Forum
~anka7707
poniedziałek, 25 sierpień, 2008, 08:06
nowa podstawa wymiaru zasiłków-wyrok trybunału
Moje pytanie dotyczy wyroku Trybunału Konstytucyjnego, który wszedł w życie 7 lipca 2008r.Czy liczyć na nowo podstawy zasiłków dla zwolnień od 7 lipca, a z wcześniejszymi poczekać na wnioski pracowników? Jak rozwiązaliście u siebie ten temat?
Będę wdzięczna za komentarze.
~M_O
poniedziałek, 25 sierpień, 2008, 08:17
Odp: nowa podstawa wymiaru zasiłków-wyrok trybunału
Ja zwolnienia po 7 lipca (i te ktore zaczely sie wczesniej ale objely termin 7 lipca) zgodnie z informacją ZUS przeliczam raz jeszcze. Natomiast na pozostale czekam na wnioski pracownikow.
~anka7707
poniedziałek, 25 sierpień, 2008, 08:32
dzięki:)też tak zrobię.
~koleżanka
poniedziałek, 25 sierpień, 2008, 08:41
napiszcie coś więcej, dlaczego wg was musicie przeliczać podstawy zasiłków ?
przecież ogólne zasady się nie zmieniły
przecież ogólne zasady się nie zmieniły
~ANKA7707
poniedziałek, 25 sierpień, 2008, 09:12
Zgodnie z wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego.Przeczytaj:
www.zus.pl/default.asp?id=1&p=&idk=757
www.zus.pl/default.asp?id=1&p=&idk=757
~M_O
poniedziałek, 25 sierpień, 2008, 09:21
ja tez stosuje sie do wyroku trybunalu i wydanej opinii przez ZUS
~ania
poniedziałek, 25 sierpień, 2008, 09:30
zasada jest jedna: wyn. chorobowe i zasiłki wypłacone po 07.07.2008 należy bezwzględnie przeliczyć. Resztę tzn. 3 lata wstecz na wniosek pracownika
~koleżanka
poniedziałek, 25 sierpień, 2008, 14:59
znam stanowisko ZUS w tej sprawie, ale to nieprawda, że chorobowe należy bezwzględnie przeliczyć - zależy jak było wyliczane, jeśli zgodnie z regulaminem wynagradzania i ustawą zasiłkową to nic nie trzeba przeliczać
tu nie działa żaden automat, nie róbcie pochopnych kroków
tu nie działa żaden automat, nie róbcie pochopnych kroków
~mar
poniedziałek, 25 sierpień, 2008, 19:15
czy gdzieś może jest dostępny gotowy wniosek o ponowne przeliczenie podstawy wymiaru zasiłku?
Chciałabym fachowo podejsc do rzeczy
Chciałabym fachowo podejsc do rzeczy
~boste
poniedziałek, 25 sierpień, 2008, 19:33
Rzeczpospolita Dobra Firma z dn.20 sierpnia 2008
~matfijka
wtorek, 26 sierpień, 2008, 09:36
a powiedzcie mi, czy jeśli pracownik, który w ubiegłym roku przebywał na zasiłku może teraz wystąpić z wnioskiem o ponowne przeliczenie podstawy? czy tylko osoby które rozpoczęły przebywanie na zasiłku po wyroku TK
~ania
wtorek, 26 sierpień, 2008, 09:41
ZUs nie pozwalał uwzględniac w podstawie zasiłków np. premii lub premii uznaniowych co do których nie było żadnych zapisów dot. zmniejszania bąź przyznawania jej w okresie zwolnienia lekarskiego. Teraz taka premia jest wliczana do podstawy mimo, że nadal takich zapisów w regulamninie nie ma- trzeba więc preliczać
~MM
wtorek, 26 sierpień, 2008, 09:57
Jestem początkująca i powiem wam, ze niewiele zrozumiałam z tego wyroku trybunału... Jeśli mamy pracowników na 5/8 etatu, nie mają właściwie żadnych premii, premii uznaniowych, składników zwiększających wynagrodzenie (jedynie w lipcu wypłacone świadczenie urlopowe), to ja się do tego ma to ponowne przeliczanie wynagrodzeń i zasiłków chorobowych?
~ania
wtorek, 26 sierpień, 2008, 10:00
świadczenie urlopowe nie podlega ZUS-owskim składkom. Stała płaca nie wymaga przeliczenia problem pojawia się z innymi składnikami np. premiami
~-zula
wtorek, 26 sierpień, 2008, 10:03
a jeżeli premia wypłaca jest rzadko (np. 3 razy w roku) otrzymują ją tylko niektórzy pracownicy, ale nie jest to ani regulaminowa ani kwartalna zależy tylko od uznania szefa, czy taką premię wliczyć?
~ania do zuli
wtorek, 26 sierpień, 2008, 10:23
też tak mam. Premia typowo uznaniowa nikoniecznie dla wszystkich, czasami 2-3 razy w roku, żadnych stosownych zapisów(tych o których wspomina ZUS) ale praemia jak najbardziej "ozusowana" więc chyba należy wliczać:)
~MM
wtorek, 26 sierpień, 2008, 10:24
No dobrze, czyli rozumiem, że jeśli nie ma premii, to nie muszę robić żadnego ponownego przeliczania?
~-zula
wtorek, 26 sierpień, 2008, 10:46
dzwoniłam do zus-s i tam też nie wiedzą czy taką premię wliczyć, kazała mi ustalić czy gdyby osoba była na zwolnieniu to by ją dostała, a tego to nawet szef nie wie czy będzie miał dobry humor i ją przyzna takiej osobie. Można je chyba uznać za jednorazowe wypłaty więc chyba nie wliczać. Już nie wiem co z tym zrobić. Jeszcze mam nagrody roczne w grudniu.
~-zula
wtorek, 26 sierpień, 2008, 10:47
dzwoniłam do zus-s i tam też nie wiedzą czy taką premię wliczyć, kazała mi ustalić czy gdyby osoba była na zwolnieniu to by ją dostała, a tego to nawet szef nie wie czy będzie miał dobry humor i ją przyzna takiej osobie. Można je chyba uznać za jednorazowe wypłaty więc chyba nie wliczać. Już nie wiem co z tym zrobić. Jeszcze mam nagrody roczne w grudniu.
~ania
wtorek, 26 sierpień, 2008, 10:49
w wyroku Trybunału jes napisane że jeśli nie ma JEDNOZNACZNYCH zapisów ,że dany składnik jet należny za czas zwolnienia to należy wliczać.ZUS często prezentuje inne stanowisko
~ania do zuli
wtorek, 26 sierpień, 2008, 10:51
Odp
A jak traktujesz taką preię wypłacając wynagrodzenie za urlop wupoczynkowy?
~-zula
wtorek, 26 sierpień, 2008, 10:54
nie wliczam jej do urlopu
~-zula
wtorek, 26 sierpień, 2008, 10:59
nie wliczam jej do urlopu, bo ona nie ma charakteru roszczeniowego i możliwe że jest wypłacona raz a dotyczy pracy za kilka miesięcy
~ania
wtorek, 26 sierpień, 2008, 11:01
Ja też, ale mocno zastanawiam się nad przeliczaniem zwolnień (tyle, że ja nie wypłacam zasiłków, wiec korekty zrobić będzie musiał ZUS). Wcześniej ZUS prezentoewał stanowisko powołując się na zapisy ustawy zasiłkowej i nie zezwalał na zaliczenie premii do podstawy, ale teraz trochę się pozmieniało
~-zula
wtorek, 26 sierpień, 2008, 11:06
:)
~-zula
wtorek, 26 sierpień, 2008, 11:18
:)
~marta
czwartek, 28 sierpień, 2008, 18:21
Pracuję w jednostce budżetowej, oprócz premii regulaminowej mamy do 65% uznaniowej (rozna wysokosc w roznych m-cach, ale premia dotychczas przyznawana kazdemu). Dodatkowo mamy tez nagrody póroczne - uznaniowe oczywiście, teoretycznie mozna ich nie dostac, ale w praktyce dostają je wszyscy spelniajacy kryteria jej otrzymania. Nagroda roznej wysokosci.
