Forum
~lola
środa, 8 październik, 2008, 07:12
nowa pracownica, a jej poprzedniczka
Witam.
Od 01.10.2008 pracuje w nowej firmie. Moja poprzedniczka jest w zagrożonej ciąży, musi leżeć i wogóle podobno ciąza bardzo zagrożona. Mój szef wiedzac o tym zatrudnił nowego pracownika na jej stanowisko i w czasie rozmowy rekrutacyjnej powiedzial mi ze nie jest to praca na zastepstwo. bo dziewczyna ktora pracowala na moim miejscu jest w zagrozonej ciazy i na pewno w czasie ciazy nie wroci a potem macierzynski, wypoczynowy itp. Mam stały kontakt z ta dziewczyna bo ma mi przekazywac prace. Wczoraj oswiadczyla mi ze ona sie dobrze czuje i chce wrocic i bedzie zadac przywrocenia na jej stanowisko(jest to nie mozliwe bo jestem Ja-mam umowe na czas nieokreslony, firma jest mala wszystkich pracowników jest 13). Proszę mi pomoc bo szef na pewno bedzie mnie pytal co ma zrobic bo jestem jego prawa reka. Nadmienie ze dziewczyna przebywa ponad 30 dni na L4- czy mam ja wyslac na badania kontrolne? Co zrobic jeśli tych badan nie przejdzie pozytywnie? Nie mozna jej zwolnic bo jest w ciązy Proszę o pomoc
~.
piątek, 10 październik, 2008, 19:29
Odp: nowa pracownica, a jej poprzedniczka
na badania obowiązkowo jeśli chce wrócic do pracy - powinna miec zaświadczenie od ginekologa że nie ma do tego przeciwwskazań. Jeśli badań nie przejdzie to powinna iśc dalej na L4. A to już chyba nie Twój problem co zrobi pracodawca z dwiema pracownicami na tym samym stanowisku - mógł pomyślec i dac Tobie umowę na zastępstwo.
~marg
piątek, 10 październik, 2008, 20:03
zaświadczenie ale nie od ginekologa ale od lekarza medycyny pracy.No i pamiętaj Ty też możesz byc w takiej sytuacji jak ta dziewczyna ,a szef chyba nie jest wobec niej w porządku a tym samym wobec Ciebie.
~Ania
piątek, 10 październik, 2008, 23:20
Poprzedniczka wraca na swoje stanowisko pracy , takie jej prawo , a ty sobie poradzisz , przecież jesteś prawą ręką pracodawcy
~.
sobota, 11 październik, 2008, 10:21
powinna mie zaświadczenie od ginekologa które pokarze lekarzowi medycyny pracy
~zołza
sobota, 11 październik, 2008, 12:33
1.Twój szef nie wie, co robi, bo właśnie z tobą powinien był zawrzeć umowę na zastępstwo pracownicy, która w okresie ciąży będzie na zwolnieniu lekarskim, następnie na macierzyńskim, wypoczynkowym i ewentualnie wychowawczym.
2. Pracownica nie musi żądać przywrócenia na stanowisko, bo ona cały czas jest zatrudniona, przebywa jedynie na zwolnieniu lekarskim, z którego ma pełne prawo w każdej chwili wrócić do pracy.
3. Przed powrotem do pracy musi wykonać badanie kontrolne u lekarza medycyny pracy i dostarczyć tzw. zdolność do pracy. Oczywiste jest, że nie można jej zwolnić.
4. Skoro twój szef dał ci umowę na czas nieokreślony, to niech teraz zjada tę żabę.
2. Pracownica nie musi żądać przywrócenia na stanowisko, bo ona cały czas jest zatrudniona, przebywa jedynie na zwolnieniu lekarskim, z którego ma pełne prawo w każdej chwili wrócić do pracy.
3. Przed powrotem do pracy musi wykonać badanie kontrolne u lekarza medycyny pracy i dostarczyć tzw. zdolność do pracy. Oczywiste jest, że nie można jej zwolnić.
4. Skoro twój szef dał ci umowę na czas nieokreślony, to niech teraz zjada tę żabę.