Znajdujesz się: Kadry » Forum

Forum

~aldona
sobota, 6 wrzesień, 2008, 16:55
termin powrot do pracy
mam pracownice, kt po urodzeniu dziecka przebywała na urlopie macieżyńskim, potem, wykorzystała zaległy urlop,teraz przynosli kolejne L4,problem w tym że nie moge od niej uzyskac informacji kiedy planuje powrót do pracy,to dla mnie problem bo zatrudniłam pracownika na zastępstwo i musze wiedzieć do kiedy mu przedłuzyc umowe.Czy moge wystosowac jakies pismo do tej pracownicy? I czy jej odpowiedź na piśmie bedzie wiążąca? jak sformuowac takie pismo??
~kawka
sobota, 6 wrzesień, 2008, 16:58
Odp: termin powrot do pracy
w zależności do kiedy ma umowę
nawet jeżeli umowa zakończy się z dniem np. 31.09.08 a pracownik dalej choruje
to nie musisz przedłużać umowy
~kawka
sobota, 6 wrzesień, 2008, 17:00
a po drugie chorujący pracownik nie jest w stanie określić kiedy zakończy się
choroba, chyba że jest krótkotrwała
~kawka
sobota, 6 wrzesień, 2008, 17:05
Termin wygaśnięcia umowy o pracę na czas określony (w tym umowa na zastępstwo) zależy od sposobu jego określenia w umowie. Jeżeli w umowie przewidziano, że kończy się ona z dniem powrotu pracownika zastępowanego, wówczas ostatnim dniem pracy zastępcy (dzień wygaśnięcia umowy) jest właśnie dzień powrotu zastępowanego.
~aldona
sobota, 6 wrzesień, 2008, 17:07
pracownik na L4 umowe bezterminowo,ale musialam zatrudnic kogos na zastepstwo i temu zatepujacemu musze przedłuzc umowę, a pracownik na L4 nie jest chory tylko kąbinuje zamiast sie okreslic i zdecydowac np na urlop wychowawczy
~kawka
sobota, 6 wrzesień, 2008, 17:09
umowę na zastępstwo- Jest to umowa zawierana na okres nieobecności pracownika. Osoba zatrudniona na podstawie takiej umowy ma wykonywać obowiązki nieobecnego pracownika. Nie musi jednak być ona zatrudniona w tym samym wymiarze czasu pracy. Nie ma również ograniczenia w ilości zawierania umów na zastępstwo. Nie przekształca się ona w umowę na czas nieokreślony. Umowa na zastępstwo kończy się w dniu powrotu pracownika do firmy. Można ją również wypowiedzieć. Okres wypowiedzenia umowy na zastępstwo wynosi 3 dni robocze Zatrudniając kobietę w ciąży, jako osobę zastępującą nie ma również obowiązku przedłużania tego zatrudnienia do dnia porodu, jak to występuje w przypadku umowy na okres próbny, czas określony, czy na czas wykonywania określonej pracy.
~aldona
sobota, 6 wrzesień, 2008, 17:09
Odp
zastepujacy tez chce wiedziec do kiedy bedzie miał umowe
~kawka
sobota, 6 wrzesień, 2008, 17:11
Odp
wieć na umowie wpisz, że umowa kończy się ona z dniem powrotu pracownika zastępowanego, i to wystarczy
~kawka
sobota, 6 wrzesień, 2008, 17:12
Odp
to masz poroblem, a pracownik nie ma obowiązku określania kiedy wróci z chorobowego, to tylko jego dobra wola
~kawka
sobota, 6 wrzesień, 2008, 17:13
Odp
to masz poroblem, a pracownik nie ma obowiązku określania kiedy wróci z chorobowego, to tylko jego dobra wola
~kawka
sobota, 6 wrzesień, 2008, 17:14
Odp
wieć na umowie wpisz, że umowa kończy się ona z dniem powrotu pracownika zastępowanego, i to wystarczy
~kawka
umowę na zastępstwo- Jest to umowa zawierana na okres nieobecności pracownika. Osoba zatrudniona na podstawie takiej umowy ma wykonywać obowiązki nieobecnego pracownika. Nie musi jednak być ona zatrudniona w tym samym wymiarze czasu pracy. Nie ma również ograniczenia w ilości zawierania umów na zastępstwo. Nie przekształca się ona w umowę na czas nieokreślony. Umowa na zastępstwo kończy się w dniu powrotu pracownika do firmy. Można ją również wypowiedzieć. Okres wypowiedzenia umowy na zastępstwo wynosi 3 dni robocze Zatrudniając kobietę w ciąży, jako osobę zastępującą nie ma również obowiązku przedłużania tego zatrudnienia do dnia porodu, jak to występuje w przypadku umowy na okres próbny, czas określony, czy na czas wykonywania określonej pracy.
~aldona
bardziej mnie interesuje czy jest jakas możliwość zmuszenia pracownika zeby sie okreslil co do powrotu?
~kawka
sobota, 6 wrzesień, 2008, 17:16
nie ma takiej możliwośći
~k4kmxdlmxe
niedziela, 7 wrzesień, 2008, 04:56
4vwdo3pkno wgp8p8hd35e7d8n enyc1klu
~do kawki
niedziela, 7 wrzesień, 2008, 19:23
czy ty musisz powielać odpowiedź? takie masło maślane