Forum
~AGA
poniedziałek, 7 lipiec, 2008, 13:33
wypowiedzenie umowy na czas okreslony!!!
czy wypowiadając umowę na czas okrslony konieczne jest podanie powodu wypowiedzenia!??????proszę o rade jesli ktoś już to przerabiał???
~em
poniedziałek, 7 lipiec, 2008, 13:49
Odp: wypowiedzenie umowy na czas okreslony!!!
Nie ma potrzeby, lecz zawsze stosuje zasadeze pracownik powinien wiedziec dlaczego wypowiadają umowe. Nalezy pamietac ze dopudszczalne jest wypowiedzenie umów pow . 6m-cy jeżeli w umowie zawarto klauzule o wypowiedzeniu.
~kapi412
poniedziałek, 7 lipiec, 2008, 13:50
jeżeli przewidziano możliwość wypowiedzenia, warunek: umowa powyżej 6 m-cy - "Art. 33. Przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony, dłuższy niż 6 miesięcy, strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem.". Przy powyższym, ustawowym okresie wypowiedzenia nie jest wymagane uzasadnienie. Powód musi podać pracodawca przy wypowiadaniu umów na czas nieokreślony. Krótsze umowy na czas określony lub umowy, w których nie zawarto klauzuli o możliwości wypowiedzenia mogą byc rozwiązane na mocy porozumienia stron.
~AGA
poniedziałek, 7 lipiec, 2008, 14:13
a co w takim razie z odprawa??????kiedy ją wypłacić jeśli powód nie jest podany????
~Jewka
poniedziałek, 7 lipiec, 2008, 14:25
odprawę wypłaca się w ostatnim dniu pracy,a jeśli chodzi o powód zwolnienia to pracodawcy jest znany,
~aga
poniedziałek, 7 lipiec, 2008, 14:42
a jak udowodni pracownik ze został zwolniony z winy dot. pracodawcy???co z sądem pracy?>???
~em
poniedziałek, 7 lipiec, 2008, 14:57
W każdym wypowiedzeniu jest obowiazek powiadomienia o drodze odwoławczej od decyzji pracodawcy. Brak tego zapisu powoduje że wypowiedzenie jeszt wadliwie sporzadzone i z mocy prawa nie wazne.
Odprawe płaci sie wtedy jeżeli zachodza przesłanki ustawowe, dbo nie kazde wypowiedzenie umowy skutkuje wypłata odprawy.
Odprawe płaci sie wtedy jeżeli zachodza przesłanki ustawowe, dbo nie kazde wypowiedzenie umowy skutkuje wypłata odprawy.
~aga
poniedziałek, 7 lipiec, 2008, 15:28
no tak ale jak pracownik udowodni przed sądem ze dana przyczyna wypowiedzenia jest ta kwalifikującą się pod odprawę jeśli nie ma w wypowiedzeniu zawartego uzasadnienia?????????????????
~Jewka
poniedziałek, 7 lipiec, 2008, 19:48
jeśli byłaby inna przyczyna, po stronie pracownika to wcześniej powinna znaleźć się do tego jakaś dokumentacja np. nagana itp.
~mm
poniedziałek, 7 lipiec, 2008, 20:06
Nie koniecznie - nagana lub inne przewinienia. Pracodawca może uważać, że pracownik jest mało przydatny do pracy.
~em
poniedziałek, 7 lipiec, 2008, 21:54
Kazde wypowiedzenie musi posiadac stosowne udokumentowanie, czy piszemy przyczyne jego dokonania czy tez nie.Jest to istotne dla celów dowodowych przed Sądem Pracy.
