Forum
~kasia
piątek, 25 maj, 2007, 10:33
aneks do umowy o pracę
Dostalismy pismo pracownika, aby jego umowę zawartą na czas określony zmienić na czas nieokreślony. Szef wyraził na to zgodę. W związku z tym wystawiłam aneks do umowy o pracę, gdzie informuję o zmianie warunków umowy dotyczących czasu trwania umowy. Czy dobrze zrobiłam wystawiając aneks? oraz czy powinnam wpisać datę umowy, która została zawarta na ten czas określony czy wcześniejszą zawartą na okres próbny (z uwagi na ciągłość zatrudnienia)?
Proszę o szybka odpowiedź!!!
~jk
piątek, 25 maj, 2007, 10:55
Odp: aneks do umowy o pracę
Powinnaś zawrzeć nową umowę
~kasia
piątek, 25 maj, 2007, 10:58
A co w takim razie z poprzednią umową? czy zostaje automatycznie anulowana (nieważna)?
~xz
piątek, 25 maj, 2007, 11:03
Moim zdaniem też powinno się zawrzeć nową umowę o pracę na czas nieokreślony, a starą rozwiązać za porozumieniem stron , Ponieważ jest to ten sam zakład nie trzeba wystawiać świadectwa pracy po rozwiązaniu umowy na czas określony
~Tchesio
piątek, 25 maj, 2007, 11:26
uważm że nie jest błędem sporządzenie aneksu ponieważ zawiera korzystniejsze warunki zatr.pracownika i za zgodą obu stron przekształca umowę na czas określony, na umowę na czas nieokreślony.
Data musi być aktualna, nie wsteczna
Data musi być aktualna, nie wsteczna
~Joanna
piątek, 25 maj, 2007, 11:48
miałam podobna sytuacje i zrobiłam porozumienie stron po wcześniejszej konsultacji z Radca prawnym
POROZUMIENIE STRON
W SPRAWIE ZMIANY TREŚCI DOTYCHCZASOWEJ UMOWY O PRACĘ
W dniu ..................w .........................., zawarto niniejsze porozumienie Stron - pomiędzy:
................................................., ...........................reprezentowanym przez: ................................ – prezesa Zarządu - zwanym dalej „Pracodawcą” a Panem ................................zwanym dalej „Pracownikiem” - działającym osobiście.
§1
Pracodawca i Pracownik zgodnie oświadczają że na zasadzie niniejszego porozumienia
Strony dokonują zmiany treści dotychczasowej umowy o pracę - w zakresie dotychczasowych warunków pracy:
Zmienia się ustalony w umowie o pracę czas zatrudnienia z dotychczasowego – czasu określonego do ..............................na czas nieokreślony.
§2
Pozostałe warunki pracy i płacy określone w dotychczasowej umowie o pracę pozostają bez
zmian.
§3
Niniejsze Porozumienie - Strony zgodnie oświadczają że wchodzi ono w życie z dniem podpisania niniejszego porozumienia
§4
Niniejsze Porozumienie Stron sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach
z których po ich podpisaniu przez obie Strony - pierwszy egzemplarz otrzymuje Pracownik, drugi egzemplarz otrzymuje Pracodawca.
data i podpis pracownika podpis pracodawcy
POROZUMIENIE STRON
W SPRAWIE ZMIANY TREŚCI DOTYCHCZASOWEJ UMOWY O PRACĘ
W dniu ..................w .........................., zawarto niniejsze porozumienie Stron - pomiędzy:
................................................., ...........................reprezentowanym przez: ................................ – prezesa Zarządu - zwanym dalej „Pracodawcą” a Panem ................................zwanym dalej „Pracownikiem” - działającym osobiście.
§1
Pracodawca i Pracownik zgodnie oświadczają że na zasadzie niniejszego porozumienia
Strony dokonują zmiany treści dotychczasowej umowy o pracę - w zakresie dotychczasowych warunków pracy:
Zmienia się ustalony w umowie o pracę czas zatrudnienia z dotychczasowego – czasu określonego do ..............................na czas nieokreślony.
§2
Pozostałe warunki pracy i płacy określone w dotychczasowej umowie o pracę pozostają bez
zmian.
§3
Niniejsze Porozumienie - Strony zgodnie oświadczają że wchodzi ono w życie z dniem podpisania niniejszego porozumienia
§4
Niniejsze Porozumienie Stron sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach
z których po ich podpisaniu przez obie Strony - pierwszy egzemplarz otrzymuje Pracownik, drugi egzemplarz otrzymuje Pracodawca.
data i podpis pracownika podpis pracodawcy
~kasia
piątek, 25 maj, 2007, 12:43
dzięki Joanno, jednak skorzystam z twojej rady, jest bardzo konkretna. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź
~Majka
piątek, 25 maj, 2007, 16:18
Rodzaj umowy nie jest warunkiem pracy lub płacy, więc z formalnego punktu widzenia nie można tu zastosować ani porozumienia zmieniającego, ani wypowiedzenia zmieniającego. Praktyka jednak jest taka, że bardzo często pracodawcy podpisują z pracownikami porozumienia stron, a inspektorzy przymykają na to oko, bo w końcu jest to zmiana na korzyść pracownika:)
Aby być w zgodzie z literą prawa trzeba by rozwiązać poprzednią umowę za porozumieniem stron i nawiązać nową na czas nieokreślony od dnia następnego. Na pewno jednak nie można rozwiązując poprzedniej zawrzeć nowej (aby nie narazić się na zarzut, ew. roszczenia dot. zatrudnienia na dwa etaty)
Aby być w zgodzie z literą prawa trzeba by rozwiązać poprzednią umowę za porozumieniem stron i nawiązać nową na czas nieokreślony od dnia następnego. Na pewno jednak nie można rozwiązując poprzedniej zawrzeć nowej (aby nie narazić się na zarzut, ew. roszczenia dot. zatrudnienia na dwa etaty)
~dorka
piątek, 25 maj, 2007, 20:32
Ja w takim przypadku piszę aneks do obowiązującej umowy.
~ Meri
piątek, 25 styczeń, 2008, 14:40
potrzebuję szybko odp.
Pracodawca 23 stycznia 2008r. zmienia warunki umowy (na duzo korzystniejsze finansowo) ale chce to zrobić od września 2007, jaka date zamieścić na porozumieniu żeby wszystko było ok?
Pracodawca 23 stycznia 2008r. zmienia warunki umowy (na duzo korzystniejsze finansowo) ale chce to zrobić od września 2007, jaka date zamieścić na porozumieniu żeby wszystko było ok?
~ Meri
piątek, 25 styczeń, 2008, 14:41
potrzebuję szybko odp.
~mm
piątek, 25 styczeń, 2008, 19:54
Majka - jesteś w błędzie. Rodzaj umowy nie jest jednym z warunków umowy o pracę ?. Kazde postanowienie umowy można zmienic na mocy porozumienia stron. To ostatnie zdanie (przeczytaj) jest bez sensu.Najprościej jest tak jak pisze Joanna.
~mm
piątek, 25 styczeń, 2008, 19:55
Meri- data zawarcia porozumienia np. 30.12.07r
~Meri
sobota, 26 styczeń, 2008, 08:28
dziękuję
~zołza
sobota, 26 styczeń, 2008, 10:41
Majka ma rację co do zasady, że rodzaj umowy o pracę nie jest warunkiem umowy, już kiedyś była dyskusja na ten temat a orzecznictwo nie pozostawia watpliwości, nawet w przypadku zmiany, która jest korzystna dla pracownika: Zmiana rodzaju umowy o pracę może nastąpić wyłącznie w drodze aneksu do umowy o pracę (tzw. porozumienie zmieniające). Nie jest tu dopuszczalne zastosowanie wypowiedzenia zmieniającego (uchwała SN z 28.4.1994 r., I PZP 52/93, OSNAPiUS z 1994 r., Nr 11, poz. 169). Taki pogląd związany jest z faktem, że rodzaj umowy o pracę nie jest warunkiem pracy i płacy, do których stosuje się wypowiedzenie zmieniające. Rodzaj umowy można też zmienić przez wypowiedzenie umowy, a następnie (tzn. po zakończeniu okresu wypowiedzenia) zawarcie kolejnej umowy, już ze zmienionymi warunkami.
~Wodniczka
piątek, 8 luty, 2008, 12:55
Mam pytanie.
Dostałam aneks do umowy w którym jest awans-termin umowy na aneksie jest do 20011 roku a na umowie o pracę jest do 2010r, czy w aneksie można zmieniać datę zatrudnienia oraz czy można dać datę wstecz np 01,05,2007
Dostałam aneks do umowy w którym jest awans-termin umowy na aneksie jest do 20011 roku a na umowie o pracę jest do 2010r, czy w aneksie można zmieniać datę zatrudnienia oraz czy można dać datę wstecz np 01,05,2007
~Wodniczka
piątek, 8 luty, 2008, 12:59
Mam pytanie.
Dostałam aneks do umowy w którym jest awans-termin umowy na aneksie jest do 2011 roku a na umowie o pracę jest do 2010r, czy w aneksie można zmieniać datę zatrudnienia oraz czy można dać datę wstecz np 01,05,2007
Dostałam aneks do umowy w którym jest awans-termin umowy na aneksie jest do 2011 roku a na umowie o pracę jest do 2010r, czy w aneksie można zmieniać datę zatrudnienia oraz czy można dać datę wstecz np 01,05,2007
~sniezka
poniedziałek, 3 marzec, 2008, 15:52
Dostalam do podpisania aneks do umowy o prace ale warunki umowy byly gorsze i wiec tego nie podpisalam.Wiazac wiec to bedzie sie z wypowiedzeniem z pracy?.Jedno musze tu dodac ze mam podejrzenie o chorobe zawodowa ,ale jeszcze nie jest ona zatwierdzona przez inspekcje sanitarna.Czy w takim wypadku pracodawca moze mnie zwolnic?
~Robert
wtorek, 13 maj, 2008, 01:14
Dostałem aneks do umowy w który pracodawca zmusza mnie do pracy dodatkowej w soboty - czy jest to zgodne z kodeksem pracy
~Kasia
czwartek, 15 maj, 2008, 07:41
Dostałam aneks do umowy,w którym szefostwo powierza mi funkcję kierowniczą.Jednakże nie ma w nim nic o zmianie wynagrodzenia lub dodatku funkcyjnym czy tak może być?(proszę o szybką odp.)
~Kasia
czwartek, 15 maj, 2008, 07:50
Dostałam aneks do umowy,w którym szefostwo powierza mi funkcję kierowniczą.Jednakże nie ma w nim nic o zmianie wynagrodzenia lub dodatku funkcyjnym czy tak może być?(proszę o szybką odp.)
~em
czwartek, 15 maj, 2008, 08:03
Jezeli wyraziłas zgode na takie warunki to może byc. Aneks jest zmiana warunków umowy poprzez porozumienie stron stosunku pracy. Zgoda pracownika winna byc na pismie.
~Kasia
czwartek, 15 maj, 2008, 08:53
Dobrze,ale czy nie powinnam dostać dodatku funkcyjnego?Czy nie jest to określone w prawie pracy?? Jeśli nie podpisze to mogą mi dać wypowiedzenie?
~Kasia
czwartek, 15 maj, 2008, 08:54
Dobrze,ale czy nie powinnam dostać dodatku funkcyjnego?Czy nie jest to określone w prawie pracy?? Jeśli nie podpisze to mogą mi dać wypowiedzenie?
~Kasia
czwartek, 15 maj, 2008, 08:57
~Kasia
czwartek, 15 maj, 2008, 09:02
~b@
czwartek, 15 maj, 2008, 15:04
Kasia, dodatek funkcyjny nie jest okreslony w prawie pracy, ta sprawe reguluje ZUZP, u nas kierownictwo nie ma dodatku funkcyjnego, za to wynagrodzenie zasadnicze ma wyzsze
~b@
czwartek, 15 maj, 2008, 15:05
Kasia, dodatek funkcyjny nie jest okreslony w prawie pracy, ta sprawe reguluje ZUZP, u nas kierownictwo nie ma dodatku funkcyjnego, za to wynagrodzenie zasadnicze ma wyzsze
~em
czwartek, 15 maj, 2008, 15:57
Powierze stanowisko to nie to samo co zatrudnienie na tym stanowisko. Powierzenia dokonuje sie na określony czas i w tym czasie pracownik zatrudniony jest zatrudniony na dotychczasowym stanowisku, a wykonuje obowiazki osoby która zastepuje. Powierzenie jest tym co kodeks nazywa przeniesiem na inne stanowisko na okres do 3 m-cy z zachowaniem wynagrodzenia i posiadaniem kwalifikacji do wykonywania powierzonych czynności.
~kasia
środa, 21 maj, 2008, 22:04
chcę zmienić umowę na czas nieokreślony w czasie trwania umowy na czas okreslony, wolałabym zrobic to nowa umowa.Ale jak technicznie rozwiazać starą umowę na czas okreslony
~emi
środa, 21 maj, 2008, 22:06
za porozumieniem stron
~kasia
środa, 21 maj, 2008, 22:15
umowa
czyli oddzielnym pisem rozwiązuje umowę za porozumieniem stron i podspisujemy nowa umowę. czy mogłabyn w umowie na czas nieokreślony umieścić zapis,że umowa zawara na czas okreslony traci moc prawną. Czy może lepiej zrobićta aneksem???dzieki za odp.
~kasia
środa, 21 maj, 2008, 22:15
umowa
czyli oddzielnym pisem rozwiązuje umowę za porozumieniem stron i podspisujemy nowa umowę. czy mogłabyn w umowie na czas nieokreślony umieścić zapis,że umowa zawara na czas okreslony traci moc prawną. Czy może lepiej zrobićta aneksem???dzieki za odp.
~zołza
środa, 21 maj, 2008, 22:18
Piszesz porozumienie stron, w którym stwierdzasz, że strony umowy zawartej na czas określony postanowiły zgodnie rozwiązać tę umowę z dniem XX. Następnie zawierasz umowę na czas nieokreślony z dniem XX +1.
~kasia
środa, 21 maj, 2008, 22:21
umowa
czy to samo brzmienie może miec postac aneksu dzieki
~kasia
środa, 21 maj, 2008, 22:21
umowa
czy to samo brzmienie może miec postac aneksu dzieki
~emi
środa, 21 maj, 2008, 22:23
albo robisz porozumienie zmieniające, albo rozwiazujecie umowe o prace za porozumieniem stron i zawieracie z następnym dniem nastepna umowę.
~kasia
środa, 21 maj, 2008, 22:27
czy ta osoba musi napisac podanie o rozwiąznie umowy na zasadzie porozumienia stron?czy wystarczy,że podpisze
~kasia
środa, 21 maj, 2008, 22:27
czy ta osoba musi napisac podanie o rozwiąznie umowy na zasadzie porozumienia stron?czy wystarczy,że podpisze
~zuzka
środa, 21 maj, 2008, 22:32
najprosciej jest jak pracownik pisze podanie
~zołza
środa, 21 maj, 2008, 22:59
Każda ze stron umowy (i pracodawca i pracownik) może wystąpić z propozycją rozwiązania umowy za porozumienim stron.
~ania
piątek, 23 maj, 2008, 17:42
?
witam. Pracownik napisął podanie o zanianę wymiaru czasu pracy z 1 na 3/4, jaet zgoda, pozostałe warunki umowy pozostają bez zmian. Co mam zrobić- aneks czy pozozumienie zmieniające czy tylko informacyjnie ze pracodawca wyraził zgode i z dniem 01.06.2008r jego wymiar czasu to 3/4 etatu, czy muszępisać w jakie dnia mapracować.dzieki
~elcik
środa, 4 czerwiec, 2008, 19:39
mam taki sam problem może ktoś pomoże? dzięki
~zołza
środa, 4 czerwiec, 2008, 19:44
Porozumienie zmieniające plus informacja o nowych warunkach zatrudnienia.
~odprawa pośmiertna
niedziela, 15 czerwiec, 2008, 17:21
proszę o pomoc!!Zmarł pracownik,który nie miał rodziny(męża,dzieci) jedyna rodzina to dorosłe pracujące rodzeństwo(bez prawa do renty rodzinnej). Komu wypłacić odprawę, ekwiwalent za urlop. Komu wydać świadectwo pracy.
~elcia
wtorek, 24 czerwiec, 2008, 18:48
z naszego zakladu zaczelo sie zwalniac sporo ludzi, szef dal podwyzszke, ale na aneksie jest informacja ze zmienia mi z czasu okreslonego na czas nieokreslony, jaki bedzie moj okres wypowiedzenia jezeli bede chciala sie zwolnic?
