Forum
Artykuł: Potrącenie komornicze z wynagrodzenia za pracę
Prawo do wynagrodzenia za wykonywaną pracę jest podstawową zasadą w prawie pracy. Pracownik nie może zrzec się wynagrodzenia ani przenieść tego prawa na inną osobę. Prawo pracy bardzo szczegółowo reguluje zasady dokonywania potrąceń z wynagrodzenia, ich wysokość oraz kolejność. Najbardziej dokuczliwe dla pracownika są potrącenia, których pracodawca może dokonywać bez jego zgody. Kodeks pracy zawiera zamkniętą listę takich potrąceń.
Zobacz artykuł »
Prawo do wynagrodzenia za wykonywaną pracę jest podstawową zasadą w prawie pracy. Pracownik nie może zrzec się wynagrodzenia ani przenieść tego prawa na inną osobę. Prawo pracy bardzo szczegółowo reguluje zasady dokonywania potrąceń z wynagrodzenia, ich wysokość oraz kolejność. Najbardziej dokuczliwe dla pracownika są potrącenia, których pracodawca może dokonywać bez jego zgody. Kodeks pracy zawiera zamkniętą listę takich potrąceń.
Zobacz artykuł »
~bar-kaw@wp.pl
środa, 26 wrzesień, 2007, 23:32
Potrącenie komornicze z wynagrodzenia...
jaka jest kwota wolna od potrąceń komorniczych dla pracowników zatrudnionych w niepełnym wyymiarze czasu pracy np.3/4 etatu
~abc
czwartek, 27 wrzesień, 2007, 07:43
Odp: Potrącenie komornicze z wynagrodzenia...
potracasz 60% z wynagrodzenia
~asia
czwartek, 27 wrzesień, 2007, 08:41
to zależy jakie osboa ma koszty uzyskania przychodu i czy ma kwotę wolną od podatku. Żeby obliczyć ile możesz jej potrącić naliczasz jej normalne wynagrodzenie tylko nie odejmujesz małej składki zdrowotnej 1,25% i powinna ci wyjść kwota wolna od potrąceń. Jeżeli osoba ma 3/4 z minimalnego wynagrodzenia to do 60% możesz jej tylko potrącić zajęcia z tytułu alimentów tylko i wyłącznie. innych potrąceń nie możesz stosować.ale jeśli osiąga wyższe wynagrodzenie to do wysokości obliczonej przez ciebie możesz dokonywac potrąceń.
~kasiulek03@op.pl
środa, 31 październik, 2007, 18:58
czy mozna potrącać 3\4 pensji dla komornika pracownikowi - nie alimenty
~Kubusia8
poniedziałek, 19 listopad, 2007, 14:22
A jak obliczyć wysokość potrącenia - pracownicy powracającej z urlopu wychowawczego 26 listopada - jeśli za cały miesiąc dostałaby 1.500 zł a za te 5 dni 357,15 brutto????
~Gosia
piątek, 7 grudzień, 2007, 07:59
Czy przy obliczaniu podstawy do potrącenia zajęcia sądowniczego bierze się pod uwagę opiekę nad dzieckiem chorym?!
~~Robert
poniedziałek, 7 styczeń, 2008, 18:46
Jestem na chorobowym.Mam dostać 1000 zł chorobowego.Czy możliwe jest ze komornik potraci mi prawie 400 zl z chorobowego?Ma do tego prawo?
~monika
czwartek, 28 luty, 2008, 15:57
Co zrobic jezeli pracownik pracował tylko siedem dni w miesiacu dodajac ekwiwalent tj, 1214,31 zł brutto, a do potracenia jest 4000zł. Ile potracic?
~ma
czwartek, 6 marzec, 2008, 10:29
co bzudry a gdzie kodeks pracy - o kwocie wolnej o potrąceń art 87
~autokarkali@vp.pl
poniedziałek, 5 maj, 2008, 15:02
Żyrowałem koledze pożyczkę.20,000 tys. zl.Dwa lata spłacał. Obecnie zwolnił się z pracy i nie spłaca.