~adamz8
wtorek, 8 lipiec, 2008, 11:40
Witam
Mam pytanie a co zrobić w przypadku gdy mam umowę na czas określony i chce ją wypowiedzieć ale w umowie nie ma żadnej w zmiany o tym że mogę ją wypowiedzieć przed czasem. A chce ją wypowiedzieć z powodu wyprowadzki. I nawet nie mam jak dojeżdżać do pracy . W takim przypadku co mam zrobić ??
proszę o pomoc
Mam pytanie a co zrobić w przypadku gdy mam umowę na czas określony i chce ją wypowiedzieć ale w umowie nie ma żadnej w zmiany o tym że mogę ją wypowiedzieć przed czasem. A chce ją wypowiedzieć z powodu wyprowadzki. I nawet nie mam jak dojeżdżać do pracy . W takim przypadku co mam zrobić ??
proszę o pomoc
~asiulka
wtorek, 8 lipiec, 2008, 11:46
musisz udać się do pracodawcy i porozmawiać z nim na temat rozwiązania umowy na mocy porozumienia ston
~#
wtorek, 8 lipiec, 2008, 11:47
Do adamz9
Jak nie masz w umowie klauzuli o dopuszczalności wypowiedzenia, to możesz jedynie prosić pracodawcę o rozwiązanie umowy w trybie porozumienia stron. Złóż odpowiedni pisemny wniosek (ofertę).
Do em
Takie wypowiedzenie jest wadliwe, ale WAŻNE
Jak nie masz w umowie klauzuli o dopuszczalności wypowiedzenia, to możesz jedynie prosić pracodawcę o rozwiązanie umowy w trybie porozumienia stron. Złóż odpowiedni pisemny wniosek (ofertę).
Do em
Takie wypowiedzenie jest wadliwe, ale WAŻNE
~adamz8
wtorek, 8 lipiec, 2008, 12:57
mam złożyć wypowiedzenie umowy za porozumieniem stron czy jakieś pismo z prośbą ?? a może przed wypowiedzeniem umowy zaproponować dopisanie klauzury do umowy i wtedy ja wypowiedzieć??co jest bardziej odpowiednie. Jeszcze jedna sprawa jak wygląd w takim przypadku kuroniówka do póki nie znajdę pracy od razu mogę dostać czy po 3 miesiącach czy ma coś do tego że rezygnuje z pracy z powodu przeprowadzki
~#
wtorek, 8 lipiec, 2008, 13:35
Nie ma czegoś takiego jak wypowiedzenie za porozumieniem (to są dwa różne tryby rozwiązania umowy).
Wypowiedzenie Ci nie "przysługuje", możesz prosić pracodawcę o porozumienie stron.
Trochę za późno na dopisywanie klauzul do umowy.
Jeżeli rozwiązanie stosunku pracy nastąpi na Twój wniosek, ale z powodu zmiany miejsca zamieszkania, to nie będziesz musiał czekać 3 miesiące na zasiłek, ale musisz spełnić pozostałe warunki (odpowiedni okres zatrudnienia i wynagrodzenie)
Wypowiedzenie Ci nie "przysługuje", możesz prosić pracodawcę o porozumienie stron.
Trochę za późno na dopisywanie klauzul do umowy.
Jeżeli rozwiązanie stosunku pracy nastąpi na Twój wniosek, ale z powodu zmiany miejsca zamieszkania, to nie będziesz musiał czekać 3 miesiące na zasiłek, ale musisz spełnić pozostałe warunki (odpowiedni okres zatrudnienia i wynagrodzenie)
~adamz8
wtorek, 8 lipiec, 2008, 13:57
czyli mam napisać prośbę do pracodawcy bo nie wiem jak to zrobić składać wypowiedzenie umowy czy nie składać co dokładnie zrobić umowę z pracodawcą mam od 1 lipca do końca tego roku czyli na 6 miesięcy czy może to coś zmienia ??
~em
wtorek, 8 lipiec, 2008, 14:04
Jezeli w twojej umowie zapisano jako informacje dodatkową okres wypowiedzenia 14 dni to możesz te umowe wypowiedzieć. Jezeli brak jest tej klauzuli pozostaje ci wystapic do pracodawcy o zgodę na rozwiazanie umowy po przez porozumienie stron.
Wypowiedzenie umowy jest czynności jednostrona , wystarczy że któras ze strton pracownik lub pracodawca wystapia z wnioskiem i mowe mozna rozwiazac zachowując okres wypowiedzenia uzalezniony od rodzaju zawartej umowy oraz okresu zatrudnienia.
Porozumienie stron jest czynnościa dwustronna i na rozwiazanie umowy musi byc zgoda pracownika i pracodawcy. Umowa rozwiazuje sie w terminie wspólnie uzgodnionym.
Wypowiedzenie umowy jest czynności jednostrona , wystarczy że któras ze strton pracownik lub pracodawca wystapia z wnioskiem i mowe mozna rozwiazac zachowując okres wypowiedzenia uzalezniony od rodzaju zawartej umowy oraz okresu zatrudnienia.
Porozumienie stron jest czynnościa dwustronna i na rozwiazanie umowy musi byc zgoda pracownika i pracodawcy. Umowa rozwiazuje sie w terminie wspólnie uzgodnionym.
~zołza
wtorek, 8 lipiec, 2008, 14:04
Nie pozostaje ci nic innego, tylko prosić o rozwiązanie tej umowy za porozumieniem stron.
~#
wtorek, 8 lipiec, 2008, 14:20
Jeżeli masz umowę na 6 miesięcy, to w niej nie mogła się znaleźć klauzula o możliwości rozwiązania za wypowiedzeniem. Czyli taka umowa musi trwać do końca, a jeżeli chcesz, żeby się rozwiązała wcześniej, to musisz wystąpić do pracodawcy z wnioskiem (ofertą) rozwiązania w trybie porozumienia stron. Propozycja takiego pisma:
"Uprzejmie proszę o wyrażenie zgody na rozwiązanie ze mną umowy o pracę na czas określony z dniem...............................................na mocy porozumienia stron (art. 30 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy).
Oczekuję odpowiedzi do dnia...........................................
"Uprzejmie proszę o wyrażenie zgody na rozwiązanie ze mną umowy o pracę na czas określony z dniem...............................................na mocy porozumienia stron (art. 30 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy).
Oczekuję odpowiedzi do dnia...........................................
~fiona
środa, 13 sierpień, 2008, 16:21
jestem na zasiłku wychowawczym umowe mam na czas okreslony ale za miesiąc zasiłek wychowawczy mi sie konczy gdyż nasze dochody przekroczyły 504,00zł. na osobe.Chciałabym teraz iść na kuroniówke ale zeby nie czekać okresu 90 dni które trzeba czekać za kuroniówką. Jakie rozwiązanie umowy z pracodawcą da mi to ze kuroniówke będe odbierać odrazu??? prosze o pomoc
~kinga
poniedziałek, 22 wrzesień, 2008, 19:17
mam umowę na czas określony. Zbliża się termin końca umowy. Pracodawca chce przedłużyć mi umowę, natomiast ja już nie chcę pracować w tej firmie. Chciałabym się dowiedzieć czy przysługuje mi kuroniówka, jeżeli to ja nie chcę przedłużać umowy???
~marg
wtorek, 23 wrzesień, 2008, 09:37
Jeśli pracowałaś przez rok i umowa sie rozwiąże z upływem czasu na jaki była zawarta(czyli tak jak u Cibie, jak nie podpiszesz następnej)to kuroniówka się należy.
~masiv
wtorek, 30 wrzesień, 2008, 15:38
jeśli pracuje ponad rok i mam umowe na 2 lata a chce ja rozwiązac zarabiałem najnizsza krajowa na cały etat to czy jak rozwiaze umowe za porozumieniem stron to bedzie nalezec mi sie kuroniowka? (jesli tak to od kiedy i na jaki okres) z gory dzieki i pozdrawiam.
~marg
wtorek, 30 wrzesień, 2008, 15:42
jak rozwiązujesz za porozumieniem stron, to zasiłek jest zawieszany na 3 m-ce czyli dostaniesz tylko za 3. Trzeba by poczekać aż sie umowa sama rozwiąże lub jak ci wypowie pracodawca
~bodzio
piątek, 3 październik, 2008, 16:44
Może ktoś mi podpowie czy pracodawca może tak postąpić! Miałem umowę na czas określony do dnia 30 września 2008r i w dniu 20.09.2008r. napisałem podanie o jej przedłożenie, lecz dopiero w dniu 3.10.2008r. odpowiedziano mi, że umowa nie została mi przedłużona, przy czym dwa dni pracowałem w miesiącu październiku podpisując listę obecności. Czy pracodawca mógł tak postąpić.
~ona
piątek, 3 październik, 2008, 17:06
nie mógł. Przysługuje Ci roszczenie o uznanie istnienia stosunku pracy od 01 pażdziernika
~bodzio
piątek, 3 październik, 2008, 17:30
Dziękuję za odpowiedz, lecz na jaki artykuł mogę się powołać w pismie odwoławczym.
~emilia
piątek, 10 październik, 2008, 21:01
witam wszystkich miałam umowe na czas próbny 3m-c potem dostałam na pół roku umowe ale szef dał mi wypowiedzenie po m-c dlatego ze nie ma pracy z dwutygodniowym wypowiedzeniem czy nalezy mi sie zasiłek -koruniówka w ciogu dwóch lat mam przepracowane 18m-c w tym miałam przerwe 3tyg.miedzy pracodawcami prosze o odpowiedz [emilia25@interia.eu] pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz
~marek
czwartek, 16 październik, 2008, 15:37
czy w okresie wypowiedzenia mogę iść na zwolnienie
~EMILIA
czwartek, 16 październik, 2008, 15:39
NA CHOROBOWE CHODZ?
~emilia
czwartek, 16 październik, 2008, 15:43
czy moze mi ktos dac odpowiedz z dnia 10 pazdziernika godz 21.01
~marek
czwartek, 16 październik, 2008, 15:43
mam umowę na czas określony. od listopada chcę iść do innej pracy. obowiązuje mnie 2-tygodniowy okres wypowiedzenia. czy jeśli wypowiem umowę w poniedziałek to okres wypowiedzenia będzie liczony od piątku i czy w okresie wypowiedzenia mogę iść na zwolnienie lekarskie?
~zołza
czwartek, 16 październik, 2008, 16:14
Jeśli złozysz wypowiedzenie w poniedziałek, to jego bieg rozpocznie się od niedzieli i zakończy się w sobotę za dwa tygodnie. Jesli zalezy ci na czasie, to złóż wypowiedzenie jutro (piątek 17.10.08) wtedy jego bieg rozpocznie się w niedzielę 19.10.08 i zakończy rozwiązaniem umowy w sobotę 1.11.08. W okrsie wypowiedzenia możesz chorować.
~krystyna
czwartek, 16 październik, 2008, 19:03
Je zeli pracownik ma umowę na czas określony od 01.08.2008 do 30.11.2008 roku i w dniu dzisiejszym złożył wypowiedzenie o pracę z dniem 31.10.2008 roku
czy jest to możliwe, czy też przysługuje jakiś okres wypowiedzenia.
czy jest to możliwe, czy też przysługuje jakiś okres wypowiedzenia.
~mm
czwartek, 16 październik, 2008, 19:06
Tylko porozumienie stron. Takiej umowy nie można wypowiedzieć.
~krystyna
czwartek, 16 październik, 2008, 19:19
Dziękuję a jeśli pracodawca nie wyrazi zgody to co wtety może zrobićpracownik
~mm
czwartek, 16 październik, 2008, 19:25
Czeka do 30.11, chyba, że porzuci pracę
~krystyna
czwartek, 16 październik, 2008, 19:32
Czy za ten okres pracy na czas określony przysługuje urlop
~mm
czwartek, 16 październik, 2008, 19:33
Tak, proporcjonalnie do okresu zawartej umowy.
~krystyna
czwartek, 16 październik, 2008, 19:47
Dziękuję za udzielenie odpowiedzi
~aaa
piątek, 17 październik, 2008, 11:17
witam wszystkich miałam umowe na czas próbny 3m-c potem dostałam na pół roku umowe ale szef dał mi wypowiedzenie po m-c dlatego ze nie ma pracy z dwutygodniowym wypowiedzeniem czy nalezy mi sie zasiłek -koruniówka w ciogu dwóch lat mam przepracowane 18m-c w tym miałam przerwe 3tyg.miedzy pracodawcami prosze o odpowiedz [emilia25@interia.eu] pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz
~Alex
piątek, 17 październik, 2008, 11:19
czy mialas umowę o prace na równe 6 miesięcy, lub poniżej 6 miesięcy?
Zasiłek Ci się nalezy
Zasiłek Ci się nalezy
~aaaaa
piątek, 17 październik, 2008, 21:38
dzieki za odpowiedz alex i pozdrawiam
~Krzysztof S.
wtorek, 28 październik, 2008, 13:45
Witam, mama takie pytanie podjąłem pracę 1sierpnia, umowę mam na czas określony od 1sierpnia do 30listopada. Jeśli skończy mi się umową, a zaproponują mi jej przedłużenie a ja już nie chcę pracować w tej firmie. To czy będę musiał coś odpracować, czy zgodnie z umową ostatni raz przychodzę do pracy 30listopada, natomiast 1 grudnia już nie muszę iść do pracy. Czy są jakieś konsekwencje, czy raczej będzie to zgodne z prawem. I będę miał czyste konto.
~marg
wtorek, 28 październik, 2008, 13:59
Jak nie będziesz chciał przedłużać umowy to po prostu nie podpisujesz nowej i nie przychodzi do pracy 01.12. W dobrym tonie należy poinformowanie wcześniej pracodawcy ale nie musisz tego robić.
~Krzysztof S.
wtorek, 28 październik, 2008, 14:07
Witam, mama takie pytanie podjąłem pracę 1sierpnia, umowę mam na czas określony od 1sierpnia do 30listopada. Jeśli skończy mi się umową, a zaproponują mi jej przedłużenie a ja już nie chcę pracować w tej firmie. To czy będę musiał coś odpracować, czy zgodnie z umową ostatni raz przychodzę do pracy 30listopada, natomiast 1 grudnia już nie muszę iść do pracy. Czy są jakieś konsekwencje, czy raczej będzie to zgodne z prawem. I będę miał czyste konto.
~Krzysztof S.
wtorek, 28 październik, 2008, 14:09
Witaj Marg, czyli zgodnie z prawem jestem okej. Nie muszę niczego odpracowywać, i mogę np. zacząć nową pracę 1 grudnia w innej firmie tak ?
~marg
wtorek, 28 październik, 2008, 14:27
tak :)))nikt Cię nie może zmusić jak trafiło Ci się coś lepszego.
~Krzysztof S.
wtorek, 28 październik, 2008, 16:47
Witaj Marg, czyli zgodnie z prawem jestem okej. Nie muszę niczego odpracowywać, i mogę np. zacząć nową pracę 1 grudnia w innej firmie tak ?
~Krzysztof S.
wtorek, 28 październik, 2008, 17:59
Dzięki za odpowiedź :)
~Lepisto
środa, 29 październik, 2008, 13:51
Witam Serdecznie. mam takie pytanie. Pracuje od 1.07.2007 roku i mam umowę o prace do 31.12.2008 roku 7/8 etatu z możliwością do pełnego etatu. a Więc umowa kończy mi się w grudniu i jeżeli nie chce dalej pracować w danej firmie to czy należy mi się Kuroniówka. Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam.
~Lepisto
środa, 29 październik, 2008, 13:53
Witam Serdecznie. mam takie pytanie. Pracuje od 1.07.2007 roku i mam umowę o prace do 31.12.2008 roku 7/8 etatu z możliwością do pełnego etatu. a Więc umowa kończy mi się w grudniu i jeżeli nie chce dalej pracować w danej firmie to czy należy mi się Kuroniówka. Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam.
~marg
środa, 29 październik, 2008, 13:55
aby otrzymać kuroniówkę trzeba mieć wynagrodzenie co najmniej minimalne(nieistotny etat- można mieć 1/4 etatu ale zarabiać 1500 zł i jest ok)przez okres 1 roku(365 dni)w okresie 18 m-cy.
~Lepisto
środa, 29 październik, 2008, 14:16
~lepisto
środa, 29 październik, 2008, 14:17
CZyli jezeli nie zgodze sie na przedłuzenie umowy bądz dostania nowej moge ubiegac sie o kuroniówke?
~Ania B
środa, 29 październik, 2008, 22:37
jeżeli spełniasz te wszystkie warunki jakie napisała marg, zasiłek Ci przysługuje.