Dotychczasowe wyliczenia wynagrodzeń i zasiłków chorobowych uwzględniały średnią premii (regulaminowej+uznaniowej) z ostatnich 12 m-cy, wiec po wyroku TK nie byłoby właściwie co zmieniac. Pytanie jednak o te nagrody półroczne - czy ja mam je wliczać do podstawy?
Dotychczasowe wyliczenia wynagrodzeń i zasiłków chorobowych uwzględniały średnią premii (regulaminowej+uznaniowej) z ostatnich 12 m-cy, wiec po wyroku TK nie byłoby właściwie co zmieniac. Pytanie jednak o te nagrody półroczne - czy ja mam je wliczać do podstawy?
~marta
czwartek, 28 sierpień, 2008, 20:02
Pracuję w jednostce budżetowej, oprócz premii regulaminowej mamy do 65% uznaniowej (rozna wysokosc w roznych m-cach, ale premia dotychczas przyznawana kazdemu). Dodatkowo mamy tez nagrody póroczne - uznaniowe oczywiście, teoretycznie mozna ich nie dostac, ale w praktyce dostają je wszyscy spelniajacy kryteria jej otrzymania. Nagroda roznej wysokosci.
~olenka
sobota, 30 sierpień, 2008, 18:41
Moi drodzy! Ja pracuje w Zusie w dziale płac...i wiecie co wam powiem! Tylko do konca sierpnia wpłynęło do naszej komórki ponad 600 wniosków o przeliczenie zasiłków. Nie ma przecież bardziej poinformowanych pracowników niż zusowcy..hi,hi.
Makabra. Na wyrównanie jest 30 dni od złożenia wniosku. Siedzimy z dziewczynami codziennie po dwanascie godzin i przychodzimy w sobotę...bo przeciez sami wiecie ,ze wyrównać zasiłek z trzech lat to nie jest wcale takie" hop-siup" Nie przelicza się przeciez jednej podstawy.Niejednokrotnie trzeba "pomacać" i sześć podstaw, rozpatrując taki jeden wniosek. Ponadto przeliczajac zasiłek trzeba pamiętać o zmieniajacych sie na przestrzeni tych trzech lat składkach ZUS. Jest jeszcze dodatkowa trudnośc....odsetki.Jezeli pracownik sie o nie upomni w pisemku, trzeba je naliczyć.Ta sama zasada odnosi się do wynagrodzenia za czas pracy(dostaliśmy pismo z centrali)
Makabra. Na wyrównanie jest 30 dni od złożenia wniosku. Siedzimy z dziewczynami codziennie po dwanascie godzin i przychodzimy w sobotę...bo przeciez sami wiecie ,ze wyrównać zasiłek z trzech lat to nie jest wcale takie" hop-siup" Nie przelicza się przeciez jednej podstawy.Niejednokrotnie trzeba "pomacać" i sześć podstaw, rozpatrując taki jeden wniosek. Ponadto przeliczajac zasiłek trzeba pamiętać o zmieniajacych sie na przestrzeni tych trzech lat składkach ZUS. Jest jeszcze dodatkowa trudnośc....odsetki.Jezeli pracownik sie o nie upomni w pisemku, trzeba je naliczyć.Ta sama zasada odnosi się do wynagrodzenia za czas pracy(dostaliśmy pismo z centrali)
~olenka
sobota, 30 sierpień, 2008, 22:31
dementi! odsetki obligatoryjnie naliczane są od wszystkich zasiłków , a od wynagrodzen za czas choroby, jezeli pracownik upomni sie o nie wyraźnie w pisemnku...
~koleżanka
sobota, 30 sierpień, 2008, 22:52
jestem w szoku !
to nawet i w ZUS-ie też inaczej pracownikom naliczaliście świadczenia chorobowe ???
to aż nie do uwierzenia, ciekawa jestem jakich to składników wynagrodzeń które powinny być uwzględniane w podstawie chorobowego nie braliście do wyliczeń ?
przecież zapewne macie regulamin wynagradzania
proszę o więcej informacji, bo bardzo mnie to zainteresowało
to nawet i w ZUS-ie też inaczej pracownikom naliczaliście świadczenia chorobowe ???
to aż nie do uwierzenia, ciekawa jestem jakich to składników wynagrodzeń które powinny być uwzględniane w podstawie chorobowego nie braliście do wyliczeń ?
przecież zapewne macie regulamin wynagradzania
proszę o więcej informacji, bo bardzo mnie to zainteresowało
~Mariola
niedziela, 31 sierpień, 2008, 07:24
Ja mam pytanie w sprawie odsetek. Zadawałam jejuż, ale odtrzymałam sprzeczne odpowiedzi. Jeśli wypłacę pracownikowi odsetki, to czy muszę zaliczyć je do jego przychodu i opodatkować?
~M_O
niedziela, 31 sierpień, 2008, 18:23
do Marioli - jak najbardziej!!
~olenka
niedziela, 31 sierpień, 2008, 19:53
Tak, tak moja droga kolezanko. W samym Zus-ie obowiązuje regulamin, na podstawie którego, w majestacie prawa, można, a nawet trzeba było, obżynać podstawy zasiłków pracownikom ZUS o nagrody i te kwartalne i uznaniowe...dlatego,że w regulaminie nic wyraźnie nie stało napisane, czy są one czy nie są pomniejszane za czas chorobowego...a to ci niespodzianka! nieprawdaż?
~Anka
niedziela, 31 sierpień, 2008, 20:14
Olenka - czy w związku z tym, że u mnie przyznawane są premie uznaniowe tak różnie, że trudno czasami znaleźć jakąś prawidłowość ( w końcu zależą od uznania szefa)i nie ma w regulaminie wzmianki o obniżaniu lub nie za czas choroby, to ja też muszę wszystkim przeliczyć i uznać te premie?
~olenka
niedziela, 31 sierpień, 2008, 21:11
Anko pozostaje mi zacytowac stanowisko Zus....W związku z wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego, przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego oraz pozostałych świadczeń w razie choroby i macierzyństwa, należy uwzględniać składniki wynagrodzenia, od których odprowadzana jest składka na ubezpieczenie chorobowe, z wyłączeniem składników, co do których obowiązujące u pracodawcy przepisy płacowe albo umowy o pracę (u pracodawców nie mających obowiązku tworzenia regulaminów wynagradzania), zawierają jednoznaczne postanowienia o zachowywaniu przez pracownika prawa do tego składnika wynagrodzenia za okres pobierania zasiłku.
W razie braku takich postanowień w przepisach płacowych lub umowach o pracę należy uznać, że składnik wynagrodzenia nie jest wypłacany za okres pobierania zasiłku i powinien być przyjęty do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku. Jeżeli jednak powstaną wątpliwości, a pracodawca udokumentuje, że wypłaca składnik wynagrodzenia za okres pobierania zasiłku, mimo że nie zawarł tej zasady w przepisach płacowych lub umowie o pracę, składnika tego nie należy uwzględniać w podstawie wymiaru.
W razie braku takich postanowień w przepisach płacowych lub umowach o pracę należy uznać, że składnik wynagrodzenia nie jest wypłacany za okres pobierania zasiłku i powinien być przyjęty do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku. Jeżeli jednak powstaną wątpliwości, a pracodawca udokumentuje, że wypłaca składnik wynagrodzenia za okres pobierania zasiłku, mimo że nie zawarł tej zasady w przepisach płacowych lub umowie o pracę, składnika tego nie należy uwzględniać w podstawie wymiaru.
~olenka
niedziela, 31 sierpień, 2008, 21:25
Odp
tzn. ja na Twoim miejscu bym to wszystko wliczyła... dlatego ,że skoro regulamin na ten temat milczy, to jest domniemanie,ze składnik nie jest wypłacany za czas chorobowego. U nas jest tak z tymi nagrodami,ze w praktyce pracownik który jest na chorobowym nagrody kwartalnej czy innej nie dostaje...no bo niby czemu miałby ją dostać, skoro się nie miał okazji wykazać, bo leżał w łózeczku...
~olenka
niedziela, 31 sierpień, 2008, 21:36
Odp
a u was za leżenie w łózeczku szef premie przyznaje???
~Anka
niedziela, 31 sierpień, 2008, 21:36
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Ale nie pocieszyłaś mnie. Mam teraz mnóstwo roboty. Poza tym u kilku osób znalazłam nieprawidłowości. Otóż przy naliczaniu chorobowego jest wyliczona niepoprawna podstawa. Zastanawiam się, czy mogę teraz wyrównać pracownikom tamtą niezgodność razem z przeliczeniem premii?
~koleżanka
niedziela, 31 sierpień, 2008, 21:46
teraz to jest galimatias
regulaminy wynagradzania przeważnie zawierają zapisy o pomniejszaniu składników wynagrodzenia za okres choroby, bo tego wymaga ustawa zasiłkowa aby móc wliczać je do podstawy, pracodawcy raczej nie piszą o przysługiwaniu tych składników za okres pobierania zasiłku
regulaminy wynagradzania przeważnie zawierają zapisy o pomniejszaniu składników wynagrodzenia za okres choroby, bo tego wymaga ustawa zasiłkowa aby móc wliczać je do podstawy, pracodawcy raczej nie piszą o przysługiwaniu tych składników za okres pobierania zasiłku
~koleżanka
niedziela, 31 sierpień, 2008, 21:47
Odp
wg mnie powinnaś to skorygować skoro zauważyłaś błędy
~Anka
niedziela, 31 sierpień, 2008, 21:51
Ale jak skorygować? Czy najpierw zrobić korektę RCA i DRA do tamtych błędnie naliczonych okresów i dopiero przeliczyć z premią, czy wszystko przeliczyć i wypłacić łącznie bez korygowania?
~olenka
niedziela, 31 sierpień, 2008, 21:59
Anko pozostaje mi zacytowac stanowisko Zus....W związku z wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego, przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego oraz pozostałych świadczeń w razie choroby i macierzyństwa, należy uwzględniać składniki wynagrodzenia, od których odprowadzana jest składka na ubezpieczenie chorobowe, z wyłączeniem składników, co do których obowiązujące u pracodawcy przepisy płacowe albo umowy o pracę (u pracodawców nie mających obowiązku tworzenia regulaminów wynagradzania), zawierają jednoznaczne postanowienia o zachowywaniu przez pracownika prawa do tego składnika wynagrodzenia za okres pobierania zasiłku.
~olenka
niedziela, 31 sierpień, 2008, 22:02
sorry dziewczyny! jakoś nabiło mi to samo drugi raz..
~olenka
niedziela, 31 sierpień, 2008, 22:11
Odp
skoro piszą w regulaminie o pomniejszaniu za czas chorobowego, to tym samym zakładają, że składnik jest wypłacany w czasie, gdy pracownik jest chory, tylko w odpowiednio zmniejszonej wysokosci. Jeżeli chodzi o te składniki, to dalej są wliczane do chorobowego...tu się nic nie zmieniło = w tych zakładach pracy nie mają roboty z "trybunałową przelicznką"
~koleżanka
niedziela, 31 sierpień, 2008, 22:12
Anka, nie rób żadnej korekty tamtych dokumentów, skoro teraz chcesz wypłacić wyrównanie bo źle wyliczyłaś, to wykażesz to w bieżących dokumentach
a co do przeliczania podstawy - może napisz dokładnie wszystko po kolei, jak wyliczałaś podstawy, dlaczego uważasz, że musisz je przeliczać ?
a co do przeliczania podstawy - może napisz dokładnie wszystko po kolei, jak wyliczałaś podstawy, dlaczego uważasz, że musisz je przeliczać ?
~Anka
poniedziałek, 1 wrzesień, 2008, 09:05
Pracownica była zatrudniona 10.10.2007 a ja przez pomyłkę nie pominęłam tej podstawy do wyliczenia chorobowego w czerwcu 2008. Poza tym ta Pani otrzymała w październiku 100 zł premii uznaniowej i jej też nie wzięłam pod uwagę. W lipcu 2008 znowu była chora, więc muszę przeliczyć ja z urzędu i nie wiem co zrobić.
~koleżanka
poniedziałek, 1 wrzesień, 2008, 12:56
jeśli ta premia jest pomniejszana za okres choroby to nie należy jej wliczać do podstawy, a październik faktycznie powinien być wyłączony
~aga
wtorek, 9 wrzesień, 2008, 14:05
Mam pytanie czy ktoś może mi podpowiedzić jak ma wyglądać taki wniosek i czy nalezy w nim podawac daty przebywania na zasiłu chorobowym i macierzyńskim czy wystarczy zawżeć to jednym zdaniu a pracowdawca sam sprawdzi.
~.
piątek, 12 wrzesień, 2008, 10:19
jaka jest podstawa , że wyrównanie świadczeń musi nastapić w ciągu 30 dni od dnia złożenia wniosku ?
~MW
piątek, 12 wrzesień, 2008, 18:00
Od 1.05 przebywam na zwolnieniu lekarskim. Premie w firmie, w której pracuję przyznawane są 2 razy albo 1 raz w roku. Dodatkowo kobiety dostają "nagrodę na dzień kobiet". Jeśli przebywałam na chorobowym albo macierzyńskim nie dostawałam premii w ogóle albo tylko za okres, w którym byłam w pracy, zostałam również pominięta przy w/w "nagrodzie". W regulaminie premiowania nie ma wzmianki na temat tego czy przysługuje czy nie na chorobowym. Firma twierdzi, że wyrok TK jej nie dotyczy (i nie podwyższyła mi podstawy obecnie i nic nie przeliczyła) oraz dostałam informację z kadr, że składanie wniosku o wyrównanie za 3 lata wstecz jest bezzasadne. Do kogo mogę się zwrócić o rozstrzygnięcie kto ma rację?
~AM
piątek, 19 wrzesień, 2008, 10:23
Skąd wynika te 30 dni na wypłacenie wyrównania????
Kto pokrywa odsetki - zakład pracy czy ZUS????
U nas są premie kwatalne uznaniowe ale nie ma żadnych regulacji co do zmniejszania albo przyznawania ich za czas choroby, czyli powinny się znaleźć w podstawie wymiaru ?
Kto pokrywa odsetki - zakład pracy czy ZUS????
U nas są premie kwatalne uznaniowe ale nie ma żadnych regulacji co do zmniejszania albo przyznawania ich za czas choroby, czyli powinny się znaleźć w podstawie wymiaru ?
~koleżanka
piątek, 19 wrzesień, 2008, 23:18
nie powinny
~Iza
poniedziałek, 22 wrzesień, 2008, 20:56
Widze kilka pytan, ale brak odpowiedzi. Mam nadzieje iz ktos doswiadczony jednak mi odpowie, czy ja powinnam pisac wniosek do firmy jesli:
w 2007 roku od maja bylam na zwolnieniu lekarskim, w sierpniu 2007 urodzilam dziecko. W firmie w grudniu 2006 byly premie uznaniowe (wyplata zasilku na 12 miesiecy przed niedyspozycja do pracy zostala policzona jako srednia z okresu 01.04.2006-31.03.2007 od tylko podstawy wynagrodzenia). W regulaminie premiowania nie ma informacji na temat tego czy przysługuje czy nie na chorobowym i macierzynskim. Czy do podstawy wyliczenia zasilku powinno sie uwzglednic te premie z grudnia 2006, skoro byla za nia odprowadzona skladka chorobowa? W moim przypadku jest to ponad 6 miesiecy wedlug mnie z zanizona wartoscia zasilku chorobowego/macierzynskiego. Prosze o odpowiedz.
w 2007 roku od maja bylam na zwolnieniu lekarskim, w sierpniu 2007 urodzilam dziecko. W firmie w grudniu 2006 byly premie uznaniowe (wyplata zasilku na 12 miesiecy przed niedyspozycja do pracy zostala policzona jako srednia z okresu 01.04.2006-31.03.2007 od tylko podstawy wynagrodzenia). W regulaminie premiowania nie ma informacji na temat tego czy przysługuje czy nie na chorobowym i macierzynskim. Czy do podstawy wyliczenia zasilku powinno sie uwzglednic te premie z grudnia 2006, skoro byla za nia odprowadzona skladka chorobowa? W moim przypadku jest to ponad 6 miesiecy wedlug mnie z zanizona wartoscia zasilku chorobowego/macierzynskiego. Prosze o odpowiedz.
~Iza
poniedziałek, 22 wrzesień, 2008, 21:02
Widze kilka pytan, ale brak odpowiedzi. Mam nadzieje iz ktos doswiadczony jednak mi odpowie, czy ja powinnam pisac wniosek do firmy jesli:
~koleżanka
poniedziałek, 22 wrzesień, 2008, 22:27
moim zdaniem ta premia nie powinna być wliczona do podstawy naliczenia zasiłku
~Iza
wtorek, 23 wrzesień, 2008, 07:33
~Iza
wtorek, 23 wrzesień, 2008, 08:08
Ale dlaczego? czy odprowadzone skladki chorobowe nie sa wazne? nie pracuje w kadrach, wiec i nie znam sie na tym, ale wydaje mi sie ze wyrok TK rozumiem...
~Ola
wtorek, 23 wrzesień, 2008, 13:19
do koleżanki:
ja również ciekawa jestem uzasadnienia - dlaczego nie powinna?
ja również ciekawa jestem uzasadnienia - dlaczego nie powinna?
~Ola
wtorek, 23 wrzesień, 2008, 13:21
do koleżanki:
też jestem bardzo ciekawa uzasadnienia - dlaczego nie powinna???
też jestem bardzo ciekawa uzasadnienia - dlaczego nie powinna???
~zuzia
wtorek, 23 wrzesień, 2008, 13:37
Mam dwa pytania:
1) Czy jest gdzieś w internecie gotowy wniosek pracownika o ponowne ustalenie wymiaru zasiłku chorobowego?
2) Jakie odsetki naliczać?
1) Czy jest gdzieś w internecie gotowy wniosek pracownika o ponowne ustalenie wymiaru zasiłku chorobowego?
2) Jakie odsetki naliczać?
~Ola
wtorek, 23 wrzesień, 2008, 20:56
ad. 1 grafik.rp.pl/grafika2/185506
ad. 2 www.sgk.gofin.pl/2,271,99607,0.html (pkt. 1.4 obliczenie odsetek)
ad. 2 www.sgk.gofin.pl/2,271,99607,0.html (pkt. 1.4 obliczenie odsetek)
~koleżanka
wtorek, 23 wrzesień, 2008, 21:09
do Izy i Oli - skoro w waszym regulaminie nie ma zapisu na temat przysługiwania czy nie na chorobowym i macierzyńskim, to ja założyłam że nie ma również informacji o pomniejszaniu za te okresy - tego nie napisałaś
~Ola
wtorek, 23 wrzesień, 2008, 21:21
tutaj też o odsetkach i wyjaśnienie skąd 30 dni na wypłatę: www.zus.pl/files/odsetkiTK.pdf
~Ola
wtorek, 23 wrzesień, 2008, 21:35
do koleżanki: jeszcze raz za ZUSem: "W związku z wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego, przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego oraz pozostałych świadczeń w razie choroby i macierzyństwa, należy uwzględniać składniki wynagrodzenia, od których odprowadzana jest składka na ubezpieczenie chorobowe, z wyłączeniem składników, co do których obowiązujące u pracodawcy przepisy płacowe albo umowy o pracę (u pracodawców nie mających obowiązku tworzenia regulaminów wynagradzania),zawierają jednoznaczne postanowienia o zachowywaniu przez pracownika prawa do tego składnika wynagrodzenia za okres pobierania zasiłku.
W razie braku takich postanowień w przepisach płacowych lub umowach o pracę należy uznać, że składnik wynagrodzenia nie jest wypłacany za okres pobierania zasiłku i powinien być przyjęty do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku".
tutaj:
1. składka od premii jest odprowadzana
2. w regulaminie nie ma jednoznacznego postanowienia o zachowaniu prawa do premii (ani pomniejszaniu - po prostu regulamin milczy na ten temat, a stan faktyczny jest taki, że premia za czas przebywania na chorobowym/macierzyńskim nie przysługuje)
więc dlaczego tej premii nie wliczamy do podstawy zasiłku???
W razie braku takich postanowień w przepisach płacowych lub umowach o pracę należy uznać, że składnik wynagrodzenia nie jest wypłacany za okres pobierania zasiłku i powinien być przyjęty do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku".
tutaj:
1. składka od premii jest odprowadzana
2. w regulaminie nie ma jednoznacznego postanowienia o zachowaniu prawa do premii (ani pomniejszaniu - po prostu regulamin milczy na ten temat, a stan faktyczny jest taki, że premia za czas przebywania na chorobowym/macierzyńskim nie przysługuje)
więc dlaczego tej premii nie wliczamy do podstawy zasiłku???
~koleżanka
wtorek, 23 wrzesień, 2008, 21:51
a skąd wiesz, że ta premia u Oli wypłacona w grudniu 2006 roku była naliczona bez uwzględniania absencji chorobowej pracowników ?
~aneshama
wtorek, 23 wrzesień, 2008, 22:08
hmmmmm jezeli naliczalam podstawy chor tylko z placy zasadniczej doliczalam "13", natomiast nie doliczalam dodatków stażowych i funkcyjnych tzn ze musze to wszystko przeliczyc i dokonac stosownych korekt???? jejku!!
~Iza
środa, 24 wrzesień, 2008, 08:11
Premie w grudniu 2006 byla za dobre wyniki finansowe w firmie w calym 2006 roku, i ustalaja je nasi dyrektorzy indywidualnie dla kazdego pracownika. Podaja do kadr % w stosunku do Twojej pensji ile Ci za prace roczna sie nalezy. Nic nie wiem o uwzglednieniu absencji chorobowej. W 2007 mimo ze bylam kilka miesiecy w pracy, juz nie dostalam premii, gdyz pracownica na macierzynskim jest .... tym gorszym pracownikiem, wie c nie ma co doceniac za wklad pracy jak i motywowac dalej. A poki co kadry w firmie nie odpowiadaja nic na temat wnioskow, ustnie tylko przekazuja ze naszej firmy to nie dotyczy. Wiec nie wiem czy skladac czy nie ten wniosek.
~Iza
środa, 24 wrzesień, 2008, 09:06
Premie w grudniu 2006 byla za dobre wyniki finansowe w firmie w calym 2006 roku, i ustalaja je nasi dyrektorzy indywidualnie dla kazdego pracownika. Podaja do kadr % w stosunku do Twojej pensji ile Ci za prace roczna sie nalezy. Nic nie wiem o uwzglednieniu absencji chorobowej. W 2007 mimo ze bylam kilka miesiecy w pracy, juz nie dostalam premii, gdyz pracownica na macierzynskim jest .... tym gorszym pracownikiem, wie c nie ma co doceniac za wklad pracy jak i motywowac dalej. A poki co kadry w firmie nie odpowiadaja nic na temat wnioskow, ustnie tylko przekazuja ze naszej firmy to nie dotyczy. Wiec nie wiem czy skladac czy nie ten wniosek.