Komornik zajął moje pobory. Zarabiam ok.1200zł na rękę. Ile pracodawca będziemi ściągał z wypłaty.
Tomek.
Komornik zajął moje pobory. Zarabiam ok.1200zł na rękę. Ile pracodawca będziemi ściągał z wypłaty.
Tomek.
~Marika
poniedziałek, 26 maj, 2008, 14:59
bzdura "kwota wolna " mi dziś zajęto wynagrodzenie 50% i drugie 50% co wysłano na konto też zabrał komornik zostałam z dzieckiem bez środków do życia , została mi ulica
~paola 1791
środa, 4 czerwiec, 2008, 11:20
pracownik na umowe zlecenie ma zajęcie komornicze (alimenty)kwota netto do wypłaty 1488,93.Czy moge mu potrąci3/5 jego wynagrodzenia?
~mm
środa, 4 czerwiec, 2008, 12:21
Co do zasady umowa zlecenia jest umową cywilnoprawną i wynagrodzenie przysługujące zleceniobiorcy z jej tytułu nie podlega ochronie przewidzianej dla wynagrodzenia ze stosunku pracy. Jednak także egzekucja z tego świadczenia może podlegać pewnym ograniczeniom.
~Anecia
piątek, 18 lipiec, 2008, 18:03
Wszystko jest mozliwe na umowie zlecenie.Mi komornik nawet 1 zl NIE ZOSTAWIL!!!
~doris 2008.07.25
piątek, 25 lipiec, 2008, 22:55
ktos powinien jasno izrozumiale wytłumaczyc nasze prawo bo ktos kto niema z czego spłacic kredytu nieznaczy ze jest gorszy i mozna go zostawie bez srodkow do zycia
~mirra
środa, 30 lipiec, 2008, 13:20
czy pracodawca może sam ustalić kwotę potrącenia dla komornika? kto i na jakiej zasadzie ustala ile potrącić? czy przy zarobku netto 856zł można potrącać np. co miesiąc tylko 100zł?
~jarek
czwartek, 31 lipiec, 2008, 12:23
no właśnie ja mam takie samo pytanie jak 'mirra' pracodawca nie może dac wiecej niz 50% ale czy moze daćkomornikowi mniej, np 20%, czy jakies inne procenty??
~wer
czwartek, 31 lipiec, 2008, 12:44
oczywiście, że może dać mniej. Możesz potrącić do 50%, ale pracownik musi dostać minimalne wynagrodzenie. Tzn. że w niektórych przypadkach możesz nie być wstanie potrącić 50%, a gdy pracownik otrzymuje minimalne wynagrodzenie - nic nie możesz potrącić.
~annabell
niedziela, 3 sierpień, 2008, 01:52
Ciekawe,mam najnizsza krajową i systematycznie komornik mi ściaga ,czyja to wina dziewczyny?Pracodawcy czy komornika,kto to ustala ,czy pracodawca(ksiegowa)ma prawo głosu w tej kwesti?
~emi
niedziela, 3 sierpień, 2008, 13:29
jesli jest to potracenie alimentacyjne to bez wzgledu na wysokość zarobków potrącamy 3/5 wynagrodzenia
~annabell
poniedziałek, 4 sierpień, 2008, 20:41
To nie jest potracenie alimentacyjne,bo dzięki Bogu nie wyrzeklabym sie swoich dzieci....Jakas wogole paranoja,rzadko sie chyba zdarza żeby kobiety placily alimenty....To po prostu kredyt,który komus dawno temu żyrowalam...Czy wszelkie dodatki do pensji tez mi komornik zabierz?Nie długo prawdopodobnie zaczne prace w ,,byłej"państwowej firmie,i takich dodatkow socjalnych jest sporo....Prosze o poradę...
~waldi
sobota, 30 sierpień, 2008, 09:45
to co mam zyc za mniej niz kwota wolna od potracen to na przyklad zarabiam 1000zl zabieze mi z tego 600zł i mam zyc za 400zł czy ktos moze mi to wytlumczyc dlaczego tak jest to za co mam zyc,czy w tym kraju jest jakies prawo
~cocollino
niedziela, 31 sierpień, 2008, 14:35
Co z "bonami towarowymi", które pracownik mający zajęcie z pensji (nie alimenty) otrzymuje w ramach nagród np. przed Bożym Narodzeniem?