~@
wtorek, 24 czerwiec, 2008, 19:01
to zalezy od twojego stazu pracy u tego pracodawcy, 2 tyg zatrudnienie ponizej 6 m-cy, 1 miesiac powyzej 6 m-cy, 3 miesiace- staz powyzej 3 lat
~anna
środa, 25 czerwiec, 2008, 22:20
mam pytanie czy jest mozliwosc dolaczenia aneksu do umowy o prace w ktorej od kolejnego okreslonego miesiaca zmienia sie zakres etatu z 1/2 do calego?
~kalka
sobota, 28 czerwiec, 2008, 09:51
aneks do umowy o pracę
Mam pytanie.
W trakcie miesiąca nastąpiła decyzja o zmianie wynagrodzenia dla pracownika. Wyższe wynagrodzenie miało już być uwzględnione w płatności za ten miesiąc.
Czy aneks do umowy o pracę na czas nieokreślony może być zawarty w połowie miesiąca, czy musi być wystawiony na koniec poprzedniego.
Proszę o szybką odpowiedź.
W trakcie miesiąca nastąpiła decyzja o zmianie wynagrodzenia dla pracownika. Wyższe wynagrodzenie miało już być uwzględnione w płatności za ten miesiąc.
Czy aneks do umowy o pracę na czas nieokreślony może być zawarty w połowie miesiąca, czy musi być wystawiony na koniec poprzedniego.
Proszę o szybką odpowiedź.
~ks
sobota, 28 czerwiec, 2008, 10:07
Aneks do umowy o pracę powinien być zawierany w każdym przypadku zmiany warunków pracy lub płacy, także w przypadku zmiany etatu pracy. W tym przypadku data podpisania aneksu będzie na koniec poprzedzającego miesiąca, w którym nastąpi zmiana. Jeżeli pozostałe warunki umowy się nie zmieniają, trzeba pamiętać o wpisaniu tego na aneksie.
~mm
sobota, 28 czerwiec, 2008, 20:07
Aneks nie można podpisać z datą wsteczną. Należy sporządzić aneks w danym dniu, np. 30.06 z tym, że zmiana wynagrodzenia obowiązuje od dnia 1.06.
~ka
poniedziałek, 14 lipiec, 2008, 18:46
urlop
witam serdecznie iproszę o pomoc. Jak wygląda sytuacja z urlopem,gdy pracownik zaczyna pracę np.od lutego 2008, czy w lipcu tego samego roku może wykorzystać pełny wymiar urlopu tj. 26(nie jest to jego pierwsza praca). Chodzi mi głównie o zapis,który mówi-pracownik zatrudiowny po raz pierwszy(tylko nie wiadomo czy w danymroku, czy wogóle) nabywa urlop proporcjonalnie.
~ka
poniedziałek, 14 lipiec, 2008, 18:46
urlop
witam serdecznie iproszę o pomoc. Jak wygląda sytuacja z urlopem,gdy pracownik zaczyna pracę np.od lutego 2008, czy w lipcu tego samego roku może wykorzystać pełny wymiar urlopu tj. 26(nie jest to jego pierwsza praca). Chodzi mi głównie o zapis,który mówi-pracownik zatrudiowny po raz pierwszy(tylko nie wiadomo czy w danymroku, czy wogóle) nabywa urlop proporcjonalnie.
~zołza
poniedziałek, 14 lipiec, 2008, 18:51
Jeśli pracownik zatrudnionby jest od lutego i nie jest to jego pierwsza praca w życiu na umowę o pracę, to ma prawo do urlopu obliczonego proporcjonalnie do okresu zatrudnienia (np. od lutego do końca roku) i równiez proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy. Jeżeli masz prawo do 26 dni urlopu i pracujesz na pelny etat, to za okre 1.02. - 31.12.08 masz prawo do 11/12 x 26 dni = 24 dni urlopu i masz prawo do wykorzystywania urlopu od pierwszego dnia zatrudnienia, po uzgodnieniu z pracodawcą.
~@
poniedziałek, 14 lipiec, 2008, 18:53
jesli pracownik zaczyna prace w lutym, to nie ma 26 dniurlopu. 24 dni, bo takie jemu przysluguja moze wykorzystac po uzgodnieniu z pracodawca. nawet juz w marcu.
~kk
wtorek, 15 lipiec, 2008, 17:13
świadectwo
co zrobić gdy zatrudniony pracownik nieposiada świadectwa ukończenia ZSZ,poniewż świadectwo spaliło się, czy wystarczy oświadczenie...?
~kk
wtorek, 15 lipiec, 2008, 17:13
świadectwo
co zrobić gdy zatrudniony pracownik nieposiada świadectwa ukończenia ZSZ,poniewż świadectwo spaliło się, czy wystarczy oświadczenie...?
~mm
wtorek, 15 lipiec, 2008, 20:06
Nie, oświadczenie jest nieważne. Pracownik powinien zwrócić się do szkoły o wydanie duplikatu.
~kk
czwartek, 24 lipiec, 2008, 16:17
Prosze opomoc.U nas w firmie obowiązuje ZUZP, natomiast jeżeli chodzi o nagrody jubileuszowe odsyła do Rozporządzenia Ministra Pracy i polityki Socjalnej - ale tam nie mogłam doczytac się czy wlicza sie do nagrody jubiluszowej pobieranie zasiłku dla bezrobotnych - jedni dostarczają zaświadczenie,że pobierali 6 msc,11msca dzis otrzymałam zaświadczenie 3lata i6 msc. pobierania zasiłku- czy telata mozna wliczyć do nagrody jubil.Czy są jakieś maksymalne np. do 1,5 roku
~kk
czwartek, 24 lipiec, 2008, 16:18
Prosze opomoc.U nas w firmie obowiązuje ZUZP, natomiast jeżeli chodzi o nagrody jubileuszowe odsyła do Rozporządzenia Ministra Pracy i polityki Socjalnej - ale tam nie mogłam doczytac się czy wlicza sie do nagrody jubiluszowej pobieranie zasiłku dla bezrobotnych - jedni dostarczają zaświadczenie,że pobierali 6 msc,11msca dzis otrzymałam zaświadczenie 3lata i6 msc. pobierania zasiłku- czy telata mozna wliczyć do nagrody jubil.Czy są jakieś maksymalne np. do 1,5 roku
~kk
piątek, 25 lipiec, 2008, 21:06
nagroda jubileuszowa
prosze o pomoc na powyższe pytanie
~mm
piątek, 25 lipiec, 2008, 22:35
Okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych należy wliczyć pracownikowi również do stażu pracy, od którego zależą pozostałe uprawnienia wynikające ze stosunku pracy np. nagroda jubileuszowa. Oprócz, wyżej podanego rozporządzenia mają również zastosowanie przepisy ustawy o promocji zatrudnienia.
~mm
piątek, 25 lipiec, 2008, 22:36
cd. nie ma zanczenia czy 1,5 roku pobierał czy 3 lata. Ważne, że pobierał zasiłek.
~Danusia
piątek, 25 lipiec, 2008, 22:40
Art. 79. 1. ustawy z 2004r o promocji zatrudnienia i inst. rynku pracy
Okresy pobierania zasiłku i stypendium przyznanych na podstawie art. 52 i art. 53 ust. 6 wlicza się do okresu pracy wymaganego do nabycia lub zachowania uprawnień pracowniczych oraz okresów składkowych w rozumieniu przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.
2. Okresów pobierania zasiłku i stypendium nie wlicza się jednak do:
1) okresów wymaganych do nabycia prawa i długości okresu pobierania zasiłku;
2) okresu zatrudnienia, od którego zależy nabycie prawa do urlopu wypoczynkowego;
3) stażu pracy określonego w odrębnych przepisach, wymaganego do wykonywania niektórych zawodów.
Okresy pobierania zasiłku i stypendium przyznanych na podstawie art. 52 i art. 53 ust. 6 wlicza się do okresu pracy wymaganego do nabycia lub zachowania uprawnień pracowniczych oraz okresów składkowych w rozumieniu przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.
2. Okresów pobierania zasiłku i stypendium nie wlicza się jednak do:
1) okresów wymaganych do nabycia prawa i długości okresu pobierania zasiłku;
2) okresu zatrudnienia, od którego zależy nabycie prawa do urlopu wypoczynkowego;
3) stażu pracy określonego w odrębnych przepisach, wymaganego do wykonywania niektórych zawodów.
