| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Kadry > BHP > Bezpieczeństwo pracy > Jadalnia dla pracowników?

Jadalnia dla pracowników?

Pracodawca zatrudniający powyżej dwudziestu pracowników na jednej zmianie powinien zapewnić pracownikom pomieszczenie do spożywania posiłków.

Obowiązek zapewniania pracownikom jadalni, w której mogliby spożywać posiłki dotyczy pracodawcy zatrudniającego powyżej 20 pracowników na jeden zmianie. Ponadto obowiązek taki ciąży na pracodawcy zatrudniającym dwudziestu i mniej pracowników, jeżeli narażeni są na kontakt ze szkodliwymi środkami chemicznymi lub promieniotwórczymi, materiałami biologicznie zakaźnymi albo przy pracach szczególnie brudzących. Obowiązek zapewniania jadalni nie dotyczy zakładów pracy, w których wykonywane są prace wyłącznie o charakterze biurowym.

W jadalni należy umieścić w widocznych miejscach napisy lub znaki informujące o zakazie palenia tytoniu.

Możemy wyróżnić trzy typy jadalni:

  • I typ - jadalnia przeznaczona do spożywania posiłków własnych;
  • II typ - jadalnia przeznaczona do spożywania posiłków własnych i wydawania napojów;
  • III typ - jadalnia z zapleczem - przeznaczona do spożywania posiłków profilaktycznych.

Jadalnie przeznaczoną do spożywania posiłków własnych i wydawania napojów można połączyć z jadalnia z zapleczem, która przeznaczona jest do spożywania posiłków profilaktycznych.

Zobacz: Jak dbać o bezpieczeństwo pracowników zimą?

Powierzchnia jadalni nie powinna być mniejsza niż 8 m2.

W przypadku jadalni przeznaczonej do spożywania posiłków własnych, powinno przypadać co najmniej 1,1 m2 powierzchni na każdego z pracowników jednocześnie spożywających posiłek.

Jadalnia przeznaczona do spożywania posiłków własnych i wydawania napojów powinna składać się z dwóch części:

  • jadalni właściwej odpowiadającej wymaganiom jadalni przeznaczonej do spożywania posiłków własnych oraz
  • pomieszczeń do przygotowywania, wydawania napojów i zmywania naczyń stołowych.

Jadalnia z zapleczem - przeznaczona do spożywania posiłków profilaktycznych powinna odpowiadać wymaganiom określonym dla jadalni przeznaczonej do spożywania posiłków własnych i wydawania napojów oraz powinna posiadać węzeł sanitarny dla konsumentów i węzeł sanitarny z szatnią dla pracowników obsługi.

Dla każdego pracownika spożywającego posiłek w jadalni należy zapewnić indywidualne miejsce siedzące przy stole.

Jadalnia powinna być wyposażona w umywalki w ilości nie mniejszej niż jedna umywalka na dwadzieścia miejsc siedzących w jadalni, lecz nie mniej niż jedna umywalka. Przy każdej umywalce powinny znajdować się ręczniki jednorazowe lub powinna być zainstalowana suszarka do rąk.

W jadalni powinny być zainstalowane urządzenia do podgrzewania przez pracownika posiłku własnego oraz zlewozmywaki dwukomorowe w ilości jeden zlewozmywak na dwadzieścia miejsc w jadalni, ale nie mniej niż jeden zlewozmywak.

W jadalniach typu przeznaczonej do spożywania posiłków własnych oraz w jadalni przeznaczonej do spożywania posiłków własnych i wydawania napojów lub przy nich powinny znajdować się indywidualne zamykane szafki przeznaczone do przechowywania w higienicznych warunkach własnego posiłku pracownika.

Zobacz serwis: Choroby zawodowe

W pomieszczeniu jadalni należy zapewnić przynajmniej 2-krotną wymianę powietrza w ciągu godziny.

Dla pracowników zatrudnionych przy wykonywaniu prac w kontakcie z materiałami zakaźnymi lub trującymi powinny być urządzone oddzielnie jadalnie niedostępne dla innych pracowników.

Podstawa prawna: Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. 2003 nr 169 poz. 1650, z późn. zm.)

reklama

Źródło:

INFOR

Zdjęcia

Dla każdego pracownika spożywającego posiłek w jadalni należy zapewnić indywidualne miejsce siedzące przy stole.
Dla każdego pracownika spożywającego posiłek w jadalni należy zapewnić indywidualne miejsce siedzące przy stole.

Narzędzia kadrowego

POLECANE

UMOWY ZLECENIA 2017

reklama

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Finelog

Finelog sprawia, że logistyka przestaje ograniczać Twój biznes. Tam, gdzie większość ludzi widzi tylko problemy, my widzimy wyzwania i, co jeszcze ważniejsze, rozwiązania.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »