Forum
~TED
piątek, 10 październik, 2008, 10:10
Umowa o Dzieło
Mam pracownika na Umowe o Dzieło od których potrącany jest tylko podatek doch.Umowy są każdego miesiąca po kilka, kilkanaście dni(zależnie od potrzeb).Pracownik ten nie ma żadnego innego dochodu a co za tym idzie nie ma żadnych ubezpieczeń.Zastanawiam się czy wszystko jest OK? Moim zdaniem powinien zgłosić działalność czy nie musi? Bardzo proszę o odpowiedź.
~Maria
piątek, 10 październik, 2008, 10:18
Odp: Umowa o Dzieło
umowa o dzieło nie rodzi obowiązku ubezpieczenia,no chyba że jest z własnym pracownikiem,a on jest wykonawcą,a nie pracownikiem,tak
wynika z tego co piszesz.Umowy zlecenia,czy umowy o dzieło
może mieć każdy.
wynika z tego co piszesz.Umowy zlecenia,czy umowy o dzieło
może mieć każdy.
~koleżanka
piątek, 10 październik, 2008, 22:32
Odp: Umowa o Dzieło
moim zdaniem nie jest ok
dlaczego uważasz, że powinien zgłosić działalność ? a przede wszystkim brak jest informacji co on ma do wykonania w ramach tej umowy - mam wątpliwości czy tu faktycznie może być umowa o dzieło
umowa o dzieło jest umową rezultatu, jak się ma do tego to zdanie "Umowy są każdego miesiąca po kilka, kilkanaście dni"; chyba omijacie przepisy prawa pracy
dlaczego uważasz, że powinien zgłosić działalność ? a przede wszystkim brak jest informacji co on ma do wykonania w ramach tej umowy - mam wątpliwości czy tu faktycznie może być umowa o dzieło
umowa o dzieło jest umową rezultatu, jak się ma do tego to zdanie "Umowy są każdego miesiąca po kilka, kilkanaście dni"; chyba omijacie przepisy prawa pracy