~mart
czwartek, 30 październik, 2008, 15:32
Witajcie, mój problem wygląda tak że została mi wypowiedziana umowa o pracę na roczny czas określony, przepracowałam w tej firmie 7 miesięcy. W mojej umowie o prace jest napisane że może tylko ona ulec rozwiązaniu w wypadku gdy skończy się okres jej obowiązywania lub na mocy porozumienia stron przy zachowaniu 2tygodniowegookresu wypowiedzenia zgodnie z atykułem 33 kp, nic poza tym żadnej klauzuli itp napisałam więc odwołanie do pracodawcy że nie wyrażam zgody na porozumienie stron i że żądam odszkodowania w wysokości trzech moich pensji. W odpowiedzi otrzymałam powołanie się na artukuł 33 KP: przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony, dłuższy niż 6 miesięcy, strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem.- Ale przecież nie zawarto klauzuli do umowy która by o tym mówiła... Kto ma rację Waszym zdaniem, z góy dziękuję za odpowiedź
~beta
czwartek, 30 październik, 2008, 15:42
W umowie, żeby ja rozwiazać za wypowiedzeniem, niezbędnie musi być zapis o dopuszczalności takiego rozwiązania.
~mart
czwartek, 30 październik, 2008, 15:44
Witajcie, mój problem wygląda tak że została mi wypowiedziana umowa o pracę na roczny czas określony, przepracowałam w tej firmie 7 miesięcy. W mojej umowie o prace jest napisane że może tylko ona ulec rozwiązaniu w wypadku gdy skończy się okres jej obowiązywania lub na mocy porozumienia stron przy zachowaniu 2tygodniowegookresu wypowiedzenia zgodnie z atykułem 33 kp, nic poza tym żadnej klauzuli itp napisałam więc odwołanie do pracodawcy że nie wyrażam zgody na porozumienie stron i że żądam odszkodowania w wysokości trzech moich pensji. W odpowiedzi otrzymałam powołanie się na artukuł 33 KP: przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony, dłuższy niż 6 miesięcy, strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem.- Ale przecież nie zawarto klauzuli do umowy która by o tym mówiła... Kto ma rację Waszym zdaniem, z góy dziękuję za odpowiedź
~Ewuś
czwartek, 30 październik, 2008, 16:13
Jeżeli w umowie na czas określony powyżej 6 miesięcy pracodawca w umowie zastrzegł możliwość 2 tygodniowego wypowiedzenia to pracodawca miał takie prawo.
Natomiast jeżeli takiego zapisu brakuje w umowie to pracodawca nie ma prawa wypowiedzieć umowę o pracę pracownikowi.
Pozdrawiam
Natomiast jeżeli takiego zapisu brakuje w umowie to pracodawca nie ma prawa wypowiedzieć umowę o pracę pracownikowi.
Pozdrawiam
~mart
czwartek, 30 październik, 2008, 16:21
Odp
Beta dziękuję Ci za odpowiedź, też mi się wydaję że musiałby być taki zapis, kieruję więc sprawę do sądu pracy. Pozdrawiam
~mart
czwartek, 30 październik, 2008, 16:26
W mojej umowie jest zapis: Rozwiązanie umowy następuje z upływem czasu na jaki była zawarta oraz na mocy porozumienia stron, przy zachowaniu dwutygodniowego okresu wypowiedzenia zgodnie z art.33 KP i to wszystko. Nie ma żadnej klauzuli o możliwości wcześniejszego wypowiedzenia.
~Ewuś
czwartek, 30 październik, 2008, 16:38
W Twojej umowie jest tzw. miź maź. Pierwszy raz spotykam się z takim zapisem.
Jeżeli jest zapis o dwutygodniowym wypowiedzeniu art.33 . Kodeksu pracy to pracodawca miał prawo wypowiedzieć Tobie umowę za dwutygodniowym wypowiedzeniem.
Pozdrawiam
Jeżeli jest zapis o dwutygodniowym wypowiedzeniu art.33 . Kodeksu pracy to pracodawca miał prawo wypowiedzieć Tobie umowę za dwutygodniowym wypowiedzeniem.
Pozdrawiam
~mart
czwartek, 30 październik, 2008, 17:45
art. 33 kp: umowa o pracę na czas określony powyżej 6 miesięcy może zostać rozwiązana z dwutygodniowym okresem wypowiedzenia przed upływem terminu jej obowiązywania jedynie w przypadku przewidzenia takiej okoliczności przez strony poprzez stosowną klauzulę do umowy - a takiej klauzuli tam nie ma.
~marek
czwartek, 30 październik, 2008, 18:05
wypowiedzenie umowy na czas okreslony
art. 33 kp mówi o możliwości wypowiedzenia umowy przed czasem tylko jeżeli taka sytuacja zostanie przewidziana w umowie i narzuca (at 33) wówczas konieczność zastosowania dwutygodniowego okresu wypowiedzenia.
we wspomnianym fragmencie umowy sytuacja przedterminowego zwolnienia została przewidziana, ale w postaci rozwiązania umowy za porozumieniem stron.
oznacza to, że jeżeli pracodawca chce wypowiedzieć umowę, musi to uzgodnić z pracownikiem i MUSI w świetle art. 33 zastosować okres dwutygodniowego wypowiedzenia.
we wspomnianym fragmencie umowy sytuacja przedterminowego zwolnienia została przewidziana, ale w postaci rozwiązania umowy za porozumieniem stron.
oznacza to, że jeżeli pracodawca chce wypowiedzieć umowę, musi to uzgodnić z pracownikiem i MUSI w świetle art. 33 zastosować okres dwutygodniowego wypowiedzenia.
~marg
czwartek, 30 październik, 2008, 19:18
tę umowę można również zrozumieć w ten sposób ,że pracodawca zawarł tam wszystkie 3 możliwości zakończenia tej umowy ;
1.upływ czasu
2.porozumienie stron
3.2-tygodniowe wypowiedzenie
zależy czy i gdzie jest przecinek w tej umowie.
Ale jeżeli jest podst.art 33 to jest raczej jasne że chodzi o wypowiedzenie. Nie musi być napisane słowo "klauzula",jest powołanie się na art.KP.Faktem jest że w umowie nie ma sensu podawania wszystkich możliwości zakończenia umowy, bo wychodzi z tego misz masz.Nim pójdziesz do sądu udaj się do Inspekcji po poradę i pilnuj terminu na odwołanie. Chociaż nie robiłabym sobie większych nadzieji.
Bardziej bym się skupiła na odprawie bo być może Ci się nalezy.
1.upływ czasu
2.porozumienie stron
3.2-tygodniowe wypowiedzenie
zależy czy i gdzie jest przecinek w tej umowie.
Ale jeżeli jest podst.art 33 to jest raczej jasne że chodzi o wypowiedzenie. Nie musi być napisane słowo "klauzula",jest powołanie się na art.KP.Faktem jest że w umowie nie ma sensu podawania wszystkich możliwości zakończenia umowy, bo wychodzi z tego misz masz.Nim pójdziesz do sądu udaj się do Inspekcji po poradę i pilnuj terminu na odwołanie. Chociaż nie robiłabym sobie większych nadzieji.
Bardziej bym się skupiła na odprawie bo być może Ci się nalezy.
~marek
czwartek, 30 październik, 2008, 20:06
"Rozwiązanie umowy następuje z upływem czasu na jaki była zawarta oraz na mocy porozumienia stron, przy zachowaniu dwutygodniowego okresu wypowiedzenia zgodnie z art.33 KP"
jest tutaj koniunkcja w zdaniu - "...na mocy porozumienia stron, przy zachowaniu dwutygodniowego okresu wypowiedzenia..."
co oznaczałoby, ze podane sa tylko dwa sposoby zwolnienia - termin oraz porozumienie stron.
po drugie jak wspomniałem wczesniej, art 33 nie pozwala zwolnić pracownika, pozwala jedynie na skonstruowanie umowy pozwalającej zwolnić, więc to w umowie musi być zapis o zwolnieniu przedterminowym - nie można się zatem powływać na art 33 kp w powyższy sposób.
jest tutaj koniunkcja w zdaniu - "...na mocy porozumienia stron, przy zachowaniu dwutygodniowego okresu wypowiedzenia..."
co oznaczałoby, ze podane sa tylko dwa sposoby zwolnienia - termin oraz porozumienie stron.
po drugie jak wspomniałem wczesniej, art 33 nie pozwala zwolnić pracownika, pozwala jedynie na skonstruowanie umowy pozwalającej zwolnić, więc to w umowie musi być zapis o zwolnieniu przedterminowym - nie można się zatem powływać na art 33 kp w powyższy sposób.
