Znajdujesz się: Kadry » Forum

Forum

PiotrMmX
piątek, 24 luty, 2006, 14:19
Premia uznaniowa - Jak isc na wojne z Firma?
Witajcie, Mam taki oto problem - W umowie o prace mialem okreslone nastepujace skladniki wynagrodzenia: podstawa wynagrodzenia + premia uznaniowa. Jest jeden problem - na wielu stronach podawane sa informacje o tym ze premia uznaniowa jesli posiada kryteria ktore pozwalaja na scisle okreslenie jej wysokosci staje sie premia regulaminowa. W moim przypadku ja przygotowywalem arkusz premiowy dla wszystkich pracownikow mojej samodzielnej jednostki organizacyjnej i przedstawialem do akceptacji zarzadowi firmy. Wysokosc premii byla scisle okreslana na podstawie realizacji procentowej poszczegolnych zadan - kwote mozna bylo bez problemu wyliczyc na podstawie danych. Firma w obecnej chwili nie chce mi wyplacic premii tlumaczac sie niewykonaniem pewnych zadan ktore nie stanowia wagi w mojej premii - ich zrealizowanie nie dalo by mi zadnych korzysci materialnych a teraz ich brak realizacji ma powodowac calkowite zabranie mi premii. Nie chca ze mna rozmawiac tlumaczac ze "jak Ci sie nie podoba to idz do sadu". Przyznam szczerze ze bardzo mocno sie nad tym zastanawiam gdyz chodzi o kwote 1700zl brutto takze jest o co powalczyc. Prosze Was o opinie i pomoc w tym temacie - czy walczyc i jesli tak to jak zaczac? Do kogo sie udac? Inspekcja pracy, sad pracy, prawnik znajacy sie na prawie pracy? Bardzo dziekuje za konstruktywne odpowiedzi. Pozdrawiam! Piotrek
~Krzysiek
piątek, 24 luty, 2006, 14:35
Odp: Premia uznaniowa - Jak isc na wojne z Firma?
Piotrze, najlepiej jak zgłosisz się do Inspekcji Pracy z dokumentami. Każdy przypadek jest inny, a ustalone kryteria pozwalające na określenie wysokości premii - w niektórych przypadkach moim zdaniem nie zawsze pozbawiają ją charakteru uznaniowego. Masz o co walczyć, więc lepiej jak inspektor ci poradzi.
~Krzysiek
Piotrze, najlepiej jak zgłosisz się do Inspekcji Pracy z dokumentami. Każdy przypadek jest inny, a ustalone kryteria pozwalające na określenie wysokości premii - w niektórych przypadkach moim zdaniem nie zawsze pozbawiają ją charakteru uznaniowego. Masz o co walczyć, więc lepiej jak inspektor ci poradzi.
~Krzysiek
~ewka
piątek, 24 luty, 2006, 14:49
Nie wiem co Ci poradzi Inspektor. Z całą pewnością wiem, że sąd nie rozstrzyga kwestii premii uznaniowych. Nie mają one charakteru roszczeniowego. Wiem to z praktyki zawodowej. Ale może coś się zmienioło. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
~Krzysiek
piątek, 24 luty, 2006, 15:04
Porozmawiaj Piotrze z inspektorem. On przejrzy papiery i oceni Twoje szanse w sądzie. Może być i tak, że stwierdzi bezsens podawania pracodawcy do sądu. A Tobie chodzi przecież, by wygrać?
PiotrMmX
piątek, 24 luty, 2006, 15:32
Witaj Krzysiek, Witaj Ewka,

Dziekuje Wam za informacje - w poniedzialek ide z papierami do inspekcji pracy. Chodzi mi przede wszystkim o pieniadze ale takze o zasady - nie odpuszcze im tego. Gdyby ktos mial cos jeszcze do dodania to bede wdzieczny za info.
~Krzysiek
poniedziałek, 27 luty, 2006, 16:34
Z orzecznictwa Sądu Najwyższego wynika, że premia jest świadczeniem o charakterze roszczeniowym, bez względu na przyjętą dla danego świadczenia nazwę w układzie zbiorowym, czy też regulaminie.
Jeżeli przepisy prawa pracy obowiązujące u pracodawcy określają konkretnie warunki, od spełnienia których zależy nabycie prawa do premii, to mamy wówczas do czynienia z określeniem tzw. zespołu warunkującego nabycie prawa do premii. Nazwa tego świadczenia nie ma przy tym znaczenia. Przepisy te, powinny określać przesłanki nabycia prawa do premii, okoliczności decydujące o wyłączeniu tego prawa oraz ewentualnie o obniżeniu wysokości premii). Zobacz m. in.uzasadnienie uchwały Sądu Najwyższego z dnia 10 czerwca 1983 r., III PZP 25/83. W orzeczeniu z dnia 6 czerwca 2000 r., I PKN 705/99, Sąd Najwyższy wyraził stanowisko, iż "premia przewidziana w regulaminie wynagradzania, której wypłata uzależniona jest od jej uruchomienia i szczegółowego ustalenia warunków premiowania przez pracodawcę, do czasu wykonania tych czynności jest tzw. premią uznaniową (nagrodą)".

Jeżeli zakładowe przepisy prawa pracy nie zawierają sprawdzalnych i możliwych do skontrolowania (oceny) warunków, od spełnienia których zależy nabycie prawa do premii, świadczenie ma wówczas charakter nagrody, choćby z kolei określone zostało jako premia (premia uznaniowa).

W praktyce wielokrotnie spotyka się regulaminy, czy też układy zbiorowe, w których posłużono się określeniem premii uznaniowej (co samo w sobie jest zresztą z punktu widzenia prawa pracy logicznie sprzeczne). Należy wtedy badać ww. okoliczności, ażeby ocenić z jakim w istocie świadczeniem mamy do czynienia.

Należy jednocześnie pamiętać, że o ile pracownikowi zostanie przyznana w trybie przyjętym w układzie nagroda, od tego momentu ma ona charakter roszczeniowy, choć nie zamienia się rzecz jasna jej charakter (z nagrody na premię).

Jednocześnie mogą powstać wątpliwości, jeżeli pomimo takich jak podanych w przykładzie przepisów, funkcjonuje u pracodawcy pewien stały zwyczaj co do podziału funduszu nagród i można go w jakiś sposób odtworzyć (np. w procesie poprzez przesłuchanie świadków), czy nie mamy tu jednak do czynienia z praktyką przyznawania nagród podobnych w zasadzie do premiowania (takie procesu zdarzają się w praktyce i sądy mają poważne wątpliwości co do kwalifikacji prawnej tego typu sytuacji).

Odpowiedź w przedmiotowym przypadku brzmi, że o ile nie istnieje jakaś stała, powtarzająca się, przewidywalna i sprawdzalna praktyka u pracodawcy co do podziału funduszu nagród (co jest jednak w praktyce sytuacją wyjątkową), to przytoczone przepisy stanowią jedynie o nagrodach uznaniowych.
~Krzysiek
wtorek, 28 luty, 2006, 09:38
Piotr, czy byłeś w inspekcji pracy?
~rr
poniedziałek, 6 marzec, 2006, 13:46
czy w przypadku, kiedy premia uznaniowa zostaje przyznawana według np. 5 kryteriów i ktos zdaniem prezesa nie spełnił np. 1 z tych kryteriów i nie zasłużył w całości na tą premię to powinien dostać to na piśmie wraz z uzasadnieniem?
~agnieszka_zela@interia.pl
wtorek, 21 sierpień, 2007, 18:50
jestem na 2 tyg wypowiedzeniu za porozumieniem stron. Nie dostala premii .PREMIA ZOSTAŁA NALICZONA Z TEGO CO SIE DOWIEDzIALA OD STYCZNIA DO KONCA CZERWA. NIE WIEM DLACZEGO WSZYSCY DOSTALI TYLKO NIE JA.tO ŻE ZA 2 TYG ODCHODZĘ NIE MOŻE MNIE DYSKRYMINOWAĆ.CO MAM ZROBIĆ ? PROSZĘ O PORADE.
~SAM
wtorek, 21 sierpień, 2007, 19:02
PRAWO DO PREMII WG REGULAMINU PREMIOWANIA
PRACUJE JUZ PRAWIE 1.5 ROKU W FIRMIE.jestem obecnie na 2 tyg wypowiedzeniu za porozumieniem stron.Zmieniam prace z własnego wyboru.Dzisja była premia z pół roku.Niestety ja jeden jej nie dostałem.Co mogę zrobić.Sprawdzałem w umowie o prace. a) jest tam wzmianka ,, prawo do premii wg regulaminu premiowania.Co mam robić
~artur
piątek, 8 sierpień, 2008, 09:42
Mam podobną sytuacje jak przedmówcy... okres wypowiedzenia i zaległa premia nie wpłynęła tylko mi. Czy kotś może się kompetentnie wypowiedzieć na ten temat?
~koleżanka
piątek, 8 sierpień, 2008, 22:49
a co tu można radzić ? należy sprawdzić w regulaminie zasady wypłacania takich premii
~wkurzona
środa, 20 sierpień, 2008, 16:10
Premia uznaniowa - powinno się to zlikwidować!
Ja dwa miesiące temu złożyłam pismo o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron. Pracodawca się zgodził. Umówiliśmy się że do końca sierpnia pracuję. Od tamtej pory nic się nie zmieniło - ani w moim stosunku do pracy, ani w jakości jej wykonywania. Dziś dowiaduję się, że wszyscy dostali kwartalną premię, a ja nie :( Czuję się skrzywdzona i bardzo niesprawiedliwie potraktowana. Nie zostawię tego tak. Nawet jeśli szef uznał, że nie dostanę premii, to chciałabym wiedzieć DLACZEGO. Mam do tego prawo, czy nie? Czy mogę żądać z jego strony wyjaśnień? :(((
~koleżanka
środa, 20 sierpień, 2008, 21:25
wg mnie możesz raczej spróbować spokojnie porozmawiać o tym a nie żądać wyjaśnień
nie napisałaś jaki charakter ma ta premia, ale zapewne jest uznaniowa
~wkurzona
czwartek, 21 sierpień, 2008, 08:26
To nie ma sensu
Zawsze spokojnie starałam się rozwiązywać wszystkie problemy lub niejasności i wychodziłam na tym jak Zabłocki... Byłam grzeczna i miła, a dostałam po głowie.
Co by nie powiedzieć pieniędzy na pewno nie dostanę, bo klamka już zapadła. Premia jest zdecydowanie uznaniowa i to zamyka mi drogę do jakichkolwiek roszczeń. Chyba nie ma sensu rozmawiać, bo i po co?
Bardzo brzydko... Ale nie szkodzi, będę już na przyszłość uważać. Zawsze w końcu jest jakieś wyjście awaryjne, nie?

Pozdrawiam
~malwina.z@wp.pl
czwartek, 11 wrzesień, 2008, 23:39
witam. jestem w podobnej sytuacji co moi przedmowcy....prosze o informacje jesli jakies macie czy mozna to jakos prawnie zalatwic? czy jest jakis sposob na to? czy mozna tylko usiasc i plakac? bardzo bede wdzieczna za jakikolwiek odzew na maila, dziekuje i pozdrawiam
~osama
piątek, 10 październik, 2008, 00:42
cze. firma w której pracuje nie chce mi wypłacić premij z powodu ,iż moje dzieci nie narysowały karty świątecznej na konkurs choć nie ma regulaminu premiowania to mogę ich pozwać?????
~zabcia__001
piątek, 28 listopad, 2008, 17:04
witam. Jestem na zwolnieniu lekarskim L4 od dn 10.11.2008 jednak do tego czasu calyjeden tydzien przepracowalam. Czy pracodawca ma prawo wogole nie przyznac premii uznaniowej z tytułu L4?? Przeciez przez pierwszy tydzien pracowalam jak kazdy, wiec chyba w 1/4powinnam ta premie dostac?? Prosze o porade:/
A swoja droga osobie nade mna "osama" wspolczuje - karygodne!!! Bezprawie sie szerzy.. :( taki nasz kraj:/
~marg
piątek, 28 listopad, 2008, 17:19
jak jest to premia uznaniowa to zależy od szefa czy ją da czy nie, chyba że macie inne uregulowania w regulaminie.
~zzz
piątek, 28 listopad, 2008, 20:10
no chyba nie potraktowałaś poważnie wpisu ~`osamy???!!! Jeśli tak to gratuluję :))). Przeciez od razu widać,ze to ktoś sobie robi żarty.

Twoja Odpowiedź

Autor: ~
Temat:  
Data:    2008-12-05 01:39

Copyright © 2007 - 2008 INFOR PL S.A.