Forum
Artykuł: Świadczenia rodzinne na nowych zasadach
Od 6 lipca br. osoby, które zgłaszają wnioski o zasiłki rodzinne i dodatki rodzinne, obowiązują już znowelizowane przepisy.
Zobacz artykuł »
Od 6 lipca br. osoby, które zgłaszają wnioski o zasiłki rodzinne i dodatki rodzinne, obowiązują już znowelizowane przepisy.
Zobacz artykuł »
~arleta
niedziela, 28 październik, 2007, 11:12
Świadczenia rodzinne na nowych zasadach
Moja rodzina jest czteroosobowa obecnie nie przysługuje nam zasiłek rodzinny gdyż przekraczją nam dochody. jestem obecnie bezrobotna do 7listopada br. przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych. Kiedy powinnam złożyć wniosek o przyznanie zasiłku rodzinnego?już w listopadzie czy dopiero w grudniu,gdyż utracę dochód.
~ew@
poniedziałek, 29 październik, 2007, 08:08
Odp: Świadczenia rodzinne na nowych zasadach
wg mnie po utracie dochodu czyli w grudniu, bo jeszcze w grudniu dostaniesz zasiłek za te 7 dni listopada
~misty
poniedziałek, 29 październik, 2007, 08:15
....wydaje mi sie, ze od momentu, gdy dostalas decyzje o przyznaniu zailku...najlepiej zadzwonic do zrodła i dowiedzieć sie na 100%
~Danuta Jakubowska
wtorek, 11 grudzień, 2007, 18:16
Córka studiuje ma 19 lat -nie przyznano mi zasiłku rodzinnego dlatego ,że jest studentką , a jest na moim utrzymaniu. czy otrzymam zasiłek na nią teraz
~Milena
sobota, 15 grudzień, 2007, 00:23
Kiedy w koncu meżatki bez rozwodu przestana byc dyskriminowane??? Nie w kazdym przypadku może byc rozwód, a dlaczego dzieci cierpia na tym nie otrzymujac świadczen rodzinnych?
~:)
środa, 4 czerwiec, 2008, 22:02
:)
~Danuta
sobota, 30 sierpień, 2008, 09:32
Córka skńczyła LO i otrzymałam zasiłek rodzinny tylko do 30.04.3008.Teraz idzie na studia.Czy należy mi się wyrównanie zasiłku rodzinnego do 31.08.2008.
Wg.mnie tak.Jakie dokumenty mam złożyć aby go dostać
Wg.mnie tak.Jakie dokumenty mam złożyć aby go dostać
~ZOFIA 03.09.2008
środa, 3 wrzesień, 2008, 11:42
Czy należy mi się dodatek dla samotnej matki na syna którego ojciec jest nieznany,mimo iż z obecnym partnerem wychowuję 4 wspólnych dzieci
~ -zmartwiona &
czwartek, 4 wrzesień, 2008, 08:50
jestem wdową i dostałam odmowną decyzje przyznania zasiłku rodzinnego ponieważ mój dochód przekroczył. Powiedziano ni że jak utrace dochód to postarają sie na nowo mi obliczyć od 4 miesięcy jestem na zwolnieniu lekarskim obecnie dostaję 966,17.Czy mniejszy dochód jest utratą ? jeśli ktoś coś wie na ten temat to proszę o pomoc
~ -zmartwiona &
czwartek, 4 wrzesień, 2008, 08:52
jestem wdową i dostałam odmowną decyzje przyznania zasiłku rodzinnego ponieważ mój dochód przekroczył. Powiedziano ni że jak utrace dochód to postarają sie na nowo mi obliczyć od 4 miesięcy jestem na zwolnieniu lekarskim obecnie dostaję 966,17.Czy mniejszy dochód jest utratą ? jeśli ktoś coś wie na ten temat to proszę o pomoc
~Jarek
czwartek, 11 wrzesień, 2008, 08:55
zacznijmy wszystkie dzieci traktować jednakowo dziecko to dziecko każde powinno dostać zasiłek rodzinny
~>>Basia<<
środa, 17 wrzesień, 2008, 14:02
kiedy bedzie podwyżka świadczeń rodzinnych i świadczeń na niepełnosprawne dziecko?
~wioleta
poniedziałek, 22 wrzesień, 2008, 14:39
4 lata temu urodziłam syna i po macierzyńskim poszłam na urlop wychowawczy i teraz w 2008 rokudostałam do splacenia kupe tysięcy poniewaz prowadziłam działalność i nie wiedziałam że trzeba odprowadzać składki do zusu poprostu nie zostałam poinformowana o płaceniu składek co ma teraz zrobić prosze pomóżcie mi
~Niedoinformowana
poniedziałek, 22 wrzesień, 2008, 18:48
Pobieram zasiłek pielęgnacyjny. Czy należy mi się również świadczenie rodzinne? Czy zasiłek pielęgnacyjny, a świadczenie rodzinne jest tym samym?
~ewa
piątek, 26 wrzesień, 2008, 11:43
kiedy wypłacany jest zasiłek rodzinny za sierpień w sierpniu czy we wrześniu/ a tak nawiasem pytając to czym sie rożni dziecko od dziecka ? mam syna z orzeczeniem z poradni psychologiczno -pedagogicznej ze wskazana jest nauka w szkole z klasa integracyjna dziecko dojeżdża na terenie miasta ale pani doktor na komisji orzekła ze nie należy sie żaden dodatek bo dziecko jest komunikatywne itp. już samo to ze jest wskazane nauki specjalnej i wydatne orzeczenie w tej sprawie powinno być uprawnieniem do korzystania z ulg.
~marzena
piątek, 26 wrzesień, 2008, 11:55
-wioleta - ja mam to samo.W 2000r byłam zatrudniona i jednocześnie prowadziłam dz.gosp.w lutym 2000r urodziłam córkę i poszłam na macierzyński z zakładu pracy, awczoraj dostałam pismo z zus-u,że będąc na urlopie macierzyńskim powinnam opłacać składki( tylko, że wtedy poinformowano mnie o opłacaniu składek na urlopie wych. i tak też zrobiłam) i mam spłacic te składki wraz z odsetkamiza 8 lat! to jakiś koszmar. Pani w zusie powiedziała, że dopiero teraz jest sprawny system i moga przeprowadzić weryfikację!. Może ktoś wie jak można się odwołać - już pal licho te składki, ale dlaczego mam płacić odsetki za wadliwy system.Mam wrażenie że zus szuka pieniędzy gdzie się da i najłatwiej ściągnąć od zwykłych ludzi. Jeżeli ktoś może podpowiedzieć co można z tym zrobić, będę bardzo wdzięczna.
~andzia
piątek, 26 wrzesień, 2008, 19:33
popieram P Basie mam chore dziecko i jak tylko pamietam swiaczenia socjalne sie nie zmieniły powinno to sie zmienic najwyszy juz czas dla tych chorych dzieci.
~REGINA GRONDALCZYK
poniedziałek, 29 wrzesień, 2008, 10:32
co to za kraj gdzie na dziecko dostaje się 64zł,pod warunkiem że nie przekroczy 504zł brutto.Wstydzę się ze jestem polką i mam nadzieje że moje dzieci wyjadą z tego kraju i będą mogły normalnie żyć.Jak tak dalej będzie to słowo PATRIOTYZM będzie TYLKO SLOGANEM
~`wiola
wtorek, 30 wrzesień, 2008, 10:09
Popieram panią Reginę,ja też mówię swoim dzieciom ,że tu nie mają miejsca żeby normalnie żyć.Dlaczego nasze polskie dzieci są inne te co np.w Anglii.
~olga
niedziela, 5 październik, 2008, 21:26
korzystałam przez 16 lat za zasiłku rodzinnego po raz pierwszy utraciłam ponieważ kozystałam z nowej ulgi podadkowej na dzieci...straciłam przez to więcej pieniędzy
~mari
niedziela, 5 październik, 2008, 22:57
w konkubinacie ,,,,,to nie rodzina,dziecko nie otrzymuje zasilku bo chyba jest inne ,
~ala
niedziela, 5 październik, 2008, 22:59
Dziecko nie rodzic powinno miec zasilek .Dochody nie maja nic do dziecka
~kaska
niedziela, 5 październik, 2008, 23:01
Alkoholicy otrzymuja wiecej niz dziecko.
~bbbbabcia
niedziela, 5 październik, 2008, 23:02
Zycze WAM PANSTWU wiecej urodzen
~berta
niedziela, 5 październik, 2008, 23:05
Dlaczego dziecko w konkubinacie nie ma zasilku ,chcecie wychowywac na koszt podatnikow.Moze nalezy opuscic ten kraj.
~tjsruqlpl6
poniedziałek, 6 październik, 2008, 05:37
t4j426xi1b 12dob6o07oze3mx9 3tb1r91q
~marcin
poniedziałek, 6 październik, 2008, 14:35
ile jest kasy z 1h pola do zasiłku rolnego
~czarna
sobota, 11 październik, 2008, 20:46
chciałam być uczciwa wobec państwa i powiedziałam że żyję w konkubinacie i co plik dokumentów z mojej strony był kompletny konkubent musiał donieść zaświadczenie o zarobkach tłumaczenia że się nie rozliczył i nie będzie zaświadczenia nie pomogły przez niego nie dostałam ani drugiego tysiąca za urodzenie dziecka ani rodzinnego co miesiąc i jak tu być uczciwym
~czarna
sobota, 11 październik, 2008, 20:48
ps.jak tu wybrnąć z tej sytuacji jeżeli ktoś wie proszę o pomoc
~Jolanta
wtorek, 14 październik, 2008, 12:15
Kiedy beda jakies podwyzki rodzinnego?Bo te 48zł to smiech na sali:!!
~Lusia
środa, 15 październik, 2008, 10:58
alkoholicy dostają o wiele więcej niż dzieci,gdzie tu sprawiedliwość,im się należy dzieciom NIE
~Mirek.B
wtorek, 21 październik, 2008, 13:35
Mój syn jest na drugim roku studiów.Przyznano na niego zasiłek ,ale dopiero od pazdziernika choć wniosek złożony był w lipcu.Dlaczego za wrzesień niby się nie należy?Jeśli ktoś zna odpowiedż proszę o kontakt E-mail: palka45@buziaczek.pl
~Aleksandra
wtorek, 21 październik, 2008, 15:33
Nasze państwo wspiera alkoholików i degeneratów społecznych-na nich zawsze są pieniądze!a ja samotnie wychowująca matka,żyjąca za niecały tysiąc nie dostane nawet rodzinnego-to są kpiny!!
~anastazja
wtorek, 21 październik, 2008, 15:49
Do Mirek . B :0rzyznano panu zasiłek od pazdziernika ponieważ w pazdzierniku faktycznie pana syn studiował , w wrzesniu niebył on studentem poniewaz była przerwa wakacyjna,
~anastazja
wtorek, 21 październik, 2008, 15:51
dziecko w konkubinacie moze otrzymywać zasiłek o ile wykaze pani konkubenta
~Hanna
niedziela, 26 październik, 2008, 10:26
Dlaczego ulga na dzieci nie jest odliczana od dochodu przecież bardzo dużo dzieci straciło przez to zasiłki rodzinne i kiedy wreszcie studenci studiów dziennych będą mieli prawo do zasiłków rodzinnych to też są dzieci uczące się i będące na utrzymaniu rodziców.
~MARIANNA
wtorek, 28 październik, 2008, 11:42
Popieram pytanie p.Hanny.Mam syna na studiach stracił zasiłek rodzinny.On ma tylko 300 zł renty po ojcu.
~Ewelina
wtorek, 28 październik, 2008, 17:51
W ubiegłym roku mój dochód wynosił 2904.45. W tym roku mam już nareszcie stałą pracę. Mam 50 lat jestem samotną matką. Obliczono mi, że za dużo zarabiam/ok.25 zł na osobę na m-c/, odmówiono mi zasiłku rodzinnego i innych związanych z tym. Co ja mam zrobić? Mam jeszcze gaz..
~nie patryjitka
piątek, 31 październik, 2008, 00:59
zasiłek rodzinny w Polsce to ochłap! A ile trzeba się nabiegać żeby złożyć wniosek do którego załącza się kilka śmiesznych oświadczeń!Ale najgorsze jest to że i tak nas wszyscy mają w dupie,im jest dobrze i będzie dobrze bo się ustawili.Prawo dżungli w naszym kraju,jestem szczęśliwa ze niedługo opuszczę ten kraj!!!Co i Wam drogie matki polecam.
~jolka
piątek, 31 październik, 2008, 23:40
dla kogo te zasiłki ??mam leżącą córkę i mi 4 zł 45 gr przekroczył dochód zabrano mi rodzinne rehabilitacyjny zaś i świadczenie 420 zł jak żyć????
~jolka
piątek, 31 październik, 2008, 23:52
do pracy iść nie mogę córka wymaga opieki 24 godz na dobę mimo iż mam 20 lat i 7 mieś udokumentowane w zus nie należy mi się nic bo dochód do zaś rodzin jest śmieszny jak ci przekroczy parę zł to chyba chcą zmusić rodziców by oddali dzieci do zakładów i poszli do pracy ....ktoś kto ustalił te przepisy to musi chyba sam doświadczyć jak to jest gdy trzeba zrezygnować z pracy by zająć się chorym dzieckiem a za to się go jeszcze karze i zabiera i tak małe pieniądze ale bez których rodzina z dzieckiem niepelnosprawnym po prostu wegetuje..
~gaga
środa, 5 listopad, 2008, 13:53
dane do zasiłku biora za rok poprzedni ale jak pracujesz i masz najnizsza to i tak przekracza chamstwo jestem sama
~lusia
środa, 5 listopad, 2008, 13:57
w naszym panstwie aborcja nie wskazana rodzic trzeba iglodowac co sie dziwic ze tyle dzieci morduja
~ADNARIM
czwartek, 6 listopad, 2008, 19:38
kochane mamy nie poddawajcie się to dla naszych dzieci musimy być silne
~monik
piątek, 14 listopad, 2008, 19:28
W Polsce jest tak, ze matki/samotne i te samotne inaczej, bo podzielono nas na 2 grupy w kwestii przyznawania świadczeń rodzinnych na nasze dzieci/ Polki muszą radzić sobie same bo tak naprawdę państwo nie pomaga nam aby można było spokojnie wychować nasze dzieci.Niestety w naszym kraju trzeba się upokorzyć,by przyznano nam jakakolwiek pomoc a wszelkie ustawy przyznawania nam świadczeń są paradoksalne.Wiele doświadczyłam w sprawach dzieci i aż mnie nie raz ponosiło kiedy ustawa ustawie była sprzeczna i koligowała z inną...jestem samotną matką tej II kategorii czyli bez dodatku z tego tytułu; sama wychowuje 2 dzieci i jestem po rozwodzie więc tylko przysługują mi zasiłki rodzinne, teraz pobieram jedynie na 18 letnia córkę od września a na syna zrezygnowałam ze świadczeń rodzinnych aby mógł iść do pracy i uczyć się nadal inaczej policzyliby syna zarobki i nie otrzymałabym świadczeń na córkę.Miałam sytucje, że córka miała indywidualne nauczanie w domu i musiałam być z nią podczas lekcji domowych/nie otrzymywałam świadczeń na nią bo przyznali jej lekki stopień niepełnosprawności/byłam zarejestrowana jako bezrobotna więc syn zrezygnować musiał z dziennego liceum by poprawić sytuacje rodziny to zabrano nam wszystkie świadczenia nawet rodzinne nawet zasiłki alimentacyjne bo dochód przekroczył, a policzyli ten dochód tak:z bieżcego/wtedy to był sierpień 2007 jak syn podjał prace na zlecenie podczas wakacji/ pełnego miesiąca i za cały 2006... paradoks ,wsztrzymali wszystkie zasiłki szkoda słów. Kiedy we wrześniu córka miała indywidualne nauczanie to o podjęciu pracy nie było mowy a w urzędzie pracy podsuwali mi oferty bo nie jest jak dotąd uregulowana ustawa co w takiej sytucji jak moja koligująca z decyzją w opiece nad dzieckiem, które ma indywidualne nauczanie w domu pod opieka dorosłego czyli opiekuna prawnego. Urząd pracy był na prawie i wymuszał na mnie gotowość do pracy a ja jej nie mogłam podjąć(nie przyjecie oferty pracy w konsekwencji wiązało się z wyrejestrowaniem mnie a tym samym pozbawienie mnie i córkę z ubezpieczenia zdrowotnego jakie za mnie płacił urząd pracy)natomiast dyrektor szkoły tez był na prawie i zmuszano mnie do siedzenia w domu)czyli tak to wyglądo u nas w Polskim prawie. Ma się chore dziecko pomóc nie chcą i trzeba źyć powietrzem a na chore dziecko trzeba mieć zaplecze finansowe by źyć noooo ja jestem tylko samotną matką więc trzeba sobie radzić samej. Myślę, że w takiej sytuacji gdyby to chodziło o małe dziecko i nie miałabym pieniędzy na utrzymanie dziecka to pewnie by musiał wkroczyć kurator a że moja córka miała wówczas około 17 lat to co to państwo obchodzi ,że jest chora a ja nie mogę podjąć pracy. Zasiłek rodzinny 64 zł. i marne alimenty 200 zł to dopiero fortuna do utrzymania siebe i dziecka i te po 300 zł.co miesiac zasiłek alimentacyjny. Nie wspomne jakie opłaty za mieszkanie,leki a wcześniej na taksówki by zabierać córkę ze szkoły bo wcześniej do nie uczęszczała w kratkę bo choroba postępowała a leczenie to beznadzieja totalna nikt pomóc nie umiał.Kochani w Polsce źyć sie nie da i dodam że jestem bardzo zaradna i obrotna ale czasami sił mi już brakowało na te paranoje jaką napotykałam.Dziś stan zdrowia mojego dziecka poprawił się moźe chodzić o własnych siłach i pisać a przez ten rok indywidualnego nauczania nogi i ręce już odpoczęły. Dziś myślę o myślę o wyjeździe do Anglii i mnie aź ponosi, ze muszę tu zostawić dzieci by sobie pomóc i poprawić warunki finansowe moim dziecią by mogły dalej się uczyć i zyć na miarę ich potrzeb
~monik
piątek, 14 listopad, 2008, 19:39
jeszcze coś doradzę dla pani ~czarna...większośćkobiet ukrywała konkubinat i słusznie, bo na tym tylko dzieci z innych związków cierpią i były pozbawiane tego co im się nalezy od państa a te źałosne zasiłki rodzinne to nikłej kwocie aź wstyd bo w innych krajach kaźda rodzina ma zasiłki na dziecko niezależnie od dochodów rodziny
~monik
piątek, 14 listopad, 2008, 20:07
oDPOWIEM NA KILKA WAS NURTUJACYCH PYTAN itak:
1. zasilek rehabilitacyjny i pielegnacyjny jest niezalezny od dochodow rodziny a otrzymanie takiego zasilu uwarunkowane jest decyzja kom. lekarskiej o stopniu niepelnosprawnosci waszego dziecka/ nie otrzyma go jesli sopien jest lekki a kwalifikuje sie stopie UMIARKOWANY
2.nizszy dochod to warunek nowych naliczen do zasilku rodzinnego na dziecko a dochod w przeliczeniu na osobe nie przekroczy kwoty 504 zl. netto nie brutto...jesli dziecko ma alimenty to razem trzeba je zsumowac/zasilki pielegnacyjne i rehabilitacyjne nie wlicza sie do dochodu rodziny/
1. zasilek rehabilitacyjny i pielegnacyjny jest niezalezny od dochodow rodziny a otrzymanie takiego zasilu uwarunkowane jest decyzja kom. lekarskiej o stopniu niepelnosprawnosci waszego dziecka/ nie otrzyma go jesli sopien jest lekki a kwalifikuje sie stopie UMIARKOWANY
2.nizszy dochod to warunek nowych naliczen do zasilku rodzinnego na dziecko a dochod w przeliczeniu na osobe nie przekroczy kwoty 504 zl. netto nie brutto...jesli dziecko ma alimenty to razem trzeba je zsumowac/zasilki pielegnacyjne i rehabilitacyjne nie wlicza sie do dochodu rodziny/
~monik
piątek, 14 listopad, 2008, 20:15
przepraszam za bledy ale czasami klawiaturka mi nie wbija literek ;DDD
~noris1225
sobota, 15 listopad, 2008, 20:33
spuzniony wniosek o miesiąc a musze zwrućic alimenty za wrzesien chociarz mam przyznane ale sie nie dziwie jak rządza tak mamy niech młodzi uciekaja z tego balaganu
~anista92
piątek, 21 listopad, 2008, 09:22
dlaczego wszystkie świadczenia są wypłacane do ostatniego a nie jak było dawniej przecież alimenty mamy przyznane do 15go każdego miesiąca
~wioleczka28
piątek, 28 listopad, 2008, 11:00
nie złożyłam wniosku o zasiłek rodzinny w obąwiązującym czasie który mi przysługje.Czy mam szansę ubiegać się o niego?wioleczka28@interia.pl