, 2008, 10:01
a gdzie masz napisane że MUSI??,jest że przysługuje czyli jak nie ma możliwośći to płaci sie dodatki
~LEA
czwartek, 27 listopad, 2008, 10:29
Dwa pytania:
~LEA
czwartek, 27 listopad, 2008, 10:48
Dwa pytania:
~AGNIESZKA
czwartek, 27 listopad, 2008, 11:19
WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE.MAM PYTANIE KTÓRE MNIE NURTUJE.MOŻE ZACZNE OD POCZĄTKU.PRACUJE W TEJ FIRMIE OD LIPCA B/R ZAREJESTROWANA JESTEM OCZYWIŚCIE NA NAJNIŻSZĄ KRAJOWĄ OD 18.11.08 CZYLI 4,5MC PRACOWAŁAM BEZ ZAREJESTROWANIA.NIE DOSTAŁAM ZA TEN OKRES ŻADNYCH DODATKOWYCH PIENIEDZY Z TEGO TYTUŁU!!!.DOSTAŁAM WRESZCIE UMOWĘ NA 2 LATA W KTÓREJ JEST NAPISANE-"WYMIAR CZASU PRACY 40 H TYGODNIOWO".RZECZYWISTOŚĆ JEST INNA,BO PRACUJE W SOBOTY 4H.OCZYWIŚCIE NIE MAM ANI DNIA WOLNEGO,ANI KASY ZA TO.POWIEDZIAŁAM O TYM SZEFOWI A ON NA TO ŻE WSZYSCY W JEGO FIRMIE TAK PRACUJĄ!!!.A JA NIE JESTEM WYJĄTKIEM.MAŁO TEGO MAM PŁACONE 1 % OD ZROBIONEGO PROJEKTU,KTÓRE NIE SĄ NIGDZIE ZAPISANE,CO ZA TYM IDZIE PRACODAWCA NIE PŁACI ZA TO ŻADNEGO PODATKU,CZYLI EMERYTURE BĘDE MIAŁA WYLICZANĄ Z NAJNIŻSZEJ KRAJOWEJ TO NIE FAIR!!!.MAŁO TEGO MAM ODPOWIEDZIALNOŚĆ MATERIALNĄ (NIC NIE PODPISYWAŁAM).ZDAŻYŁO MI SIĘ NIE DAWNO POMYLIĆ I SZEF POWIEDZIAŁ,ŻE BĘDĘ MUSIAŁA ZAPŁACIĆ ZA SWÓJ BŁĄD.POMÓŻCIE CO MAM ZROBIĆ???.LUBIE TĄ PRACE LECZ NIE CHCE BYĆ WIĘCEJ WYKOŻYSTYWANA.
~AGNIESZKA
czwartek, 27 listopad, 2008, 11:21
PROSZĘ O JAK NAJSZYBSZĄ ODPOWIEDZ
Z GÓRY DZIĘKUJE
Z GÓRY DZIĘKUJE
~lufa
czwartek, 27 listopad, 2008, 11:27
ale moge też zapłacić pracownikowi 100% dodatku- g. nadliczbową za sobotę jeśli nie chce on dnia wolnego> nie mogę natomiast zapłącić i dać wolne dodatkowo- dobrze myślę? Pomóżcie mnie i Agnieszce ww.
~marg
czwartek, 27 listopad, 2008, 11:45
albo oddajesz wolne albo płacisz
Aga - juz chwile tam pracujesz wieć zdążyłaś się zorientować w praktykach pożal się BOże "szefa", na pewno się nie zmieni , no może jakby przyszła na kontrolę Inspekcja pracy i dostał by odpowiednią kare ,ale na to nie ma co liczyć. Możesz 1.zgłosić do inspekcji (ale licz sie że może szef się o tym dowiedzieć)2. mozesz poszukać innej pracy 3. możesz dac się robić w balona w imię pracy społecznej i nie liczyć że w rzaie (ODPUKAĆ) choroby dostaniesz większe pieniądze, tylko z najniższej ,a skoro nie są na papierze premie czy inne dodatki to za błędy będzie Ci potrącał.
Ja na Twoim miejscu poszukałabym czym prędzej inna pracę i to szybko.
Aga - juz chwile tam pracujesz wieć zdążyłaś się zorientować w praktykach pożal się BOże "szefa", na pewno się nie zmieni , no może jakby przyszła na kontrolę Inspekcja pracy i dostał by odpowiednią kare ,ale na to nie ma co liczyć. Możesz 1.zgłosić do inspekcji (ale licz sie że może szef się o tym dowiedzieć)2. mozesz poszukać innej pracy 3. możesz dac się robić w balona w imię pracy społecznej i nie liczyć że w rzaie (ODPUKAĆ) choroby dostaniesz większe pieniądze, tylko z najniższej ,a skoro nie są na papierze premie czy inne dodatki to za błędy będzie Ci potrącał.
Ja na Twoim miejscu poszukałabym czym prędzej inna pracę i to szybko.
~zosia
niedziela, 30 listopad, 2008, 11:59
pracuje w zakładzie mięsnym co drugą niedziele mam nocną zmiane co mi się zato nalerzy