~Agnieszka
piątek, 31 październik, 2008, 16:41
Mam pytanie, czy jak pracownik przyniósł zwolnienie w ostatnim dniu pracy na czas okeślony, a miał w tym czasie podpisany urlop...co się robi w takim przypadku...
~marg
piątek, 31 październik, 2008, 19:03
choroba przerywa urlop wypoczynkowy ,tym samym za ten dzień wypłacasz za chorobowe .Myślę że to chorobowe jest dłuższe,więc robisz sobie ksero a oryginał wraz z ZUS Z-3 przekaż do ZUS.Za resztę wypłaci mu ZUS
~benia
piątek, 31 październik, 2008, 21:08
Mam pytanie, czy do umowy na czas okreslony gdzie jest zaznaczony okres 2 tyg. wypowiedzenia, pracosawca może mi zastosować art36 par. 1 K.p. i skrócić wypowiedzenie do jednego tygodnia - za wypowiedz. dokonanym przez pracownika.
~zołza
piątek, 31 październik, 2008, 21:26
Nie, nie może.
~marg
piątek, 31 październik, 2008, 21:32
nie może skrócić okresu wypowiedzenia za pomocą art 36. Możecie zrobić to za porozumieniem stron, co nie zmieni sposobu rozwiązania umowy o prace - nadal będzie wypowiedzenie. Lub można zmienić na porozumienie stron - jeśli obie wyrażają zgodę.
~benia
piątek, 31 październik, 2008, 21:52
Co robić, złożyłam propoz. na mocy poroz. stron a oni nie wyrazili zgody tylko za 2 tyg. wyp.Ale jak będę dobrze pracować to mi skróca 2-tyg okres wypowiedz do 1 -tygodnia w związku z art. 36 par. w k.p. Czy tak mozna
~Majola
wtorek, 4 listopad, 2008, 09:36
Co jeśli wypowiedziano umowe na czas okreslony a umowa kończy sie szybciej niz czas wypowiedzenia - wypowiedzenie wystawiono przez pomyłke ale co jest ważniejsze termin końca umowy czy końca wypowiedzenia?
~natasza
czwartek, 6 listopad, 2008, 15:32
Witam mam taki problem.Firma mająca status zakładu pracy chronionej zatrudnia ponad 300 osób.Z powodów finansowych robi redukcje etatów.Dyrektor twierdzi że nie obowiązują go zwolnienia zbiorowe ani odprawy.Mam umowe na czas określony pracuje w zakładzie ponad 2 lata czy przysługuje mi odprawa z racji zwolnień indywidualnych art.10 ustawy o zwolnieniach grupowych?Jeszcze jedno pytanko czy zakład może bez mojej wiedzy zwolnić mnie za porozumieniem stron nie uwzględniając tego w wypowiedzeniu? jest tam napisane że zwalnia mnie zgodnie z pkt 5 umowy w tym punkcie jest odnośnik do art. 33 kp.Boję się że jest tu jakiś haczyk żeby nie płacić odpraw pomocy proszę
~marg
czwartek, 6 listopad, 2008, 16:11
Majola - wypowiedzenie jest bezskuteczne, umowa kończy się z upływem czasu
~marg
czwartek, 6 listopad, 2008, 16:14
Odp
jeśli odwołuje sie do umowy gdzie napisano o dwutygodniowym wypowiedzeniu - to wszystko w porządku. Jest to rozwiązanie umowy za 2-tygodniowym wypowiedzeniem ,a nie jak błędnie sądzisz za porozumieniem. Ale powinnaś dostać pismo w tej sprawie.Jeśli robi się w zakładzie redukcje etatu -to należy się odprawa.Ale będziesz musiała spewnością założyc sprawę w sądzie:((((
~ewa
piątek, 21 listopad, 2008, 10:30
pole wydzjerzawilam na 15 lat w ostatnich 2 latach mam przepracowany pelny rok a 2 rok przebywalam na zasilku rechabilitacyinam ktory misie skonczyl 9 wrzesnia tegomi roku czy nalerzy sie kuroniowka ewa