~ko
sobota, 26 lipiec, 2008, 12:47
zmiana umowy
jak zmienić umowę- pracownik pracuje na umowę na zastepstwo, ale osoba zastępowana wrócił do pracy. Pracownikowi,który miał umowę na zastępstwo chcemy zmienić na czas określony. czy wystarczy normalne pismo z informacją, że zapis w umowie w punkcie ..... zmienia brznienie na: umowa na czas oskreślony do ....pozostałe warunki pozostaja bez zmian,czy ma byc to aneks,czy nowa umowa, ale jak rozwiązać starą skoro Pani już wrócił z zastepstwa dziękuj z góry za pomoc
~ko
sobota, 26 lipiec, 2008, 12:48
zmiana umowy
jak zmienić umowę- pracownik pracuje na umowę na zastepstwo, ale osoba zastępowana wrócił do pracy. Pracownikowi,który miał umowę na zastępstwo chcemy zmienić na czas określony. czy wystarczy normalne pismo z informacją, że zapis w umowie w punkcie ..... zmienia brznienie na: umowa na czas oskreślony do ....pozostałe warunki pozostaja bez zmian,czy ma byc to aneks,czy nowa umowa, ale jak rozwiązać starą skoro Pani już wrócił z zastepstwa dziękuj z góry za pomoc
~mm
sobota, 26 lipiec, 2008, 19:36
Z dniem powrotu osoby zastępowanej, umowa na zastępstwo zostaje rozwiązana. Należy zawrzeć nową umowę.
~ko
sobota, 26 lipiec, 2008, 19:44
zmiana umowy
czyli nie trzeba oddzielnym pismem wypowiadać umowy na zastępstwo? umowę na czas określony może być zawarta w dniu powrotu do pracy osoby zastępowanej
~ko
sobota, 26 lipiec, 2008, 19:45
zmiana umowy
czyli nie trzeba oddzielnym pismem wypowiadać umowy na zastępstwo? umowę na czas określony może być zawarta w dniu powrotu do pracy osoby zastępowanej
~dorcia
poniedziałek, 4 sierpień, 2008, 13:56
Czy powinnam pisac aneksy do umów o pracę na czas nieokreślony, zmiana dotyczy wysokości wynagrodzenia zasadniczego. Umowy były zawierane w 2007r. wtedy wynagrodzenie wynosiło 936,00 zł a od 01.01.2008r. wynosi 1126,00 zł. Czy jest jakiś obowiązek ustawowy żeby pisac takie aneksy? Czy może skoro ta podwyżka wynagrodzenia wynika z ustawy to nie należy pisac tych aneksów? Proszę o pilną odpowiedź.
~ania
poniedziałek, 4 sierpień, 2008, 14:45
musisz aneksować jeżeli podana była stawka natomiast jeżeli jest napisane że wg najniższej krajowej to nie trzeba
~ko
niedziela, 10 sierpień, 2008, 14:51
Odp: emerytura
witam serdecznie.I proszę o pomoc. Pracownikowi kończy sie umowa z dniem 30.09.2008(nie będzie przedłużona),ale okazuje się,że nabył prawa do wczesniejszej emerytury i skorzysta z tego. Teraz nie wiem czy w świadectwie pracy pisac- rozwiązana z upływem terminu zawarcie,czy z powodu przejścia na wcześniejszą emeryturę.
~mm
niedziela, 10 sierpień, 2008, 19:11
ko- w świadectwie wpisujesz z upływem okresu zatrudnienia, jeżeli umowa zakończy się 30.09. Natomiast, w przypadku przejścia na emeryturę, nalezy wypłacić odprawę emerytalną.
~ko
niedziela, 10 sierpień, 2008, 20:29
dziękuje
~ko
wtorek, 12 sierpień, 2008, 16:14
sprawozdanie z zatrudnienia
Witam serdecznie i proszę o pomoc. Mam problem ze sprawozdaniem z zatrudnienia, a mianowicie:
1. czy wlicza się normalnie etet osoby,która jest na urlopie wychowawczym, a drugi etat zastępstwo za tą osobę,analogicznie z macierzyńskim
2. jak wygląda wlicznie etatu gdy osoba jest na swiadczeniu rehabilitacyjnym i jest za nią zastępstwo - czy tu będą dwa etaty.
3.gdy osoba jest na urlopie bezpłatnym
Gdzie mozna o takich spraach poczytać
Proszzę o pomoc
1. czy wlicza się normalnie etet osoby,która jest na urlopie wychowawczym, a drugi etat zastępstwo za tą osobę,analogicznie z macierzyńskim
2. jak wygląda wlicznie etatu gdy osoba jest na swiadczeniu rehabilitacyjnym i jest za nią zastępstwo - czy tu będą dwa etaty.
Proszzę o pomoc
~ko
wtorek, 12 sierpień, 2008, 16:14
sprawozdanie z zatrudnienia
Witam serdecznie i proszę o pomoc. Mam problem ze sprawozdaniem z zatrudnienia, a mianowicie:
Proszzę o pomoc
Proszzę o pomoc
~ko
wtorek, 12 sierpień, 2008, 20:11
może,ktoś pomóc mi w odpowiedzi na w/w pytania.
~mm
wtorek, 12 sierpień, 2008, 20:52
1. na wychowawczym (przerwa w zatrudnieniu)- nie, zastępstwo-tak, macierzyński- tak,
2. na świadczeniu rehabilitacyjnym - tak, zastępstwo- tak,
3. pow. 30 dni na bezpłatnym (przerwa w zatrudnieniu)- nie
2. na świadczeniu rehabilitacyjnym - tak, zastępstwo- tak,
3. pow. 30 dni na bezpłatnym (przerwa w zatrudnieniu)- nie
~ko
wtorek, 12 sierpień, 2008, 21:49
dziękuje bardzo serdecznie
~ko
wtorek, 12 sierpień, 2008, 21:56
powrót z bezpłatnego
jeszce jedno pytanie, jesli pracownik po dłuższym czasie wraca z bezpłatnego, np.urlop bezpłatny ma do 30.09.2008r i chce wrócic do pracy,- co trzeba zrobić - wysłać na badania, pracownik musi pisać jakies pismo, czy ja mam napisać, że pracodawca wyraża zgodę na powrót(może nie ma potrzeby). Czy wystarczy jak się stawi do pracy. Pozdrawiam
~ko
wtorek, 12 sierpień, 2008, 21:59
cd
zapomniałam dodać, analogiczna sytuacja z urlopem wychowawczym
~mm
wtorek, 12 sierpień, 2008, 22:03
Pracownik wraca po urlopie, bez potrzeby potwierdzania. Badania lekarskie okresowe wtedy, gdy brak jest ważności. W przeciwnym wypadku nie kierujesz na badania.
~mm
wtorek, 12 sierpień, 2008, 22:05
Tak samo, z tym, że w przypadku, gdy pracownica w okresie ciąży była na zwolnieniu pow. 30 dni to należy skierować na badania kontrolne.
~ko
środa, 13 sierpień, 2008, 16:30
nagroda jubileuszowa
jeszcze jedno pytanie-chodzi mi o nagrody jubileuszowe. U nas w obowiązuje ZUZP,natomiast jesli chodzi o nagrodyn jub. to odsyła do Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej czyli nagroda jub.przysługuje tylko za pracę w pańswtowych zakładach, ale niestety pojawiają się problemy:
1. jak odróznić,że to zakład państwowy
2. jak odróżnić zakłady,które np. w latach 70 były państwowe a teraz sa spółkami-rozumiem,że takie zakłady są nie wliczane
3. jakich zakładów jeszcze nie wliczamy spólki itp.? dziękuje i pozdrawiam.
2. jak odróżnić zakłady,które np. w latach 70 były państwowe a teraz sa spółkami-rozumiem,że takie zakłady są nie wliczane
~ko
środa, 13 sierpień, 2008, 16:30
nagroda jubileuszowa
jeszcze jedno pytanie-chodzi mi o nagrody jubileuszowe. U nas w obowiązuje ZUZP,natomiast jesli chodzi o nagrodyn jub. to odsyła do Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej czyli nagroda jub.przysługuje tylko za pracę w pańswtowych zakładach, ale niestety pojawiają się problemy:
~ko
środa, 13 sierpień, 2008, 21:13
mm,jeżeli będziesz miała chwilę, to proszę o pomoc na w/w pytania,
~mm
środa, 13 sierpień, 2008, 21:54
Jeżeli nie ustaliliście w ZUZP zasady nabywania oraz wypłaty tego świadczenia to wtedy stosuje się przepisy zawarte w Zarządzeniu Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 23 grudnia 1989 r. w sprawie ustalania okresów pracy i innych okresów uprawniających do nagrody jubileuszowej oraz zasad jej obliczania i wypłacania. Do okresów zatrudnienia od którego zależy wypłata nagrody jubileuszowej wlicza się wszystkie okresy zatrudnienia na umowę o pracę. Nie jest tutaj istotne, czy pracodawca jest prywatny czy państwowy. Ważny jest okres pracy udokumentowany świadectwem pracy wystawionym przez pracodawcę. W latach 70 prawie wszystkie zakłady były państwowe.
~ko
czwartek, 14 sierpień, 2008, 16:50
wydaje mi się, że w rozporządzniu jest napisane,że praca w zakładach państwowych, oraz zakłakach które przekształciły się w państwowe(takichprawie nie ma)
~ko
czwartek, 14 sierpień, 2008, 18:22
dokładnie jest napisane: "okresy zatrudnienia w uspołecznionych zakładach pracy,okresy zatrudnienia w prywatnych zakładach pracy, które zostały upaństwowione lub przejete przez upaństwowione zakłady pracy...."
~ko
poniedziałek, 18 sierpień, 2008, 18:30
mm na urlopie-:)
~ko
poniedziałek, 18 sierpień, 2008, 18:34
mm na urlopie-:)
~mm
poniedziałek, 18 sierpień, 2008, 20:15
Niestety, ale w tym roku bez dłuższego urlopu. Wracjąc do nurtującej ciebie sprawy, to w świetle art. 18.3c § 1 k.p. pracownicy mają prawo do jednakowego wynagrodzenia za jednakową pracę lub za pracę o jednakowej wartości. W aktualnym stanie prawnym przepisy w cytowanym Zarządzeniu mogą być dyskryminujące.
Wewnątrzzakładowe przepisy o nabyciu prawa do jubileuszówki powinny respektować zasadę wyrażoną w art. 183c k.p. Wykluczenie z okresów pracy uprawniających do nagrody jubileuszowej okresów pracy tylko dlatego, że odbyte zostały w prywatnym zakładzie pracy, uzasadnia zarzut nierównego traktowania w zatrudnieniu – stwierdził Sąd Najwyższy w wyroku z 10 października 2007 r. (II PK 38/07).
Tekst z Rzeczpospolitej:
"Na anachronizm podziału na zatrudnienie w „uspołecznionym i nieuspołecznionym zakładzie pracy” zwracał już uwagę Sąd Najwyższy w uchwale siedmiu sędziów z 13 lutego 2002 r. (III ZP 30/01). Wskazał na zmiany w gospodarce (prywatyzacja) i związaną z tym dezaktualizację podziału na zatrudnienie w „uspołecznionym i nieuspołecznionym zakładzie pracy”. W uchwale tej podkreślono, że po zmianie w 1996 r. dla oznaczenia strony stosunku pracy – nazywanej uprzednio zakładem pracy – kodeks pracy używa jednolitego określenia „pracodawca” i nie różnicuje stosunków pracy w zależności od formy własności: państwowej, spółdzielczej, komunalnej lub prywatnej. Argumentację tę podzielił też Trybunał Konstytucyjny. W wyroku z 14 czerwca 2004 r. (TKP 17/03) uznał, że pozbawienie pewnych uprawnień pracowników zatrudnionych przez prywatnych pracodawców miałoby cechy nieuzasadnionej dyskryminacji. To natomiast prowadziłoby do naruszenia art. 2 Konstytucji RP."
Wewnątrzzakładowe przepisy o nabyciu prawa do jubileuszówki powinny respektować zasadę wyrażoną w art. 183c k.p. Wykluczenie z okresów pracy uprawniających do nagrody jubileuszowej okresów pracy tylko dlatego, że odbyte zostały w prywatnym zakładzie pracy, uzasadnia zarzut nierównego traktowania w zatrudnieniu – stwierdził Sąd Najwyższy w wyroku z 10 października 2007 r. (II PK 38/07).
Tekst z Rzeczpospolitej:
"Na anachronizm podziału na zatrudnienie w „uspołecznionym i nieuspołecznionym zakładzie pracy” zwracał już uwagę Sąd Najwyższy w uchwale siedmiu sędziów z 13 lutego 2002 r. (III ZP 30/01). Wskazał na zmiany w gospodarce (prywatyzacja) i związaną z tym dezaktualizację podziału na zatrudnienie w „uspołecznionym i nieuspołecznionym zakładzie pracy”. W uchwale tej podkreślono, że po zmianie w 1996 r. dla oznaczenia strony stosunku pracy – nazywanej uprzednio zakładem pracy – kodeks pracy używa jednolitego określenia „pracodawca” i nie różnicuje stosunków pracy w zależności od formy własności: państwowej, spółdzielczej, komunalnej lub prywatnej. Argumentację tę podzielił też Trybunał Konstytucyjny. W wyroku z 14 czerwca 2004 r. (TKP 17/03) uznał, że pozbawienie pewnych uprawnień pracowników zatrudnionych przez prywatnych pracodawców miałoby cechy nieuzasadnionej dyskryminacji. To natomiast prowadziłoby do naruszenia art. 2 Konstytucji RP."
~d
środa, 20 sierpień, 2008, 11:45
Witam, długo szukałam, przeczytałam wszystkie wypowiedzi, ale dalej nie wiem co zrobić żeby nie komplikować.. Pracodawca chce zmienić pracownikowi zatrudnionemu na okres próbny na umowę na czas nieokreślony..
Czy w tym wypadku również można rozwiązać umowę za porozumieniem stron i podpisać nową?
Pracownik ma umowę na 3 miesiące.
Czy w tym wypadku również można rozwiązać umowę za porozumieniem stron i podpisać nową?
Pracownik ma umowę na 3 miesiące.
~nina
środa, 20 sierpień, 2008, 11:47
wystarczy aneks
~ko
środa, 20 sierpień, 2008, 16:18
porozumienie zmieniające
~d
czwartek, 21 sierpień, 2008, 09:20
No tak..ale z wcześniejszych wypowiedzi wynikało że nie można za pomocą porozumienia zmieniającego zmienić umowy z okresu próbnego na czas nieokreślony ponieważ to nie są warunki pracy i płacy...
Już nic nie wiem, gdy pytam znajomej mówi że zawsze aneksem zmienia, jednak boję się że jest to niepoprawne :/
Już nic nie wiem, gdy pytam znajomej mówi że zawsze aneksem zmienia, jednak boję się że jest to niepoprawne :/
~mm
czwartek, 21 sierpień, 2008, 09:33
~d- w drodze porozumienia zmieniającego można dokonać zmian w treści każdej umowy o pracę. Jeśli wprowadzenie proponowanych przez jedną ze stron umowy zmian jest akceptowane także przez drugą stronę, nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby zmiana była dokonana właśnie w tej formie. Jeden warunek- zgodne oświadczenie woli stron i to wszystko. Naprawdę nie ma podstaw do obaw. Wszystko jest zgodne z prawem.
~d
czwartek, 21 sierpień, 2008, 09:39
No tak..ale z wcześniejszych wypowiedzi wynikało że nie można za pomocą porozumienia zmieniającego zmienić umowy z okresu próbnego na czas nieokreślony ponieważ to nie są warunki pracy i płacy...
~mm
czwartek, 21 sierpień, 2008, 09:49
jezeli masz w dalszym ciągu watpliowsci, to zadzwoń do PIPu i przedstaw sytuację.
~DANA
czwartek, 21 sierpień, 2008, 16:57
DANA
MAM PYTANIE,PRACUJE TRZECI ROK W PRYWATNEJ FIRMIE,NA POCZATKU BYL OKRES PROBNY,POTEM CZAS OKRESLONY 6MIESIECY A TERAZ DOSTAJE ANRKSY DO UMOWY NA CZAS OKRESLONY JAKO PRZDLUZENIE MOJEJ PRACY.MOJE PYTANIE BRZMI CZY PRACODAWCA NIE POWINIEN NAJPIERW PODPISAC ZE MNA UMOWY NA CZAS NIEOKRESLONY I ILE MOZNA TAKIMI ANEKSAMI PRZEDLUZAC UMOWE NA CZAS OKRESLONY?Z GORY DZIEKUJE
MAM PYTANIE,PRACUJE TRZECI ROK W PRYWATNEJ FIRMIE,NA POCZATKU BYL OKRES PROBNY,POTEM CZAS OKRESLONY 6MIESIECY A TERAZ DOSTAJE ANRKSY DO UMOWY NA CZAS OKRESLONY JAKO PRZDLUZENIE MOJEJ PRACY.MOJE PYTANIE BRZMI CZY PRACODAWCA NIE POWINIEN NAJPIERW PODPISAC ZE MNA UMOWY NA CZAS NIEOKRESLONY I ILE MOZNA TAKIMI ANEKSAMI PRZEDLUZAC UMOWE NA CZAS OKRESLONY?Z GORY DZIEKUJE
~ko
czwartek, 21 sierpień, 2008, 20:38
mm - mam pytanko- pracownikowi we wrześniu kończy się umowa i jednocześnie nabywa praw do wczesniejszej emerytury-twierdzi,że chce z tego skorzystać ale złoży wniosek do zus dopiero w październiku. Moje pytania:
1. pracownik napisał pismo,że nadywa praw do emerytury i prosi o wypłacenie odprawy i nagrody jubileuszowej z kończe września 2008r.- co mam mu odpisać,że wypłacimy odprawę i jagrode jakprzyjdzie decyzja ze otrzymał świadczenie emerytalne
2. czy do wypłaty odprawy emerytalnej,potrzebna jest decyzja z zus,do końca umowy(do września)jak osoba jest pracownikiem naszej firmy-czy to będzie podstawa do wypłacenie odprawy i jednocześnie nagrody jubileuszowej
Pozdrawiam
1. pracownik napisał pismo,że nadywa praw do emerytury i prosi o wypłacenie odprawy i nagrody jubileuszowej z kończe września 2008r.- co mam mu odpisać,że wypłacimy odprawę i jagrode jakprzyjdzie decyzja ze otrzymał świadczenie emerytalne
2. czy do wypłaty odprawy emerytalnej,potrzebna jest decyzja z zus,do końca umowy(do września)jak osoba jest pracownikiem naszej firmy-czy to będzie podstawa do wypłacenie odprawy i jednocześnie nagrody jubileuszowej
Pozdrawiam
~ko
czwartek, 21 sierpień, 2008, 20:38
mm - mam pytanko- pracownikowi we wrześniu kończy się umowa i jednocześnie nabywa praw do wczesniejszej emerytury-twierdzi,że chce z tego skorzystać ale złoży wniosek do zus dopiero w październiku. Moje pytania:
Pozdrawiam
Pozdrawiam
~mm
czwartek, 21 sierpień, 2008, 21:15
Jeżeli złoży wniosek o emeryturę w październiku (podejrzewam, że dopiero w X nabywa uprawnień) a umowa rozwiąże się we wrześniu, to nie nabywa prawa do odprawy emerytalnej, gdyż przejście na emeryturę następuje po miesiącu od rozwiązania stosunku pracy. Natomiast jeżeli uzyska uprawnienia z dniem rozwiązania umowy, to nie czekasz na decyzję ZUS ale data rozwiązania stosunku pracy jest jednocześnie terminem wymagalności świadczenia o wypłatę odprawy emerytalnej i nagrody jubileuszowej.
~ko
czwartek, 21 sierpień, 2008, 21:39
jeżeli nabywa praw do wcześniejszej emerytury w chwili rozwiąznia stosuku pracy to dostaje nagdodę i odprawę (i kiedy chce może złożyć wniosek do zus-nawet po rozwiązaniu stosunku pracy?) ten pracownik 05.09.2008r. kończy 60 lat
~ko
czwartek, 21 sierpień, 2008, 21:41
jeżeli nabywa praw do wcześniejszej emerytury w chwili rozwiąznia stosuku pracy to dostaje nagdodę i odprawę (i kiedy chce może złożyć wniosek do zus-nawet po rozwiązaniu stosunku pracy?) ten pracownik 05.09.2008r. kończy 60 lat
~mm
czwartek, 21 sierpień, 2008, 21:47
Tak. Z tym, że nagroda jubileuszowa wtedy, gdy brakuje mniej niż 12 m-cy do uzyskania uprawnienia.
~ko
czwartek, 21 sierpień, 2008, 21:59
kurde ten pracowniak 05.10.2008 kończy 60 lat,ale to chyna nie ma znaczenia
~mm
czwartek, 21 sierpień, 2008, 22:08
Tak podejrzewałam, w takim przypadku nie wypłacaj odprawy a tym bardziej nagrody jubileuszowej. Nie ma podstaw.
~ko
piątek, 22 sierpień, 2008, 17:31
mm - dzwoniła dziś do PIP,kobieta powiedziała,że nie ma znaczenie te 5 dni,nabywa praw do emeytury, ale jej zdaniem w zwiaku z tyn,że umowa jest na czas okreslony i upływa termin to ważna jest decyzja z ZUS - to będzie podstawa do wypłaty swiadczeń,ale samanie wiem co mam robić.
~mm
piątek, 22 sierpień, 2008, 20:19
ko, jeżeli pracownik po rozwiązaniu umowy przedstawi decyzję z ZUS-u o przyznaniu emerytury i oświadczy, że w okresie od rozwiązania do otrzymania decyzji ZUS nie podjął pracy, to wtedy wypłacisz odprawę emerytalną i sprostujesz świadectwo pracy wpisując, że otrzymał odprawę emerytalną.
~ko
piątek, 22 sierpień, 2008, 20:58
pracownik wziął wniosek i twierdzi że złozy do ZUS. Jeżeli decyzja przyjdzie do połowy września,to nie bedzie problemu, natomisat jesli później to wtedy sprostowaie. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nie wiem jak sie ustosunkować do pisma tego pracownika - napisał,że prosi o wypłatę odprawy i nagrody.
~mm
piątek, 22 sierpień, 2008, 21:06
Nie przyjdzie we wrześniu, gdyż 60 lat kończy w pażdzierniku. Na pismo odpowiadasz, że na dzień rozwiązania umowy o pracę, tj. 30.09.08 nie nabywa uprawnień emerytalnych, wobec czego brak podstawy do wypłaty odprawy i nagrody jubileuszowej. Jednocześnie, musisz poinformować pracownika, że w przypadku uzyskania uprawnień emerytalnych po rozwiązaniu umowy, odprawa emerytalna zostanie wypłacona na podstawie decyzji z ZUS-u.
~ko
piątek, 22 sierpień, 2008, 21:10
ale nagrodę jubileuszowa równiez, czy nie nabywa uprawnień do nagrody
~mm
piątek, 22 sierpień, 2008, 21:12
a jaki masz zapis dot. jubileuszówek? wg mnie, nie należy się nagroda jubileuszowa.
~ko
piątek, 22 sierpień, 2008, 21:18
ale nagrodę jubileuszowa równiez, czy nie nabywa uprawnień do nagrody
~ko
piątek, 22 sierpień, 2008, 21:19
Odp
u nas obowiązuje Zarządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej, nie mamy dodatkowego zapisu
~ko
piątek, 22 sierpień, 2008, 21:21
Odp
jezeli brakuje 12 miesiecy,aby otrzymać nagrode- to wówczas wypłacamy
~mm
piątek, 22 sierpień, 2008, 21:22
a jaki masz zapis w regulaminie odnośnie wypłaty nagród jubileuszowych ?
~ko
piątek, 22 sierpień, 2008, 21:30
wydaje mi sie, że nic nie ma,ale w poniedziałek od razu studiuje regulamin:-)dziekuje za wszystko
~ko
piątek, 22 sierpień, 2008, 21:39
zastanawiam sie tylko-co w sytuacji gdy otrzyma to świadczenie w październiku,dostanie odprawę,a co z nagrodą- czy analogicznie nie nabędzie prawa do nagrody
~mm
piątek, 22 sierpień, 2008, 21:41
Zapis w zarządzeniu, którym się posiłkujecie jest troszeczkę inny,niż obecnnie obowiązujący w budżetówce ale sens ten sam, że w razie ustania stosunku pracy w związku z przejściem na rentę z tytułu niezdolności do pracy lub emeryturę, pracownikowi, któremu do nabycia prawa do nagrody jubileuszowej brakuje mniej niż 12 miesięcy, licząc od dnia rozwiązania stosunku pracy, nagrodę tę wypłaca się w dniu rozwiązania stosunku pracy. Wobec czego, uważam, że pracownik nie nabywa prawa do nagrody jubileuszowej.
~ko
piątek, 22 sierpień, 2008, 21:50
w sumie wszystko by się zgadzało,dzieki jeszcze raz, kiedy ja będę taka biegła w te sprawy:-)
~mm
piątek, 22 sierpień, 2008, 22:02
Pozdrawiam:)
~ko
sobota, 23 sierpień, 2008, 16:56
mm - mam jeszcze dwa pytania
1.Odnośnie sprostowania świadectwa pracy - pracownik otrzyma pierwsze,a sprostowanie jak wygląda,musi być gdzieś zaznaczone,że to sprostowanie,gdy pracownik otrzyna sprostowanie musi oddać pierwsze swiadectwo? przeciez pierwsze mógł skserować?
2.pracownik odchodzina emeryture z dniem 28.08.08, ale od 01.09.08 będzie zatrudniony na 3/4 etatu, czy zatrudnienie emeryta wydląda nanlogicznie jak wszystkich innych pracowników.
1.Odnośnie sprostowania świadectwa pracy - pracownik otrzyma pierwsze,a sprostowanie jak wygląda,musi być gdzieś zaznaczone,że to sprostowanie,gdy pracownik otrzyna sprostowanie musi oddać pierwsze swiadectwo? przeciez pierwsze mógł skserować?
2.pracownik odchodzina emeryture z dniem 28.08.08, ale od 01.09.08 będzie zatrudniony na 3/4 etatu, czy zatrudnienie emeryta wydląda nanlogicznie jak wszystkich innych pracowników.
~mm
sobota, 23 sierpień, 2008, 20:55
1. Wystawiasz nowe świadectwo a pracownik zwraca pierwsze wydane świadectwo. Kwitując odbiór sprostowanego świadectwa. Podstawa:rozporządzenie MPiPS z 15 maja 1996 r. w sprawie szczegółowej treści świadectwa pracy oraz sposobu i trybu jego wydawania i prostowania (DzU nr 60, poz. 282 ze zm.)
2. Emeryta tak samo zatrudniasz jak innych pracowników, tylko kod ubezpieczenia 011010 . Do końca lutego następnego roku przesyłasz do ZUS-u zaświadczenie o wysokości przychodu, ograniczenia zarobkowe nie dotyczą emeryta, który ukończył już powszechny wiek emerytalny.
2. Emeryta tak samo zatrudniasz jak innych pracowników, tylko kod ubezpieczenia 011010 . Do końca lutego następnego roku przesyłasz do ZUS-u zaświadczenie o wysokości przychodu, ograniczenia zarobkowe nie dotyczą emeryta, który ukończył już powszechny wiek emerytalny.
~ko
poniedziałek, 25 sierpień, 2008, 09:24
mm - jest pracownik, który ma urlop bezpłatny od 06.06.2008 do 06.06.2009r, ale chce przerwać urlop bezpłatny i od 01.09.2008 wrócić do pracy. Otrzymał sierowanie na badania, ale nie wiem czy ma pisać jakieś oficjalne pissmo skoro skraca urlop bezpłatny? co z urlopem - nabywa urlop od 01.09.208r.
~mm
poniedziałek, 25 sierpień, 2008, 22:13
Tak, pracownik musi napisać pismo do pracodawcy o wcześniejszym powrocie z urlopu bezpłatnego. Badania lekarskie, tylko wtedy, gdy przed urlopem przebywał na zwolnieniu lekarskim pow. 30 dni lub okresowe straciły ważność, w innym przypadku, nie kierujesz. Jeżeli podejmie pracę od 1.09 to naliczasz proporcjonalnie do końca roku. Pamiętaj, że za każde 30 dni bezpłatnego potrącasz 1/12 z urlopu.
~ko
wtorek, 26 sierpień, 2008, 08:08
mm - nie rozumiem z tym potrącaniem za każde 30 dni, w odpowiedzi na to pismo pisze- że wyraża Zarząd zgodę na powrót do pracy z dniem 01.09.20089r. dziekuje za wszystko jeszcze raz
~ko
środa, 27 sierpień, 2008, 20:35
mm -jak bys miała chwile to jeszcze jedno pytanko - pracownikowi upływa termin umowy z dniem 31.08.2008, a ostatni dzień pracy to piątek 29.08.2008 - czy mogę wydać świadectwo pracy w piatek, czy lepiej wysłać poczta w poniedziałek.pozdrawiam
~mm
środa, 27 sierpień, 2008, 20:45
Świadectwo pracy wystawiasz w poniedziałek i jeżeli pracownik nie odbierze, wysyłasz listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem.Pozdrawiam:)
~zołza
środa, 27 sierpień, 2008, 20:47
Ja nie mm, ale odpowiem - nie możesz nawet wystawić świadectwa pracy w piątek 29.08.2008, możesz to zrobic dopiero w poniedziałek, wystawiając świadectwo z datą 1.09.2008 i jeżeli pracownik go nie odbierze, masz 7 dni na wysłanie.
~mm
środa, 27 sierpień, 2008, 20:51
:) zołza pozdrawiam :)
~zołza
środa, 27 sierpień, 2008, 20:54
Ja ciebie również :)) sorry, że się wcinam :)
~mm
środa, 27 sierpień, 2008, 21:13
Twoje "wcinanie" jest zawsze "10-tką", oby jak najwięcej :))
~ko
środa, 27 sierpień, 2008, 21:40
mm - możesz się odnieśc do do poprzedniego pytania,przed świadectwem....dzieki
~kp
środa, 27 sierpień, 2008, 21:41
Odp
zołza - teżmoze się odnieść do tego:-)
~kp
środa, 27 sierpień, 2008, 21:42
Odp
zołza - teżmoze się odnieść do tego:-)
~mm
środa, 27 sierpień, 2008, 22:03
??
~rob
czwartek, 28 sierpień, 2008, 17:32
aneks do umowy o pracę
Proszę o radę. Pracodawca wymaga , abym podpisał aneks zmieniający zasady wypłacnia rocznej prowizji z datą 1.10.2007, a więc prawie rok wstecz. Nowe warunki są bardzo niekorzystne.Czy ma prawo wymagać podpisania aneksu z taką datą.Czy mogę odmówić podpisania aneksu?
~mm
czwartek, 28 sierpień, 2008, 19:14
Nie ma prawa. Możesz odmówić podpisania dokumentu z datą wsteczną. To jest tylko Twoja dobra wola.
~ko
piątek, 29 sierpień, 2008, 14:14
mm- mam pytanko, pracownik dostał decyzję z ZUS,że otrzymał emeryturę-czy jeśli zostanie rozwiązany stosunek pracy z dniem 26.09.2008r. to dotanie emeryturę i pobory za miesiąc wrzesień.
~mm
piątek, 29 sierpień, 2008, 20:09
Tak. Wiem to z własnego podwórka. Koleżanka z pracy odchodziła na emeryturę, rozwiązała umowę 26.02 i od 27.02 miała wypłaconą emeryturę za m-c luty i otrzymała wynagrodzenie za pracę, ale zadzwoń do ZUS-u i sprawdź.
~ko
niedziela, 31 sierpień, 2008, 20:07
mm jak wygląda udzielanie dni wolnych za np.01.11,wypada w sobotę-trzeba udzielić dzień wolny
~mm
niedziela, 31 sierpień, 2008, 20:55
Powiem Ci jak u mnie w firmie to rozwiązuję: na początku roku piszę zarządzenie dyrektora o dodatkowych dniach wolnych od pracy, które stanowi załącznik do regulaminu pracy. Tak samo, możesz zarządzeniem wprowadzić dodatkowy dzień wolny od pracy w zamian za święto 1.11.
~ko
poniedziałek, 1 wrzesień, 2008, 11:19
Dzięki. jeczcze jedna sprawa - pracownik będzie zatrudniony na 3/4 etatu, chce pracować od poniedziałku do czwartku, wychodziło by że czwartek będzie pracował 6 godzin a w nastepne dni po 8. Tylko nie wiem jak mu rozliczyć urlop wypoczynkowy.Prosze o pomoc....
~zołza
poniedziałek, 1 wrzesień, 2008, 11:21
Urlopu udziela si na dni i godziny pracy danego pracownika (jesli w danym dniu pracuje 6 godz. i chce urlop na ten dzień odliczasz mu z puli urlopowej 6 godz.)
~ko
poniedziałek, 1 wrzesień, 2008, 15:28
tylko w informacji o zatrudnieniu - jak wyliczyć ile mu przysługuje urlopu - ogólnie.
~ko
poniedziałek, 1 wrzesień, 2008, 15:29
Odp
z wymiaru zatrudnienie 3/4 etetu z 26 dni czyli 20 dni??
~zołza
poniedziałek, 1 wrzesień, 2008, 17:13
To wynika z dokumetów pracownika - do 10-ciu lat - 20 dni, powyżej 10 lat - 26 dni.
~ko
poniedziałek, 1 wrzesień, 2008, 18:47
1.z wymiaru 26, główniemam problem z przeliczniem godzinowym - pacownikowi przysługuje z wymiaru 26 dni - 3/4 etetu tj. 20.jak udzielać tego urlopu. Nalezy przjąć, że jeden dzień urlopu to 8 godzin pracy?
1. pracownik pracuje na 1/2 etatu wymiar urlopu 20dni tj.10 dni urlopu. osoba ta pracuje po 4 godziny dziennie - teraz fizycznie może bycna urlopie 20dni 20*4godziny. czy ja to dobrze rozumiem???
1. pracownik pracuje na 1/2 etatu wymiar urlopu 20dni tj.10 dni urlopu. osoba ta pracuje po 4 godziny dziennie - teraz fizycznie może bycna urlopie 20dni 20*4godziny. czy ja to dobrze rozumiem???
~mm
poniedziałek, 1 wrzesień, 2008, 19:30
1.Tak- musisz przeliczyć na godziny (160 godzin)
2. Jeżeli pracuje 4 godz. dziennie, to 20 godzin x 4 =80 godzin.
Zawsze przy zatrudnieniu w niepełnym wymiarze przeliczasz na godziny i tak udzielasz urlopu.
2. Jeżeli pracuje 4 godz. dziennie, to 20 godzin x 4 =80 godzin.
Zawsze przy zatrudnieniu w niepełnym wymiarze przeliczasz na godziny i tak udzielasz urlopu.
~ko
poniedziałek, 1 wrzesień, 2008, 19:47
a co w stuacji gdy pracownik pracuje na 1/2 etatu i codziennie pracuje po 4 godziny a wymiar ma z 26 dni urlopu
~zołza
poniedziałek, 1 wrzesień, 2008, 19:50
26 dni x 1/2 et. = 13 dni x 8 godz. = 104 godz. urlopu na rok, za każdy dzień urlopu odejmiesz mu 4 godziny z puli 104 godzin.
~ko
poniedziałek, 1 wrzesień, 2008, 20:01
dzięki
~ko
piątek, 5 wrzesień, 2008, 14:04
Prosze o pomoc - pracowmnik 02.05.2008 skończył 60 lat, 30.09.2008r. upływa mu termin umowy na jaka została zawarta. Pracownik chce przejsc na emeryture. Czy należy mu sie odprawa emerytalna?
~mm
piątek, 5 wrzesień, 2008, 21:38
Tak, jeżeli przejdzie z dniem ustania stosunku pracy
~ko
piątek, 5 wrzesień, 2008, 21:57
Tylko,że pracownik złoży wniosek dopiero w srodę,jeżeli decyzja nie przyjdzie...
~ko
wtorek, 9 wrzesień, 2008, 11:47
mm - co zrobić jeżeli upłynie termin umowy a nie przyjdzie decyzja. Wypłacić odprawę?
~mm
wtorek, 9 wrzesień, 2008, 11:56
Kwestią, kiedy należy wypłacić odprawę zajmował się już Sąd Najwyższy, który w wyroku z dnia 9 kwietnia 1998 r. I PKN 508/97, OSNAP 1999, nr 8, poz. 267 stwierdził, że roszczenie o zapłatę odprawy emerytalnej jest wymagalne od dnia rozwiązania stosunku pracy, także wtedy, gdy orzeczenie przyznające emeryturę zostało wydane później. Jeżeli pracownik spełnia warunki do uzyskania prawa do emerytury to w dniu rozwiązania umowy. Natomiast, jeżeli masz wątpliwości czy otrzyma, to poczekaj do dnia otrzymania decyzji.
~Iwa
sobota, 13 wrzesień, 2008, 15:17
Czy pracodawca może dać aneks do umowy , która jest zawarta na czas nie określony i na pełny etat a zmienić na pół etatu?
~Iwa
sobota, 13 wrzesień, 2008, 15:26
Czy pracodawca może dać aneks do umowy , która jest zawarta na czas nie określony i na pełny etat a zmienić na pół etatu?
~kawka
sobota, 13 wrzesień, 2008, 15:39
zmiana wymiaru czasu pracy może nastąpić na zasadzie porozumienia zmieniającego
w formie aneksu o ile obie strony wyrażają na to zgodę
w przeciwnym wypadku musi być wypowiedzenie zmieniające dokonane przez pracodawcę
w formie aneksu o ile obie strony wyrażają na to zgodę
w przeciwnym wypadku musi być wypowiedzenie zmieniające dokonane przez pracodawcę
~ko
poniedziałek, 15 wrzesień, 2008, 16:57
mm-proszę o pomoc. Będziemy zmieniać zapis w ZUZP odnośnie nagród jubileuszowych, tylko nie wiem od czego mam sięzabrać?chyba najpierw trzeba uzgodnić ze związkami zawodowymi? a później?
~mm
poniedziałek, 15 wrzesień, 2008, 19:08
Jeżeli jest zawarty ze związkami zuzp, to każda zmiana układu wymaga uzgodnień stron. W treści zuzp należy szukać w jakim trybie zmienia się treść układu.
~ko
poniedziałek, 15 wrzesień, 2008, 19:17
jeżeli zmiana dotyczy tylko nagród jubileuszowych to tylko ten zapis zmieniamy? tylkonie wiemjakto wygląda z zarejestrowaniem w PIP?
~mm
poniedziałek, 15 wrzesień, 2008, 19:28
Z mojej wiedzy o układach, to PIP zawiadamia się przy rejestracji lub wypowiedzeniu układu. Przy zmianie treści nie informujesz PIP.
~ko
poniedziałek, 15 wrzesień, 2008, 21:42
chyba tylko wszyscy pracownicy muszą się zapoznać
~mm
poniedziałek, 15 wrzesień, 2008, 21:49
Oczywiście, każdy pracownik musi zapoznać się z postanowieniami układu, co potwierdza stosownym oświadczeniem, które wpinasz do akt (B).
~ko
wtorek, 16 wrzesień, 2008, 07:59
dzeki serdeczne
~ko
środa, 17 wrzesień, 2008, 11:29
mm - kolejne pytanie - jaki okres należy odliczyć w chwili przyznawania nagrody jubileuszowej-bezpłatny? wychowawczy?
~mm
środa, 17 wrzesień, 2008, 11:57
jezeli nie jest to budżetówka, to zasady przyznawania i wypłacania nagród jubileuszowych powinne być zawarte w przepisach wewnątrzzakładowych. W budżetówce, urlop bezpłatny nie jest wliczany do stażu, a urlop wychowawczy - ta.
~Iii
czwartek, 18 wrzesień, 2008, 20:53
??? Przejście na 1/2 etatu pracy ,jak się liczy to do emerytury i czy przysługuje po zwolnieniu zasiłek dla bezrobotnych ?
~ko
poniedziałek, 22 wrzesień, 2008, 21:41
mm - mam pytanko- pracownicy kończy się świadczenie rehabilitacyjne z dniem 29.09.2008, lekarz orzecznik ZUS wystawił orzeczenie,że jest całkowicie niezdolna do pracy.Złożyłam wniosek o rentę.Decyzja jeszcze nie przyszła,teraz nie wiem co zrobć? Rozwiazać umowę o pracę? Pracownik musi napisać podanie o rozwiąznie? Wypłacić odprawę rentową?
~mm
poniedziałek, 22 wrzesień, 2008, 22:21
Po okresie pobierania św. rehabilitacyjnego, możesz rozwiązać umowę z art.53 (bez wypowiedzenia). Natomiast, jeżeli przyjdzie do pracy 30.09 i wystawisz skierowanie do lekarza medycyny pracy a lekarz uzna, że może podjąć pracę ale w innych warunkach pracy, wtedy rozwiążesz umowę (jeżeli pracodawca nie ma możliwości przenieść pracownika do innej pracy) za wypowiedzeniem w trybie ustawowym, albo rozwiązanie umowy na podstawie porozumienia stron. Jeżeli po rozwiązaniu umowy pracownik otrzyma decyzję o przyznaniu renty, to pracodawca ma obowiązek wypłaty odprawy rentowej.
~ko
wtorek, 23 wrzesień, 2008, 13:12
dzieki za odpowiedź- mm pracownikowi upływa termin umowy z dniem 30.09.2008r,urodził sie 1947-05-20, złozył wnisek o emeryturę, mysle że otrzyma, bo został zatrudniony z myśla o tym. Teraz tylko nie wiem czy można wypłacic odprawę w chwili rozwiązania stosuku pracy czy trzeba czekać na decyzję z ZUS
~mm
wtorek, 23 wrzesień, 2008, 13:26
Jeżeli, masz pewność, że pracownik otrzyma emeryturę, to nie czekasz na decyzje ZUS, tylko z w dniu rozwiązania umowy wypłacasz odprawę emerytalną. W przeciwnym wypadku czekasz na decyzję.
~ko