~olenka
niedziela, 31 sierpień, 2008, 20:26
Komornik praktycznie "wchodzi" na wszystkie świadczenia pienięzne pracownika...Jedynym rozwiazaniem w tej sytuacji, jest udać się osobiście do komornika i wybłagać.Komornik wtedy moze w pisemku poinformować zakład pracy o zwolnieniu od potracenia z danego składnika albo np. ograniczyć kwotę potrącenia lub w ogóle zrezygnować z potrącenia w danym miesiącu.Z praktyki wiem,ze przed Bozym Narodzeniem to nawet serce bezdusznego komornika chyba pika inaczej i zwykle się na to zgadza... więc ja to przed Bożym Narodzeniem naszym pracownikom obciązonym komorniczo doradzam.
~cocollino
poniedziałek, 1 wrzesień, 2008, 01:05
Tak, ale przecież bony towarowe pracownikom daję do ręki, to co mają je włożyć do koperty i wysłać komornikowi??
~olenka
poniedziałek, 1 wrzesień, 2008, 21:49
a tak sobie mysle...przymknij na to oko. Kiedyś te bony towarowe były świadczeniami rzeczowymi i myślę,ze wtedy nie było żadnego problemu. Teraz to sa świdzczenia pienieżne w rozumieniu podatku dochodowego od osób fizycznych i każe sie od tego odciągać podatek, o ile sie nie mylę...ale tak naprawdę to pracownik do reki nie dostaje pieniedzy tylko bon towarowy ...więc daruj to sobie...ja bym tak zrobiła
~tychy
piątek, 12 wrzesień, 2008, 13:11
komornicy to pedały
~krzysztpw
wtorek, 30 wrzesień, 2008, 15:43
mpja pensja wynosi 1206 zl netto a komornik mi zabiera na alimenty 65% z tego z a calosci alimentpw mam 1200 zl z czego mam zyc sad mi nie obnizyl alimentow a dlog rosnie czy mezczyzna nie ma zadnych praw /moja byla wyskakiwala na lewo i prawo mamy trojke dzieci i nie wiem ktore mgje /ja przez 17 lat dbalem o rodzine a teraz nie mam zadnych praw bo mam alimenty /moze jest wiecej takich ojcow jak ja gdzi szukac sprawiedliwosci
~krzysztof
wtorek, 30 wrzesień, 2008, 15:49
a moze zaczniemy strajkowac i co niektore zony wezma sie za prace
~polskie prawo pozwala komornikowy mordować ludzi .jes,która wynosi1000 zł , jak ztych pieniedzy mam opłacić mieszkanie,żywność i lekarstwa
wtorek, 30 wrzesień, 2008, 23:06
Polskie prawo pozwala komornikowy mordować ludzi .jestem na rencie,która wynosi 600 zł,komornik potrąca mi 300 zł.Powiedzcie jak mam z tego opłacić mieszkanie,kupić żywność i lekarstwa.
~miki
wtorek, 28 październik, 2008, 08:15
do krzysztof!!~! prawo, a niby z nieba ci sie wziol ten komornik? co za ***y opowiadasz, kto niby za ciebie ma to splacić co???? wez sie do roboty i splacaj co zaciągnąłeś!!!!
~becia05
poniedziałek, 17 listopad, 2008, 09:21
czy komornik moze potracac z zasilku macierzynskiego i jak tak to ile procent bo w tej chwili pobiera ponad 50 % czy tak moze
~ADAm
poniedziałek, 24 listopad, 2008, 21:20
jestem jedynym wyzywicielem rodziny i mam na utrzymaniu 2 dzieci i zone czy komornik moze mi wejsc na pesje??Gdy dostaje na reke 1200zl?? i ile moze mi z tego zabrac??
~lidek
poniedziałek, 1 grudzień, 2008, 20:09
moj maz zarabia 300 zl czy komornik ile komornik moze mu zabrac na alimenty