| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > BHP > Bezpieczeństwo pracy > Ochrona pracowników przed czynnikami szkodliwymi i uciążliwymi w pracy

Ochrona pracowników przed czynnikami szkodliwymi i uciążliwymi w pracy

Zakład pracy, w którym występują czynniki szkodliwe lub uciążliwe dla zdrowia pracowników, powinien w szczególny sposób chronić swoich pracowników, m.in. poprzez dokonywanie pomiarów w środowisku pracy, eliminować zagrożenie a także kierować na okresowe badania lekarskie.

Czym są czynniki szkodliwe

Czynniki szkodliwie to czynniki, których oddziały­wanie na pracującego bezpośrednio prowadzi lub może prowadzić do schorzenia. Natomiast czynniki uciążliwe to czynniki powodujące złe samopoczu­cie lub nadmierne zmęczenie, niepowodujące jed­nak trwałego pogorszenia stanu zdrowia. Za pracę w szczególnych warunkach uważa się pracę zwią­zaną z czynnikiem ryzyka, która w miarę zwiększa­nia czasu jego działania może powodować trwałe uszkodzenie zdrowia.

Ochrona pracowników

Pracodawca, u którego w procesie pracy występują czynniki szkodliwe lub uciążliwe dla zdrowia pra­cowników, ma obowiązek dokonywać ich pomia­rów w środowisku pracy. Niektórych kategorii pra­cowników (np. pracowników młodocianych i kobiet) nie można zatrudniać przy pracach, przy których w środowisku pracy występują czynniki szkodliwe i uciążliwe dla zdrowia. W zależności od rodzaju występujących czynników przepisy wskazują ich klasyfikację oraz najwyższe dopuszczalne natęże­nie w środowisku pracy.

Rekomendowany produkt: Kodeks pracy 2015 z komentarzem (książka)

W razie zatrudniania pracowników w warunkach narażenia na występowanie czynników szkodliwych lub uciążliwych dla zdrowia pracodawca powinien stosować wszelkie dostępne technologicznie środ­ki eliminujące to zagrożenie, a gdy nie jest to moż­liwe - ograniczające stopień narażenia. Czynniki szkodliwe dla zdrowia w środowisku pracy, dla których wykonuje się badania i pomiary, wskazuje pracodawca. Rozpoznanie i typowanie czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy pracodawca konsultuje z pracownikami lub ich przedstawicielami w trybie przez siebie przyję­tym. W podobny sposób ustala działania dotyczące wykonywania badań, pomiarów i pobierania próbek tych czynników na stanowisku pracy.

Niedopuszczalne jest stosowanie przez pracodawcę w procesie produkcji materiałów i procesów tech­nologicznych bez wcześniejszego ustalenia stop­nia ich szkodliwości dla zdrowia pracowników oraz podjęcia odpowiednich środków profilaktycznych.

Pierwszego pomiaru pracodawca powinien doko­nać nie później niż na 30 dni od rozpoczęcia działal­ności.

Kolejnych badań i pomiarów dokonuje w ter­minach ustalonych w przepisach z tego zakresu - w zależności od rodzaju czynnika i jego oddzia­ływania na zdrowie pracowników. Badania i pomiary czynników szkodliwych dla zdro­wia w środowisku pracy wykonują laboratoria, które uzyskały urzędową akredytację w tym zakresie.

Artykuł pochodzi z publikacji "Encyklopedia Kadr i Płac"

Książka do nabycia na sklep.infor.pl

reklama

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

Karolina Służewska – Woźnicka

adwokat

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »