Znajdujesz się: Kadry » Forum

Forum

~Mariusz.Libra
piątek, 10 październik, 2008, 11:31
Spóźnienia pracownika
Witam, W regulaminie pracy mamy zapisane że praca wykonywana jest od 08:30 do 17:00 (półgodzinna bezpłatna przerwa). Jeśli pracownik się spóźni, to: 1) Czy mogę spóźnienia odliczać od jego czasu pracy, czy tylko mogę ukarać pracownika zgodnie z kodeksem pracy (za nieprzestrzeganie ustalonego porządku pracy)? 2) Czy jeśli nie mogę odliczyć spóźnień pracownika z jego czasu pracy, to czy mogę odliczyć spóźnienia z jego ewentualnych nadgodzin?
~LD
piątek, 10 październik, 2008, 12:25
Odp: Spóźnienia pracownika
Ewentualne spóznienia możesz odliczyć od czasu pracy.Wykazujesz to w ewidencji czasu pracy i płacisz np za 7,5 godziny w danym dniu.
~Mariusz.Libra
piątek, 10 październik, 2008, 13:13
I właśnie w tym problem.

Tak jak napisałem, w regulaminie pracy są ustalone godziny, a kodeks pracy mówi o nieprzestrzeganiu ustalonego porządku pracy, więc to mi się kłóci.

Z przepisu wynika że nie mogę odjąć spóźnień z czasu pracy, stąd moje drugie pytanie.
~Mariusz.Libra
piątek, 10 październik, 2008, 13:25
I właśnie w tym problem.

Tak jak napisałem, w regulaminie pracy są ustalone godziny, a kodeks pracy mówi o nieprzestrzeganiu ustalonego porządku pracy, więc to mi się kłóci.

Z przepisu wynika że nie mogę odjąć spóźnień z czasu pracy, stąd moje drugie pytanie.
~Mariusz.Libra
piątek, 10 październik, 2008, 13:40
I właśnie w tym problem.

~mm
piątek, 10 październik, 2008, 23:13
Spóźnienia- odpracowanie w tym samym dniu lub tak jak pisze LD- obniżenie dniówki w danym dniu. Jest też możliwość- wpisanie do regulaminu pracy, że wyjścia prywatne lub spóźnienia mogą być odpracowane w tym samym miesiącu w którym wystąpiły wyjścia lub spóźnienia a czas pracy w tym dniu nie będzie pracą w godzinach nadliczbowych.

Twoja Odpowiedź

Autor: ~
Temat:  
Data:    2008-12-05 01:37

Copyright © 2007 - 2008 INFOR PL S.A.