~Iza
środa, 24 wrzesień, 2008, 11:48
Zacytuje tutaj osobe z ZUS "Tak, tak moja droga kolezanko. W samym Zus-ie obowiązuje regulamin, na podstawie którego, w majestacie prawa, można, a nawet trzeba było, obżynać podstawy zasiłków pracownikom ZUS o nagrody i te kwartalne i uznaniowe...dlatego,że w regulaminie nic wyraźnie nie stało napisane, czy są one czy nie są pomniejszane za czas chorobowego...a to ci niespodzianka! nieprawdaż?" Jesli tutaj w ZUS naliczaja sobie to dlaczego moja firma ma nie naliczyc mi prawnie nalezacych sie nam pracownikom pieniedzy???????????? Przeciez nie chodzi tutaj o jakies kombinacje, tylko normalne pieniadze, ktore nawet bez wnioskow powinny byc nam oddane, jakw normalnych cywilizowanych uczciwych jednostkach!!!
~Ola
środa, 24 wrzesień, 2008, 16:33
do koleżanki:
Iza wyjaśniła. Osobiście nie znam firmy, w której płacą premię za przebywanie na chorobowym/macierzyńskim. U mnie jest tak jak u Izy - nie ma Cię w pracy - nie masz premii i nawet po wyroku TK nic Ci nie wyrównamy jeśli złożysz wniosek... albo jeśli byłaś na zwolnieniu przed i po wyroku, choć teoretycznie z urzędu powinni to zrobić...
chyba, że koleżanka też ma inne zdanie na ten temat?
Iza wyjaśniła. Osobiście nie znam firmy, w której płacą premię za przebywanie na chorobowym/macierzyńskim. U mnie jest tak jak u Izy - nie ma Cię w pracy - nie masz premii i nawet po wyroku TK nic Ci nie wyrównamy jeśli złożysz wniosek... albo jeśli byłaś na zwolnieniu przed i po wyroku, choć teoretycznie z urzędu powinni to zrobić...
chyba, że koleżanka też ma inne zdanie na ten temat?
~Moni
środa, 24 wrzesień, 2008, 17:16
Iza i Ola maja ten sam problem, czy nie lepiej poprosic kadry o pisemna decyzje co do Waszej sytuacji albo po prostu zlozyc ten wniosek i poczekac 30 dni na odpowiedz. Albo zyskacie, a raczej nic nie stracicie. To Wasza firma powinna tu sie wypowiedziec dokladnie, bo m nie znamy detali z regulaminow u Was.
~Moni
środa, 24 wrzesień, 2008, 17:58
Iza i Ola maja ten sam problem, czy nie lepiej poprosic kadry o pisemna decyzje co do Waszej sytuacji albo po prostu zlozyc ten wniosek i poczekac 30 dni na odpowiedz. Albo zyskacie, a raczej nic nie stracicie. To Wasza firma powinna tu sie wypowiedziec dokladnie, bo m nie znamy detali z regulaminow u Was.
~Gosia
sobota, 27 wrzesień, 2008, 12:35
Mam pytanie czy jezeli w regulaminie wynagradzania jest wzmianka o premii uznaniowej do 30% wynagrodzenia zasadniczego czy pracodwaca może wypłacać pracowniom taka premię w wyzszej kowcie niż te 30%?
~wera
sobota, 27 wrzesień, 2008, 13:28
premię można zawsze wypłacic w wyższej kwocie niż przewiduje to regulamin
~Gosia
sobota, 27 wrzesień, 2008, 14:57
Dziekuję wera
~Iwona
sobota, 27 wrzesień, 2008, 20:31
Proszę o podpowiedź czy należy wliczyć do podstawy wypłaconą nagrodę roczną za 2006 rok wypłaconą w maju 2007 roku. Podstawę do chorobowego stanowi wynagrodzenie od sierpnia 2006 do lipca 2007. Za 2007 rok premia roczna już nie została wypłacona. Wypłata premii rocznej nie jest zapisana w regulaminie wynagradzania. Jeżeli należy ją wliczyć to w jakiej wysokości? Nigdy wcześniej premii rocznej nie wliczałam i nie wiem jak to zrobić.
~Iwona
sobota, 27 wrzesień, 2008, 20:47
Proszę o podpowiedź czy należy wliczyć do podstawy wypłaconą nagrodę roczną za 2006 rok wypłaconą w maju 2007 roku. Podstawę do chorobowego stanowi wynagrodzenie od sierpnia 2006 do lipca 2007. Za 2007 rok premia roczna już nie została wypłacona. Wypłata premii rocznej nie jest zapisana w regulaminie wynagradzania. Jeżeli należy ją wliczyć to w jakiej wysokości? Nigdy wcześniej premii rocznej nie wliczałam i nie wiem jak to zrobić.
~Iwona
sobota, 27 wrzesień, 2008, 21:22
~Ania
środa, 1 październik, 2008, 19:34
Pracuję w budżetówce. W mojej firmie występuje dodatek specjalny procentowy od zasadniczej ale na bardzo krótkie okresy np 1 lub 2 miesiące. Pytanie czy powinnam go uwzględnić w podstawie wymiaru zasiłkuchorobowego
~anka
poniedziałek, 6 październik, 2008, 12:58
Dzień dobry,
Pracuję jako nauczyciel. Czy za okres urlopu macierzyńskiego i zwolnienia lekarskiego w czasie ciąży należy mi się wyrównanie? Chodzi mi o takie "składniki pensji" jak: dodatek motywacyjny, dodatek za trudne warunki pracy, dodatek wiejski. A co z ostatnimi miesiącami ciąży, gdy wynagrodzenie wypłacał mi zus? Powinnam do nich tez złożyc pismo czy tylko do pracodawcy? Dziekuję za odpowiedź i pozdrawiam
Pracuję jako nauczyciel. Czy za okres urlopu macierzyńskiego i zwolnienia lekarskiego w czasie ciąży należy mi się wyrównanie? Chodzi mi o takie "składniki pensji" jak: dodatek motywacyjny, dodatek za trudne warunki pracy, dodatek wiejski. A co z ostatnimi miesiącami ciąży, gdy wynagrodzenie wypłacał mi zus? Powinnam do nich tez złożyc pismo czy tylko do pracodawcy? Dziekuję za odpowiedź i pozdrawiam
~bajka
poniedziałek, 6 październik, 2008, 13:29
A skąd jesteś pewna , że zakład pracy nie wliczył Ci tych dodatków o których piszesz do zasiłku macierzyńskiego ? . Ja w naszym zakładzie pracy wliczam oprócz dodatków wiejskiego i mieszkaniowego , bo one są świadczeniami socjalnymi . Najpierw trzeba zapytać , a potem pisać podanie .
~Anulk
wtorek, 7 październik, 2008, 20:04
Słuchajcie a odsetki od zaległych odsetek są opodatkowane czy nie i jaka podstawa prawna do tego
~Anulk
wtorek, 7 październik, 2008, 20:11
Słuchajcie a odsetki od zaległych odsetek są opodatkowane czy nie i jaka podstawa prawna do tego
~Anulk
wtorek, 7 październik, 2008, 20:25
~Zosia
wtorek, 7 październik, 2008, 23:31
Ja pracuję na PKP i w skład mojej wypłaty wchodzi: wynagrodzenie zasadnicze; dodatek za staż pracy; ekwiwalent za deputat węglowy; premia procentowa wypłacana co miesiąc; dodatki za pracę w warunkach niebezpiecznych; za nocki i za pracę w niedzielę; i od tego są odprowadzane składki na ubezpieczenia społeczne a od czego powinno być naliczone chorobowe???
~Bardzo pilna sprawa!! Pomóżcie.
środa, 8 październik, 2008, 08:13
Czy nagrody wypłacane z okazji Dnia Edukacji Narodowej powinny być przyjmowane do podstawy wymiaru zasiłków???? Są one zalezne od osiągnięć nauczyciela, jak gdyby uznaniowe. Nie ma zapisu, że przysługują podczas choroby, ale też nie ma zapisu, że nie przysługują.
~Ela
środa, 8 październik, 2008, 09:34
Anulk, odsetki nie są opodatkowane ani oskładkowane.
Do Zosi: Wszystkie dodatki u Ciebie powinny wejść do podstawy. Mam wątpliwości tylko co do ekwiwalentu za deputat. Czy pracownicy dostają go będąc na zasiłkach chorobowych, rehabilitacyjnych i macierzyńskich? Jeżeli tak to go nie wliczasz, w przciwnym wypadku musisz go wliczyć.
Do Zosi: Wszystkie dodatki u Ciebie powinny wejść do podstawy. Mam wątpliwości tylko co do ekwiwalentu za deputat. Czy pracownicy dostają go będąc na zasiłkach chorobowych, rehabilitacyjnych i macierzyńskich? Jeżeli tak to go nie wliczasz, w przciwnym wypadku musisz go wliczyć.
~Pilne!Proszę o pomoc!
czwartek, 9 październik, 2008, 17:06
Ponawiam pytanie- Czy nagrody wypłacane z okazji Dnia Edukacji Narodowej powinny być przyjmowane do podstawy wymiaru zasiłków???? Są one zależne od osiągnięć nauczyciela, jak gdyby uznaniowe. Nie ma zapisu, że przysługują podczas choroby, ale też nie ma zapisu, że nie przysługują.
~bajka
piątek, 10 październik, 2008, 08:00
Rozmawiałam z Paniami w Zusie , które były na szkoleniu i powiedziały , że nagrody z ok. DEN powinny być przyjmowane do podstawy zasiłków w miesiącu w którym zostały wypłacone , czyli w październiku.
~dorota79
piątek, 10 październik, 2008, 09:29
A moje pytanie dotyczy zasiłku na zagospodarowanie, jest to składnik oskładkowany i czy też trzeba uwzględnić w podstawie wyliczenia wynagrodzenia chorobowego i zasiłku.
~bajka
piątek, 10 październik, 2008, 09:34
Moim zdanie nie trzeba zasiłku brać do podstawy . Ja bym nie przyjmowała . Ale jak jest to trzeba by by było napisać do ZUS -u o interpretację tego przypadku.
~dorota79
piątek, 10 październik, 2008, 09:36
A moje pytanie dotyczy zasiłku na zagospodarowanie, jest to składnik oskładkowany i czy też trzeba uwzględnić w podstawie wyliczenia wynagrodzenia chorobowego i zasiłku.
~dorota79
piątek, 10 październik, 2008, 09:37
~dorota79
piątek, 10 październik, 2008, 09:39
~basia
piątek, 10 październik, 2008, 10:28
właśnie jestem po rozmowie z parc ZUS- uzyskałam odpow że nadal obowiązuje zasada że składniki przysługujące do okreslonego terminu wyłącza sie z podstawy jeśli zasiłek przysługuje po tym terminie, Natomiast jesli chodzi o nagrody na DEN czy zas. na zagsopod. to wszystko zalezy od zapisów regulaminowych- jesli brak jest wzmianki że nalezy sie nawet jesli prac choruje to należy ująć .
~koleżanka
piątek, 10 październik, 2008, 22:37
moim zdaniem tej nagrody na DEN ani zasiłku na zagospodarowanie nie należy wliczać do podstawy chorobowego
~basia
poniedziałek, 13 październik, 2008, 08:41
moim zdaniem też nie należy uwzględniać - ale by nikt tego nie czepił się trzeba uścislic zapisy regulaminowe że choroba nie wyklucza przyzania tych nagród- że zależy to od innych przepisów tak jak np w przypadku zas. na zagospod
~agaa
poniedziałek, 13 październik, 2008, 15:58
hej a jesli ktos nie mial premi a byl na chorobowym parwie przez cala ciaze i potem na macierzynskim to czy moze skladac taki wniosek?
~agaa
poniedziałek, 13 październik, 2008, 15:59
hej a jesli ktos nie mial premi a byl na chorobowym parwie przez cala ciaze i potem na macierzynskim to czy moze skladac taki wniosek?
~agaa
poniedziałek, 13 październik, 2008, 15:59
~koleżanka
poniedziałek, 13 październik, 2008, 21:20
jeśli ktoś nie miał premii to nie ma czego przeliczać
~rina
wtorek, 14 październik, 2008, 11:42
moi drodzy ci którzy chcą aby im zmienić podstawę wynagrodzenia chorobowego a tym samym wliczyć nagrody i premie do tej podstawy, które pomimo bycia na chorobie były nie pomniejszone i wypłacone w kwocie przyznanej muszą się wtedy liczyć z tym że za te choroby należałoby im pomniejszyć nagrody (żeby móc je wliczyć do podstawy zasiłku chorobowego) a jeśli tak by sie zrobiło to wszyscy by zrobili wielki bunt bo zamiast zyskać musieli by jeszcze oddać.
także jeśli się nie pomniejsza z powodu bycia na L4 to się nie wlicza do podstawy i żądna prośba do ZUS o wyegzekwowanie od pracodawcy nowego zasikłu to nie pomożę bo to własnie ZUS tak interpretuje wyrok trybunału.
także jeśli się nie pomniejsza z powodu bycia na L4 to się nie wlicza do podstawy i żądna prośba do ZUS o wyegzekwowanie od pracodawcy nowego zasikłu to nie pomożę bo to własnie ZUS tak interpretuje wyrok trybunału.
~agaa
wtorek, 14 październik, 2008, 12:01
a co ma premia do podstawy. jesli ktos nie był w pracy bo chorował to niby jak miał ta premeie dostać? skoro kogos nie ma to i nie ma premii. a wyrok trybunału mowi o ponownym naliczeniu wynagrodzenia chorobowego i macierzynskiego i nie ma tam mowy o premii, tylko o ponownym naliczeniu podstawy świadzceń chorobowych i macierzynskich.
~agaa
wtorek, 14 październik, 2008, 12:20
a co ma premia do podstawy. jesli ktos nie był w pracy bo chorował to niby jak miał ta premeie dostać? skoro kogos nie ma to i nie ma premii. a wyrok trybunału mowi o ponownym naliczeniu wynagrodzenia chorobowego i macierzynskiego i nie ma tam mowy o premii, tylko o ponownym naliczeniu podstawy świadzceń chorobowych i macierzynskich.
~nowa
wtorek, 14 październik, 2008, 12:38
ależ to wszystko skompilowane ja wciąż nie wiele z tego rozumiem-moze ktos mi pomoże,firma wypłaciła premie świąteczne ale nie są one ujete w żadnym regulaminie, po prostu szef miał dobty humor i przyznał wszystkim pracownikom z okazji świąt, czy powinnam to ująć na druku Z-3 czy nie???
~koleżanka
wtorek, 14 październik, 2008, 21:31
agaa, przeczytaj dokładnie ten wyrok, bo piszesz bzdury
~malwina
sobota, 18 październik, 2008, 18:22
Też mam wątpliwości, jesli chodzi o nagrodę z okazji dnia edukacji, czy też zasiłku na zagospodarowanie. U nas nagrody dostali wszyscy w jednej wysokości, więć choroba niektórych pracowników nie miała wpływu na wysokość nagrody, czyli nie jest ona pomniejszana za okres choroby. Niby więc oczywiste wydaje mi się, ze nie nalezy jej ujmować w podstawie zasiłków. Tylko, że ten nieszczęsny wyrok trybunału, tak wszytsko skomplikował, że teraz, to już zupełnie nie wiadomo, czy wliczać. Zapisu w regulaminie nie mamy, więć tym bardziej klapa. Uważam, że teraz trochę wszyscy z obawy zaczną każdy składnik ujmować w podsatwie, a to przecież bez sensu. Jełsi wyrok dokładnie tego nie precyzuje, to nie powinna istnieć odpowiedzialność za różne interpretacje. Chyba, ze to oto chodzi, niech się wszyscy boją i liczą co się tylko da. Pozdrawiam wszystkich, którzy męczą się teraz liczeniem podstaw zasiłków.
~Marta
poniedziałek, 20 październik, 2008, 22:20
witam. jedna mała uwaga odsetki od zasiłków są opodatkowane, a od wynagrodzenia za czas choroby są bez podatku. Poczytajcie www.zus.gov.pl
~asik
środa, 22 październik, 2008, 13:35
Poprosze o interpretacje w sprawie wliczania do podstawy dod. za wychowawstwo nagrody na DEN. Caly dzien dzis dzwonie i pytam i nie jestem ani krok do przodu.
~Bea
środa, 22 październik, 2008, 14:23
Z jednej strony jestem za tym, żeby wykazać nagrodę DEN w miesiącu, w którym ją wypłacono (październik), a z drugiej strony jeżeli ma wejść do podstawy wymiaru zasiłku, to też powinna być pomniejszona zgodnie z ogólnymi przepisami ???? I nie wiem co zrobić????
~zetka
czwartek, 23 październik, 2008, 12:46
Niestety mam ten sam problem. Nie wiem co robić :( Przeliczać czy nie? U mnie w firmie w regulaminie nie ma żadnych zapisów dotyczących zmniejszania bądź przyznawania premii w okresie zwolnienia lekarskiego. Wypłacamy premie-nagrody i premie zadaniowe. Niektóre z nich przyznawane sa co miesiąc, inne raz na jakis czas. Jedne z nich są ustalone w konkretnych stałych kwotach, inne zaś procentowo wg uznania kierownika. Premie ustalone kwotowo do tej pory wypłacaliśmy w stałej kwocie nawet jesli pracownik był kilka lub kilkanaście dni na zwolnieniu. Nie było przypadku żeby ktos chorował cały miesiąc wiec nie miałam dylematu czy ja wówczas wypłacic czy też nie. Natomiast premie procentowe przyznawane sa wg uznania kierownika i rzeczywiście sa one tak różne że trudno czasami znaleźć jakąś prawidłowość przy ich ustalaniu. Czy wg Was powinnam je wliczać do podstawy chorobowego(chodzi mi i o te kwotowe i o te procentowe)? Nie wiem jak postąpić a musze skorygować nie tylko wynagrodz. chorobowe ale także zasiłki :( Dzwoniąc do zus dostaję niestety sprzeczne informacje. Co na ten temat sądzicie?
~zetka
czwartek, 23 październik, 2008, 12:48
Niestety mam ten sam problem. Nie wiem co robić :( Przeliczać czy nie? U mnie w firmie w regulaminie nie ma żadnych zapisów dotyczących zmniejszania bądź przyznawania premii w okresie zwolnienia lekarskiego. Wypłacamy premie-nagrody i premie zadaniowe. Niektóre z nich przyznawane sa co miesiąc, inne raz na jakis czas. Jedne z nich są ustalone w konkretnych stałych kwotach, inne zaś procentowo wg uznania kierownika. Premie ustalone kwotowo do tej pory wypłacaliśmy w stałej kwocie nawet jesli pracownik był kilka lub kilkanaście dni na zwolnieniu. Nie było przypadku żeby ktos chorował cały miesiąc wiec nie miałam dylematu czy ja wówczas wypłacic czy też nie. Natomiast premie procentowe przyznawane sa wg uznania kierownika i rzeczywiście sa one tak różne że trudno czasami znaleźć jakąś prawidłowość przy ich ustalaniu. Czy wg Was powinnam je wliczać do podstawy chorobowego(chodzi mi i o te kwotowe i o te procentowe)? Nie wiem jak postąpić a musze skorygować nie tylko wynagrodz. chorobowe ale także zasiłki :( Dzwoniąc do zus dostaję niestety sprzeczne informacje. Co na ten temat sądzicie?
~koleżanka
czwartek, 23 październik, 2008, 20:37
zetko - moim zdaniem ani te nagrody ani premie nie powinny być wliczane do podstawy chorobowego, skoro zależą tylko od widzimisię kierownictwa
~No właśnie, co z nagrodami DEN ????
piątek, 24 październik, 2008, 08:37
~malwinasobota, 18 październik, 2008, 18:22Odp: nowa podstawa wymiaru zasiłków-wyrok trybunału
" Też mam wątpliwości, jesli chodzi o nagrodę z okazji dnia edukacji, czy też zasiłku na zagospodarowanie. U nas nagrody dostali wszyscy w jednej wysokości, więć choroba niektórych pracowników nie miała wpływu na wysokość nagrody, czyli nie jest ona pomniejszana za okres choroby. Niby więc oczywiste wydaje mi się, ze nie nalezy jej ujmować w podstawie zasiłków. Tylko, że ten nieszczęsny wyrok trybunału, tak wszytsko skomplikował, że teraz, to już zupełnie nie wiadomo, czy wliczać. Zapisu w regulaminie nie mamy, więć tym bardziej klapa. Uważam, że teraz trochę wszyscy z obawy zaczną każdy składnik ujmować w podsatwie, a to przecież bez sensu. Jełsi wyrok dokładnie tego nie precyzuje, to nie powinna istnieć odpowiedzialność za różne interpretacje. Chyba, ze to oto chodzi, niech się wszyscy boją i liczą co się tylko da. Pozdrawiam wszystkich, którzy męczą się teraz liczeniem podstaw zasiłków."
Mam ten sam problem i nikt nie potrafi mi pomóc. Może znajdzie się ktoś, kto już wie jak postępować z nagrodami z okazji DEN ???
Proszę o pomoc.
" Też mam wątpliwości, jesli chodzi o nagrodę z okazji dnia edukacji, czy też zasiłku na zagospodarowanie. U nas nagrody dostali wszyscy w jednej wysokości, więć choroba niektórych pracowników nie miała wpływu na wysokość nagrody, czyli nie jest ona pomniejszana za okres choroby. Niby więc oczywiste wydaje mi się, ze nie nalezy jej ujmować w podstawie zasiłków. Tylko, że ten nieszczęsny wyrok trybunału, tak wszytsko skomplikował, że teraz, to już zupełnie nie wiadomo, czy wliczać. Zapisu w regulaminie nie mamy, więć tym bardziej klapa. Uważam, że teraz trochę wszyscy z obawy zaczną każdy składnik ujmować w podsatwie, a to przecież bez sensu. Jełsi wyrok dokładnie tego nie precyzuje, to nie powinna istnieć odpowiedzialność za różne interpretacje. Chyba, ze to oto chodzi, niech się wszyscy boją i liczą co się tylko da. Pozdrawiam wszystkich, którzy męczą się teraz liczeniem podstaw zasiłków."
Mam ten sam problem i nikt nie potrafi mi pomóc. Może znajdzie się ktoś, kto już wie jak postępować z nagrodami z okazji DEN ???
Proszę o pomoc.
~No własnie, co z nagrodami DEN????
piątek, 24 październik, 2008, 10:14
Ponawiam prośbę.
~ela
piątek, 24 październik, 2008, 11:24
nagroda den,powinna wejsc do podstawy jezeli okres 12 mc-y obejmuje ten m-c w kwocie faktycznej
~ela
piątek, 24 październik, 2008, 11:26
Odp
a zasiłek na zagospodarowanie na 100% nie wchodzi do podstawy
~Zosia
sobota, 25 październik, 2008, 22:46
Ja otrzymuje w pracy premię procentową co miesiąc i są od niej odprowadzane składki na ZUS, i mam pytanie czy przed ogłoszeniem wyroku trybunału zakład pracy naliczał dobrze czy też zbywa pracowników takim stwierdzeniem, bo jeśli tak to jak to samemu sprawdzić???
~koleżanka
niedziela, 26 październik, 2008, 00:32
nie wiadomo Zosiu, bo nie napisałaś czy ta premia była pomniejszana za okres choroby
~Zosia
niedziela, 26 październik, 2008, 09:06
Tak ta premia w czasie choroby jest pomniejszana
~koleżanka
niedziela, 26 październik, 2008, 15:30
skoro jest pomniejszana to zakład musiał ją wliczać do podstawy chorobowego, a czy ją wliczał /o to wcześniej pytałaś/ - skąd mamy wiedzieć ?
"czy też zbywa pracowników takim stwierdzeniem" co masz na myśli, co mówią z zakładzie ?
"czy też zbywa pracowników takim stwierdzeniem" co masz na myśli, co mówią z zakładzie ?
~krysia
środa, 29 październik, 2008, 08:53
Mam pytanie do kogo składam wniosek o ponowne przeliczenie świadczeń chorobowych do zus czy do pracodawcy? Przez 7 miesięcy byłam na chorobowym(Zagrożona ciąża)miałam tez zusu przyznaną rente chorobową bo przekroczyłam 182 dni,później byłam na macierzyńskim.
~kika
środa, 29 październik, 2008, 22:19
na stronie zus
www.zus.pl/files/wyjasnienie_dot_skladnikow_wynagrodzenia.pdf
piszą, że
"W podstawie wymiaru zasiłków nie należy także uwzględniać nagrody uznaniowej,
której wysokość nie jest uregulowana lecz jest ustalana dowolnie przez pracodawcę, a jejwypłata za okres pobierania zasiłków jest zagwarantowana w regulaminie wynagrodzeń lub w innym przepisie płacowym, bez względu na wysokość tej nagrody w poszczególnych przypadkach."
W związku z tym mam pytanie.
W naszej firmie prezes przyznaje - niektórym pracownikom (NIE WSZYSTKIM) sporadycznie za wykonanie jakiegoś ekstra zadania lub jeżeli zastępuje jakiegoś pracownika, wykonuje za niego zadania (bo jest na chorobowym) - nagrody. Te nagrody wypłacane są w różnej wysokosci. Nie sa one niczym uregulowane.
Czy takie nagrody nalezy wliczać do podstawy.
I jeszcze jedno prezes nie kieruje się zasadą, że ktoś był na chorobowym.
Ot po prostu - wykonałaś to zadanie to masz nagrodę, zastępowałas pracownika - masz nagrodę.
www.zus.pl/files/wyjasnienie_dot_skladnikow_wynagrodzenia.pdf
piszą, że
"W podstawie wymiaru zasiłków nie należy także uwzględniać nagrody uznaniowej,
której wysokość nie jest uregulowana lecz jest ustalana dowolnie przez pracodawcę, a jejwypłata za okres pobierania zasiłków jest zagwarantowana w regulaminie wynagrodzeń lub w innym przepisie płacowym, bez względu na wysokość tej nagrody w poszczególnych przypadkach."
W związku z tym mam pytanie.
W naszej firmie prezes przyznaje - niektórym pracownikom (NIE WSZYSTKIM) sporadycznie za wykonanie jakiegoś ekstra zadania lub jeżeli zastępuje jakiegoś pracownika, wykonuje za niego zadania (bo jest na chorobowym) - nagrody. Te nagrody wypłacane są w różnej wysokosci. Nie sa one niczym uregulowane.
Czy takie nagrody nalezy wliczać do podstawy.
I jeszcze jedno prezes nie kieruje się zasadą, że ktoś był na chorobowym.
Ot po prostu - wykonałaś to zadanie to masz nagrodę, zastępowałas pracownika - masz nagrodę.
~Tadek
piątek, 31 październik, 2008, 08:13
Mam pytanie.
Czy odsetki wyliczane za okres np 3 lat powinny być opodatkowane.
Z tego co wiem każdy urząd skarbowy ma inne zdanie.
Czy odsetki wyliczane za okres np 3 lat powinny być opodatkowane.
Z tego co wiem każdy urząd skarbowy ma inne zdanie.
~Tadek
piątek, 31 październik, 2008, 08:19
Znalazłem jeszcze jedną informację na temat odsetek:
Pracownicy za każdy dzień opóźnienia w wypłacie wynagrodzenia za pracę, a także wynagrodzenia chorobowego, mogą żądać odsetek za zwłokę (art. 481 § 1 K.c. w związku z art. 300 K.p.). Jeżeli wysokość odsetek nie została zapisana w umowie o pracę, stosuje się odsetki ustawowe, które obecnie wynoszą 11,5% w stosunku rocznym (Dz. U. z 2005 r. nr 201, poz. 1662). Odsetki z tytułu opóźnienia wypłaty wynagrodzenia chorobowego nie podlegają oskładkowaniu. Nie są one też opodatkowane (art. 21 ust. 1 pkt 95 ustawy o pdof).
No i bądź mądry.
Znów z innych źródeł piszą, że trzeba dodać do przychodu pracownika, związku z czym trzeba opodatkować.
Co jest prawdą???
Pracownicy za każdy dzień opóźnienia w wypłacie wynagrodzenia za pracę, a także wynagrodzenia chorobowego, mogą żądać odsetek za zwłokę (art. 481 § 1 K.c. w związku z art. 300 K.p.). Jeżeli wysokość odsetek nie została zapisana w umowie o pracę, stosuje się odsetki ustawowe, które obecnie wynoszą 11,5% w stosunku rocznym (Dz. U. z 2005 r. nr 201, poz. 1662). Odsetki z tytułu opóźnienia wypłaty wynagrodzenia chorobowego nie podlegają oskładkowaniu. Nie są one też opodatkowane (art. 21 ust. 1 pkt 95 ustawy o pdof).
No i bądź mądry.
Znów z innych źródeł piszą, że trzeba dodać do przychodu pracownika, związku z czym trzeba opodatkować.
Co jest prawdą???
~Aga
wtorek, 4 listopad, 2008, 14:52
a ja mam takie pytanko u nas w zakładzie w regulaminie jest zapis że premia uznaniowa jest pomniejszana za czas choroby dla mnie oznacza to ze nie przysługuje za czas choroby i dlatego nalezy ja brac do podstawy chorobowego, czy sie myle?
~koleżanka
wtorek, 4 listopad, 2008, 21:05
masz rację
~Jola
sobota, 29 listopad, 2008, 09:53
Proszę mi wyjaśnić:
Obecnie przebywam na rencie chorobowej od kwietnia 2008 , chorobowe pobierałam od grudnia 2006 przez okres 160 dni , poczym otrzymywałam zasiłek rechabilitacyjny przez 10 miesięcy ,czy należy mi sie wyrównanie i do kogo się zgłasić (do pracodawcy czy do ZUS) ewentualnie co napisać do w/w instutucji.
P.S.
Bardzo dziękuję za pomoc
Obecnie przebywam na rencie chorobowej od kwietnia 2008 , chorobowe pobierałam od grudnia 2006 przez okres 160 dni , poczym otrzymywałam zasiłek rechabilitacyjny przez 10 miesięcy ,czy należy mi sie wyrównanie i do kogo się zgłasić (do pracodawcy czy do ZUS) ewentualnie co napisać do w/w instutucji.
P.S.
Bardzo dziękuję za pomoc
~koleżanka
sobota, 29 listopad, 2008, 13:43
nie da się prosto odpowiedzieć bo nie napisałaś jakie miałaś składniki wynagrodzenia, jak była wyliczona podstawa chorobowego