| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > BHP > Bezpieczeństwo pracy > Jadalnia dla pracowników?

Jadalnia dla pracowników?

Pracodawca zatrudniający powyżej dwudziestu pracowników na jednej zmianie powinien zapewnić pracownikom pomieszczenie do spożywania posiłków.

Obowiązek zapewniania pracownikom jadalni, w której mogliby spożywać posiłki dotyczy pracodawcy zatrudniającego powyżej 20 pracowników na jeden zmianie. Ponadto obowiązek taki ciąży na pracodawcy zatrudniającym dwudziestu i mniej pracowników, jeżeli narażeni są na kontakt ze szkodliwymi środkami chemicznymi lub promieniotwórczymi, materiałami biologicznie zakaźnymi albo przy pracach szczególnie brudzących. Obowiązek zapewniania jadalni nie dotyczy zakładów pracy, w których wykonywane są prace wyłącznie o charakterze biurowym.

W jadalni należy umieścić w widocznych miejscach napisy lub znaki informujące o zakazie palenia tytoniu.

Możemy wyróżnić trzy typy jadalni:

  • I typ - jadalnia przeznaczona do spożywania posiłków własnych;
  • II typ - jadalnia przeznaczona do spożywania posiłków własnych i wydawania napojów;
  • III typ - jadalnia z zapleczem - przeznaczona do spożywania posiłków profilaktycznych.

Jadalnie przeznaczoną do spożywania posiłków własnych i wydawania napojów można połączyć z jadalnia z zapleczem, która przeznaczona jest do spożywania posiłków profilaktycznych.

Zobacz: Jak dbać o bezpieczeństwo pracowników zimą?

Powierzchnia jadalni nie powinna być mniejsza niż 8 m2.

W przypadku jadalni przeznaczonej do spożywania posiłków własnych, powinno przypadać co najmniej 1,1 m2 powierzchni na każdego z pracowników jednocześnie spożywających posiłek.

Jadalnia przeznaczona do spożywania posiłków własnych i wydawania napojów powinna składać się z dwóch części:

  • jadalni właściwej odpowiadającej wymaganiom jadalni przeznaczonej do spożywania posiłków własnych oraz
  • pomieszczeń do przygotowywania, wydawania napojów i zmywania naczyń stołowych.

Jadalnia z zapleczem - przeznaczona do spożywania posiłków profilaktycznych powinna odpowiadać wymaganiom określonym dla jadalni przeznaczonej do spożywania posiłków własnych i wydawania napojów oraz powinna posiadać węzeł sanitarny dla konsumentów i węzeł sanitarny z szatnią dla pracowników obsługi.

Dla każdego pracownika spożywającego posiłek w jadalni należy zapewnić indywidualne miejsce siedzące przy stole.

Jadalnia powinna być wyposażona w umywalki w ilości nie mniejszej niż jedna umywalka na dwadzieścia miejsc siedzących w jadalni, lecz nie mniej niż jedna umywalka. Przy każdej umywalce powinny znajdować się ręczniki jednorazowe lub powinna być zainstalowana suszarka do rąk.

W jadalni powinny być zainstalowane urządzenia do podgrzewania przez pracownika posiłku własnego oraz zlewozmywaki dwukomorowe w ilości jeden zlewozmywak na dwadzieścia miejsc w jadalni, ale nie mniej niż jeden zlewozmywak.

W jadalniach typu przeznaczonej do spożywania posiłków własnych oraz w jadalni przeznaczonej do spożywania posiłków własnych i wydawania napojów lub przy nich powinny znajdować się indywidualne zamykane szafki przeznaczone do przechowywania w higienicznych warunkach własnego posiłku pracownika.

Zobacz serwis: Choroby zawodowe

W pomieszczeniu jadalni należy zapewnić przynajmniej 2-krotną wymianę powietrza w ciągu godziny.

Dla pracowników zatrudnionych przy wykonywaniu prac w kontakcie z materiałami zakaźnymi lub trującymi powinny być urządzone oddzielnie jadalnie niedostępne dla innych pracowników.

Podstawa prawna: Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. 2003 nr 169 poz. 1650, z późn. zm.)

reklama

Źródło:

INFOR

Zdjęcia

Dla każdego pracownika spożywającego posiłek w jadalni należy zapewnić indywidualne miejsce siedzące przy stole.
Dla każdego pracownika spożywającego posiłek w jadalni należy zapewnić indywidualne miejsce siedzące przy stole.

Monitor Prawa Pracy i Ubezpieczeń648.00 zł

Narzędzia kadrowego

POLECANE

PRAWO PRACY DLA RODZICÓW

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

WYDARZENIA

Eksperci portalu infor.pl

Jacek Rakowski

Dyrektor ds. prawnych, Związek Polskiego Leasingu

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »