| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > BHP > Bezpieczeństwo pracy > Ochrona pracowników przed czynnikami szkodliwymi i uciążliwymi w pracy

Ochrona pracowników przed czynnikami szkodliwymi i uciążliwymi w pracy

Zakład pracy, w którym występują czynniki szkodliwe lub uciążliwe dla zdrowia pracowników, powinien w szczególny sposób chronić swoich pracowników, m.in. poprzez dokonywanie pomiarów w środowisku pracy, eliminować zagrożenie a także kierować na okresowe badania lekarskie.

Czym są czynniki szkodliwe

Czynniki szkodliwie to czynniki, których oddziały­wanie na pracującego bezpośrednio prowadzi lub może prowadzić do schorzenia. Natomiast czynniki uciążliwe to czynniki powodujące złe samopoczu­cie lub nadmierne zmęczenie, niepowodujące jed­nak trwałego pogorszenia stanu zdrowia. Za pracę w szczególnych warunkach uważa się pracę zwią­zaną z czynnikiem ryzyka, która w miarę zwiększa­nia czasu jego działania może powodować trwałe uszkodzenie zdrowia.

Ochrona pracowników

Pracodawca, u którego w procesie pracy występują czynniki szkodliwe lub uciążliwe dla zdrowia pra­cowników, ma obowiązek dokonywać ich pomia­rów w środowisku pracy. Niektórych kategorii pra­cowników (np. pracowników młodocianych i kobiet) nie można zatrudniać przy pracach, przy których w środowisku pracy występują czynniki szkodliwe i uciążliwe dla zdrowia. W zależności od rodzaju występujących czynników przepisy wskazują ich klasyfikację oraz najwyższe dopuszczalne natęże­nie w środowisku pracy.

Rekomendowany produkt: Kodeks pracy 2015 z komentarzem (książka)

W razie zatrudniania pracowników w warunkach narażenia na występowanie czynników szkodliwych lub uciążliwych dla zdrowia pracodawca powinien stosować wszelkie dostępne technologicznie środ­ki eliminujące to zagrożenie, a gdy nie jest to moż­liwe - ograniczające stopień narażenia. Czynniki szkodliwe dla zdrowia w środowisku pracy, dla których wykonuje się badania i pomiary, wskazuje pracodawca. Rozpoznanie i typowanie czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy pracodawca konsultuje z pracownikami lub ich przedstawicielami w trybie przez siebie przyję­tym. W podobny sposób ustala działania dotyczące wykonywania badań, pomiarów i pobierania próbek tych czynników na stanowisku pracy.

Niedopuszczalne jest stosowanie przez pracodawcę w procesie produkcji materiałów i procesów tech­nologicznych bez wcześniejszego ustalenia stop­nia ich szkodliwości dla zdrowia pracowników oraz podjęcia odpowiednich środków profilaktycznych.

Pierwszego pomiaru pracodawca powinien doko­nać nie później niż na 30 dni od rozpoczęcia działal­ności.

Kolejnych badań i pomiarów dokonuje w ter­minach ustalonych w przepisach z tego zakresu - w zależności od rodzaju czynnika i jego oddzia­ływania na zdrowie pracowników. Badania i pomiary czynników szkodliwych dla zdro­wia w środowisku pracy wykonują laboratoria, które uzyskały urzędową akredytację w tym zakresie.

Artykuł pochodzi z publikacji "Encyklopedia Kadr i Płac"

Książka do nabycia na sklep.infor.pl

reklama

Narzędzia kadrowego

POLECANE

UMOWY ZLECENIA 2017

reklama

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Kancelaria GRAVIS LEGAL GROUP Widera, Sułkowski Sp.j.

Kancelaria

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »